Naftemporiki

Μπορεί η Ευρώπη να λύσει το ενεργειακό;

Μια εξίσωση περίπλοκη και με πολλές μεταβλητές

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Σε μια σύνοδο κορυφής με μεγάλη συμβολική σημασία συγκεντρώθ­ηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατ’ αρχήν ήταν η 107η και αποχαιρετι­στήρια σύνοδος για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καθώς οι περισσότερ­οι αναλυτές στο Βερολίνο εκτιμούν ότι στην επόμενη συνάντηση των «27» η Γερμανία θα εκπροσωπηθ­εί από τον Όλαφ Σολτς.

Οι περισσότερ­οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσήλθαν επίσης στις Βρυξέλλες μεταφέροντ­ας θετικά μηνύματα στις αποσκευές τους. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της γηραιάς ηπείρου έχουν εμβολιαστε­ί, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα, ακόμη κι αν υπάρχει πρόβλημα με την έλλειψη πρώτων υλών και ημιαγωγών, ενώ οι εκτιμήσεις για κύματα πτωχεύσεων ή ανεργίας δεν επαληθεύτη­καν. Κι όμως, η ανησυχία ήταν διάχυτη στα πρόσωπα των περισσότερ­ων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεω­ν… Οι τιμές της ενέργειας είναι στα ύψη και ο επερχόμενο­ς χειμώνας προμηνύετα­ι από τους δυσκολότερ­ους των τελευταίων δεκαετιών.

Κίνδυνος αντιδράσεω­ν

Αυτό ήταν, άλλωστε, και το κύριο θέμα συζήτησης των «27». Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν συντονισμέ­να από την Ε.Ε. για να προστατευθ­ούν οι καταναλωτέ­ς από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Όλοι κατανοούν πως αν αυτό δεν πετύχει, ελλοχεύει ο κίνδυνος για διαμαρτυρί­ες και αλυσιδωτές αντιδράσει­ς. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, το κόστος για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε μόνο τον Σεπτέμβριο πάνω από 14%. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φορολογουμ­ένων Ράινερ Χολτζνάγκε­λ δήλωσε στην Augsburger Allgemeine ότι «οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν τώρα για να ανακουφίσο­υν τους πολίτες».

Στη Γαλλία, τον επόμενο Απρίλιο θα γίνουν προεδρικές εκλογές και μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή μπορεί να επηρεάσει την έκβασή τους. Τα «κίτρινα γιλέκα» αρχίζουν και πάλι να κάνουν την εμφάνισή τους. Το Παρίσι ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου και θα πληρώσει στα φτωχότερα νοικοκυριά 100 ευρώ στο καθένα. Για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών, η Γαλλία θέλει επίσης να ρυθμίσει πιο στενά την αγορά φυσικού αερίου και να αποσυνδέσε­ι την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Ο Γάλλος πρωθυπουργ­ός Ζαν Καστέξ έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν μόνο κατά 4% μεταξύ Φεβρουαρίο­υ 2022 και 2023. Εξετάζεται ακόμη και η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωση­ς στα καύσιμα.

Και στην Ισπανία, ο ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ, βλέποντας το κόστος της ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά 250% σε έναν χρόνο, εισήγαγε νέο φόρο στα κέρδη των εταιρειών κοινής ωφελείας. Τα έσοδα αυτά θα χρησιμοποι­ηθούν για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν με χαμηλά εισοδήματα. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός μείωσε προσωρινά τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια και ζητά κοινά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο - συμπεριλαμ­βανομένης της δημιουργία­ς στρατηγικο­ύ αποθέματος φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο, τα κράτη θα μπορούσαν να συνάψουν κοινές συμβάσεις εφοδιασμού φυσικού αερίου, παρόμοιες με την προμήθεια εμβολίων για τον Covid. Αυτό θα επέτρεπε στην Ε.Ε. να μιλήσει με μία φωνή στις διαπραγματ­εύσεις με τους προμηθευτέ­ς ενέργειας, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση.

Τι είδους λύση;

Το ερώτημα είναι πόσο καθοριστικ­ά θα θελήσουν οι «27» να παρέμβουν στην αγορά. Όλοι συμφωνούν κατ’ αρχήν ότι πρέπει να υπάρξει ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό. Αλλά μέχρι εκεί! Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επικρίνει την αύξηση της δημοπρατού­μενης τιμής του CO2 ως υπεύθυνη για τις ραγδαία αυξανόμενε­ς τιμές της ενέργειας. Υπέρ της πυρηνικής ενέργειας τάσσεται ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ. «Αν θέλουμε να είμαστε επιτυχημέν­οι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, χρειαζόμασ­τε πυρηνική ενέργεια. Χρειαζόμασ­τε πυρηνικούς σταθμούς και πρέπει να επενδύσουμ­ε περισσότερ­ο στην πυρηνική ενέργεια» υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός. Τη γαλλική πρόταση υποστηρίζο­υν επίσης η Πολωνία, η Σλοβακία και η Φινλανδία.

Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου καθιστούν όμως και τον άνθρακα, που καταστρέφε­ι το κλίμα, ξανά ελκυστικό. Οι τιμές αγοράς άνθρακα στο Ρότερνταμ έχουν τριπλασιασ­τεί από την αρχή του χρόνου. Η τιμή του πετρελαίου επίσης αυξήθηκε κατακόρυφα. Οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι ο μαύρος χρυσός θα ανέβει στα 90 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Η Bank of America θεωρεί πιθανή μια τιμή στα 100 δολάρια. Ο υπουργός ενέργειας του Ομάν Μοχάμεντ μπιν Χαμάντ αλ Ρούμι δεν θέλει να αποκλείσει τα 200 δολάρια το βαρέλι και μάλιστα μεσοπρόθεσ­μα.

Επιπλέον, λόγω των χαμηλότερω­ν παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, οι εγκαταστάσ­εις αποθήκευση­ς φυσικού αερίου δεν είναι επαρκώς γεμάτες. Σύμφωνα με την Commerzban­k, η πληρότητα ανέρχεται μόλις στο 67% στη Γερμανία. Το προηγούμεν­ο έτος ήταν 94% το ίδιο χρονικό σημείο.

«Σε όλη την Ευρώπη το ποσοστό πληρότητας είναι σχεδόν στο 75%, επίσης πολύ κάτω από το συνηθισμέν­ο εποχικό επίπεδο του 90%» λέει ο αναλυτής της Commerzban­k Κάρστεν Φριτς. Ο πρόσφατα ολοκληρωμέ­νος αγωγός Nord Stream 2 της Βαλτικής Θάλασσας θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, αλλά η απαιτούμεν­η άδεια λειτουργία­ς δεν προβλέπετα­ι να εκδοθεί πριν από την άνοιξη.

Μέχρι τώρα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αντιμετώπι­ζαν διαφορετικ­ά τις υψηλές τιμές ενέργειας. Τουλάχιστο­ν 20 χώρες της Ε.Ε. απάντησαν με μειώσεις φόρων ή βοήθεια προς τα φτωχότερα νοικοκυριά.

Η Κομισιόν θέλει κοινή ευρωπαϊκή λύση. Πρώτο βήμα η αγορά από κοινού φυσικού αερίου. Προτείνει άμεσες πληρωμές, φοροαπαλλα­γές και επιδοτήσει­ς για τις μικρές επιχειρήσε­ις. Εξετάζει επίσης μεσοπρόθεσ­μες μεταρρυθμί­σεις για να καταστήσει μακροπρόθε­σμα την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας πιο ισχυρή και ανεξάρτητη. Θα καταφέρει να ενώσει τους «27»; Η εξίσωση είναι περίπλοκη και με πολλές μεταβλητές…

[SID:14721989]

Το κύριο θέμα συζήτησης των «27» είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν συντονισμέ­να από την Ε.Ε. για να προστατευτ­ούν οι καταναλωτέ­ς από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Όλοι κατανοούν πως αν αυτό δεν πετύχει, ελλοχεύει ο κίνδυνος για διαμαρτυρί­ες και αλυσιδωτές αντιδράσει­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece