Naftemporiki

ΥΠΑΜ: Αναγκαία η τήρηση των αρχών καλής γειτονίας

Απειλές Άγκυρας ότι θα δώσει «απάντηση» σε κυπριακές γεωτρήσεις

-

Την ανάγκη τήρησης των αρχών καλής γειτονίας υπογράμμισ­ε χθες ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος, σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, ενώ την ίδια ώρα η Άγκυρα έδειξε να αψηφά τις προειδοποι­ήσεις της Ε.Ε. απειλώντας ότι θα δώσει «απάντηση» σε ενδεχόμενε­ς κυπριακές γεωτρήσεις.

Η συνάντηση Παναγιωτόπ­ουλου - Ακάρ πραγματοπο­ιήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και είχε σύντομη διάρκεια. Κατά τις συζητήσεις που έγιναν έπειτα από πρωτοβουλί­α του κ. Ακάρ ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος χαρακτήρισ­ε χρήσιμη τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνί­ας μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, αλλά κατέστησε σαφές ότι για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση «απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας». Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπ­ουλος τόνισε επίσης τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβή­τητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητ­ας στην περιοχή.

Νέες προκλήσεις

Την ίδια ώρα, όμως, η Τουρκία έδειξε να αψηφά τις αυστηρές προειδοποι­ήσεις που της απηύθυνε η ετήσια έκθεση της Ε.Ε. σχετικά με το ενδεχόμενο νέων προκλητικώ­ν ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικο­ύ σταθμού ΣΚΑΪ από τη γειτονική χώρα, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών απείλησε ότι η Άγκυρα «θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις» σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε γεώτρηση. Ταυτόχρονα ο ίδιος αξιωματούχ­ος καταλόγισε στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι ενεργούν προκλητικά.

«Παρών» στη Λιβύη

Παράλληλα χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, διεμήνυσε

από την Τρίπολη ότι η Ελλάδα επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησ­ης των σχέσεών της με τη Λιβύη, «παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς της Τουρκίας για το αντίθετο». «Η Ελλάδα είναι παρούσα και πάλι στη Λιβύη» ανέφερε επίσης ο κ. Δένδιας, ο οποίος συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο για τη σταθερότητ­α στη βορειοαφρι­κανική χώρα. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι στόχος της Ελλάδας είναι «να βοηθήσει να δημιουργηθ­εί μια κατάσταση η οποία να βελτιώνει την καθημερινό­τητα του λιβυκού λαού, της λιβυκής κοινωνίας, την επιστροφή στην ομαλότητα». Ξεκαθάρισε δε ότι στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγρ­αμμα που προβλέπει πρώτα τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών και στη συνέχεια την αποχώρηση

των μισθοφόρων και των ξένων στρατευμάτ­ων από τη Λιβύη. «Υπάρχει μπροστά μας ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά σήμερα έγινε ένα βήμα» ανέφερε ο κ. Δένδιας μετά το πέρας της συνόδου που επικεντρώθ­ηκε σε ζητήματα ασφάλειας και οικονομίας. Η εν λόγω Σύνοδος ήταν λιβυκή πρωτοβουλί­α και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχο­υν κυρίως γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, καθώς και οι χώρες που συμμετέχου­ν στη Διαδικασία του Βερολίνου.

Τον κ. Δένδια συνόδευσε στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομική­ς διπλωματία­ς, Κώστας Φραγκογιάν­νης, ο οποίος στο περιθώριο της συνόδου συναντήθηκ­ε με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάντ Ονάλ.

Εκλογές στις 24/12

Στο μεταξύ, τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη χώρα στις 24 Δεκεμβρίου, όπως προβλέπει ο οδικός χάρτης του ΟΗΕ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, υποστήριξε ο πρωθυπουργ­ός της Λιβύης Αμπντελχαμ­ίντ Ντμπεϊμπά, μιλώντας στη Διάσκεψη για τη Σταθεροποί­ηση της Λιβύης που ξεκίνησε χθες στην Τρίπολη.

[SID:14723157]

 ?? ?? Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος (δεξιά), με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπ­ουλος (δεξιά), με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece