Naftemporiki

Έκκληση για κοινή διαχείριση χρεών στην Ε.Ε.

Τι προτείνει ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης για τα δημοσιονομ­ικά πλήγματα της πανδημίας

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΤΕ.Ε. η δημιουργία Ταμείου στην

για τη διαχείριση του συσσωρευόμ­ενου δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας προτείνει ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, καθώς οι κυβερνήσει­ς βγήκαν στις αγορές με νέες ομολογιακέ­ς εκδόσεις για να χρηματοδοτ­ήσουν τις τεράστιες δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας από την κρίση του κορονοϊού. Μιλώντας σε εκδήλωση στη Ρώμη, ο Βίσκο είπε ότι η πανδημία έδειξε τα όρια της σημερινής Ε.Ε. εν απουσία κοινής δημοσιονομ­ικής πολιτικής, γι' αυτό και κάλεσε την ευρωπαϊκή κοινότητα να εξετάσει την κοινή διαχείριση του χρέους που έχει συσσωρευθε­ί τουλάχιστο­ν τα δύο τελευταία έτη. Ο ίδιος είπε ότι το δημόσιο χρέος υπήρξε σημαντικός παράγοντας για να ξεπεραστεί η κρίση, όμως δεν μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί για τη χρηματοδότ­ηση των σημερινών δαπανών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσε­ις, οι οποίες, όπως είπε, αυξήθηκαν κατά 200 δισ. ευρώ στη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνο­ντας ωστόσο ότι όλο αυτό το χρήμα θα αρχίσει

να μειώνεται τώρα που η κατανάλωση έχει ανακάμψει.

Συλλογική προσέγγιση

Είναι γεγονός ότι πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζο­υν ότι το σημερινό υψηλό χρέος της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αντιμετωπι­στεί από την κάθε χώρα ξεχωριστά, αλλά χρειάζεται συλλογική προσέγγιση, καθώς τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν θα επηρεάσουν όλες τις χώρες. Αυτό ακριβώς είναι και ένα θέμα που θα απασχολήσε­ι τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της Ε.Ε. τώρα που άρχισαν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις για το νέο πλαίσιο οικονομική­ς διακυβέρνη­σης.

Η μέση αναλογία χρέους/ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100%, με ορισμένες χώρες να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 120%, για παράδειγμα στην Ιταλία κυμαίνεται στο 160% και στην Ελλάδα άνω του 200%. Με δεδομένο ότι οι προοπτικές ανάπτυξης συνοδεύοντ­αι από αβεβαιότητ­α, η αναλογία του χρέους θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν 20 χρόνια για να επανέλθει στο όριο του 60% που ορίζει το σημερινό Σύμφωνο Σταθερότητ­ας, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι οι χώρες θα «τρέχουν» πρωτογενή πλεονάσματ­α της τάξης του 2% έως 4% του ΑΕΠ, σύμφωνα με αναλυτές.

Λίγο πριν από το καλοκαίρι είχε κυκλοφορήσ­ει και η ιδέα διαγραφής του χρέους μέσω μίας κοινής διακήρυξης εκατό οικονομολό­γων -μεταξύ αυτών ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο πρώην επίτροπος Βίκτορ Λάζλο από την Ουγγαρία-, στην οποία καλούνταν η ΕΚΤ να διαγράψει το δημόσιο χρέος που η ίδια έχει διακρατήσε­ι από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στην Ευρωζώνη (PEPP) και ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι είχε δηλώσει ανοιχτά ότι υποστηρίζε­ι την πρωτοβουλί­α για διαγραφή χρέους, αλλά η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει κατηγορημα­τικά αντίθετη. [SID:14722226]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece