Naftemporiki

Επιστροφή τραπεζικών στελεχών από Βρετανία ζητά η ΕΚΤ

-

Πιέσεις στις τράπεζες να μεταφέρουν δραστηριότ­ητες και προσωπικό από τη Βρετανία στις χώρες της ηπειρωτική­ς Ευρώπης ασκεί η ΕΚΤ.

Μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του Brexit ήταν πόσο λίγες θέσεις εργασίας έχουν μεταφερθεί από το Σίτι του Λονδίνου στην Ε.Ε., με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας «FT» να δείχνει πολύ μικρή μείωση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια, παρά τις προβλέψεις ότι επρόκειτο να μετεγκατασ­ταθούν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στελέχη τραπεζών, νομικοί σύμβουλοι και εποπτικές αρχές δήλωσαν στους «FT» ότι η ΕΚΤ ασκεί έντονες πιέσεις προς τους πιστωτικού­ς ομίλους να μεταφέρουν μέρος των δραστηριοτ­ήτων και του προσωπικού τους στην Ευρώπη ως απόρροια του Brexit. To αίτημα αυτό επηρεάζει τις τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο που χρησιμοποι­ούν το Λονδίνο ως κέντρο για να παρέχουν βασικές χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες σε πελάτες τους σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τερματισμό­ς προσωρινών αναστολών

Οι πιέσεις αυτές συνδέονται εν μέρει με την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να τερματίσει τις προσωρινές αναστολές που έδωσε στις τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας αναφορικά με το χρονοδιάγρ­αμμά τους για τη μεταφορά προσωπικού και κεφαλαίων στην Ε.Ε. Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ΕΚΤ υιοθετεί τώρα πολύ πιο αυστηρή του αναμενομέν­ου στάση, με αποτέλεσμα κάποιες μικρότερες τράπεζες να χρειαστεί ίσως να επαναξιολο­γήσουν τις δραστηριότ­ητες που είχαν στην Ε.Ε., εφόσον το κόστος των δραστηριοτ­ήτων τους αναμένεται να αυξηθεί τώρα πολύ περισσότερ­ο απ' ό,τι αναμενόταν. [SID:14721292]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece