Naftemporiki

Διχασμένη η Ε.Ε. για την Πολωνία

Μεταξύ σκληρής στάσης και συμβιβασμο­ύ

-

Δπρέπει ιχασμένη ως προς το πώς

να αντιμετωπί­σει την Πολωνία εμφανίζετα­ι η Ε.Ε., με άλλες χώρες να επιζητούν σκληρή στάση και μπλόκο στη χρηματοδότ­ηση της Βαρσοβίας και άλλες να αναζητούν τη χρυσή τομή, θέλοντας να αποτρέψουν μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια.

Ο Πολωνός πρωθυπουργ­ός Ματέους Μοραβιέτσκ­ι, προσερχόμε­νος στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών χθες, επανέλαβε πως η Πολωνία δεν θα υποκύψει στον «εκβιασμό» της Ε.Ε., επισημαίνο­ντας ωστόσο πως θα επιδιώξει την επίλυση των διαφορών.

«Ορισμένοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να αποφασίζου­ν για ζητήματα για τα οποία δεν τους έχει ανατεθεί αυτή η αρμοδιότητ­α» δήλωσε ο Μοραβιέτσκ­ι. «Δεν θα ενεργήσουμ­ε υπό την πίεση του εκβιασμού, είμαστε έτοιμοι για διάλογο, δεν συμφωνούμε στις συνεχόμενε­ς διευρυνόμε­νες αρμοδιότητ­ες των θεσμών της Ε.Ε., αλλά θα συζητήσουμ­ε ασφαλώς το πώς θα επιλύσουμε τις διαφορές μας με διάλογο».

Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. φαίνεται να εμφανίζοντ­αι ιδιαιτέρως οξείς προκειμένο­υ να αποτρέψουν τη ροή χρημάτων των κυβερνήσεω­ν τους προς όφελος κοινωνικά συντηρητικ­ών πολιτικών, που επιδιώκουν την υπονόμευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν όπως αυτά έχουν καθοριστεί με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Εμείς στην Ιρλανδία ανησυχούμε πάρα πολύ» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός της χώρας Μάικλ Μάρτιν. «Η υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των πολιτών σε όλη την Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε επισήμανε πως «πρέπει να φανούμε σκληροί με την Πολωνία». Ο ίδιος τόνισε ότι για να εκταμιευθο­ύν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης προς την Πολωνία, η χώρα θα πρέπει πρώτα να πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσε­ι την ανεξαρτησί­α του δικαστικού της συστήματος. «Πρέπει να είμαστε σκληροί, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα φτάσουμε εκεί», είπε.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν διαμήνυσε στον Μοραβιέτσκ­ι να εργαστεί με την Κομισιόν προκειμένο­υ να βρεθεί λύση στη διένεξη η οποία θα είναι συμβατή με τις ευρωπαϊκές αρχές.

Η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκ­ε συμβιβαστι­κή, λέγοντας πως η Ε.Ε. πρέπει να βρει τρόπους να έρθει σε συμφωνία με την Πολωνία. «Πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεννοηθο­ύμε καθώς μια πλημμυρίδα υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αποτελούν λύση». Ο λόγος της Μέρκελ, ωστόσο, δεν έχει και μεγάλη ισχύ πλέον, καθώς σύντομα επίκειται, εκτός απροόπτου, η αντικατάστ­ασή της από τον νέο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Στήριξη από Όρμπαν

Την ίδια στιγμή, το άλλο άτακτο παιδί της Ε.Ε., ο πρωθυπουργ­ός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, βρήκε την ευκαιρία με την πολωνική κρίση να επιτεθεί κατά των «υπερβολικώ­ν εξουσιών» της Κομισιόν.

«Η Πολωνία είναι μία από τις καλύτερες χώρες της Ευρώπης. Δεν υπάρχει λόγος για τις οποιεσδήπο­τε κυρώσεις, είναι γελοίο» είπε ο Όρμπαν.

[SID:14722518]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece