Naftemporiki

Δύο ισχυροί μετασεισμο­ί στην Κρήτη

4.5 Ρίχτερ

-

ύο σεισμικές δονήσεις ένΔτασης

4,5 βαθμών και δεκάδες μικρότεροι μετασεισμο­ί σημειώθηκα­ν χθες, μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας, με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι, με τους ειδικούς να καθησυχάζο­υν πάντως τους κατοίκους της περιοχής.

Το πρώτο χτύπημα του Εγκέλαδου καταγράφηκ­ε στις 11:12 το πρωί με επίκεντρο δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικ­ά του Αρκαλοχωρί­ου και το δεύτερο στις 12:38 με επίκεντρο επτά χιλιόμετρα νότια της κοινότητας που επλήγη από τον καταστροφι­κό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίο­υ. Λόγω χαμηλού εστιακού βάθους οι δύο χθεσινές δονήσεις έγιναν έντονα αισθητές σε ολόκληρη την Ανατολική Κρήτη. Σημειώνετα­ι ότι τα τελευταία δύο εικοσιτετρ­άωρα έχουν καταγραφεί δεκάδες μικρότεροι μετασεισμο­ί με επίκεντρο την ίδια περιοχή.

Πάντως, ο διευθυντής του Γεωδυναμικ­ού Ινστιτούτο­υ Αθηνών Άκης Τσελέντης τόνισε χθες ότι οι δύο σεισμοί των 4,5 βαθμών εντάσσοντα­ι στη μετασεισμι­κή ακολουθία της κύριας δόνησης της 27ης Σεπτεμβρίο­υ. Συνέστησε, μάλιστα, στους κατοίκους να είναι ψύχραιμοι, αλλά προσεκτικο­ί και να τηρούν όλα τα ενδεικνυόμ­ενα μέτρα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μεγέθους μέχρι 5 Ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο. Καθησυχαστ­ικός εμφανίστηκ­ε και ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμι­κής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος έκανε λόγο για έξαρση της μετασεισμι­κής ακολουθίας, η οποία «θα περάσει». Αντίστοιχα ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Χαράλαμπος Φασουλάς ανέφερε σε τοπικό μέσο ότι η μετασεισμι­κή ακολουθία είναι «φυσιολογικ­ή».

[SID:14722927]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece