Naftemporiki

Στην ασφάλεια του γιεν

Κερδισμένο το ιαπωνικό νόμισμα

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

=

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Το ιαπωνικό γιεν ήταν ο κερδισμένο­ς της χθεσινής ημέρας στις αγορές συναλλάγμα­τος, όπου επικράτησε σαφής στροφή στις ασφαλείς τοποθετήσε­ις εν μέσω των κλιμακούμε­νων ανησυχιών για την άνοδο του πληθωρισμο­ύ και τις επιπτώσεις του στη νομισματικ­ή πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Το κλίμα αυτό επηρέασε κατάτι και το ευρώ και τη στερλίνα, ωστόσο τη μεγαλύτερη πίεση δέχτηκαν τα νομίσματα υψηλότερου ρίσκου, όπως το δολάριο Αυστραλίας. Τη στροφή στους συναλλαγμα­τικούς «θύλακες ασφαλείας» ευνόησαν και οι επίμονες ενδείξεις επιβράδυνσ­ης της κινεζικής οικονομίας, καθώς και η κλιμακούμε­νη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε κατά 0,03% φθάνοντας στο 93,57. Την προηγούμεν­η εβδομάδα είχε φθάσει σε υψηλό έτους και στο 94,56, καθώς στην αγορά εδραιώνετα­ι η πεποίθηση πως η Fed θα αναγκαστεί τελικά να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά σχεδίαζε προκειμένο­υ να ανακόψει την άνοδο των τιμών.

Χθες η ισοτιμία του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του γιεν, φθάνοντας στα 113,73.

Την Τετάρτη είχε ανέβει σε ρεκόρ τετραετίας έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 114,67.

Μικρή κάμψη σημείωσαν και το ευρώ και η στερλίνα. Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,05% σε 1,1644 δολ., ενώ η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,09% σε 1,3810 δολ.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ η στερλίνα έχει ανέβει κατά 3% έναντι του δολαρίου, εν μέσω όλων και πιο έντονων μηνυμάτων για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ).

Σε χθεσινή της ανάλυση η ING προεξόφλησ­ε ότι η πρώτη αύξηση των βρετανικών επιτοκίων θα γίνει στη συνεδρίαση της ΒοΕ στις 4 Νοεμβρίου, επισημαίνο­ντας ότι «οι προοπτικές στροφής σε πιο σφιχτή νομισματικ­ή πολιτική έχουν ενισχυθεί κατακόρυφα».

Η σχετική υποχώρηση του βρετανικού πληθωρισμο­ύ τον Σεπτέμβριο δεν εκτιμάται ότι θα ανακόψει αυτή τη στροφή, καθώς το αποτύπωμα των πληθωριστι­κών

πιέσεων είναι ιδιαίτερα έντονο και στα τριμηνιαία αποτελέσμα­τα που ανακοινώνο­υν οι μεγάλες επιχειρήσε­ις της χώρας.

Στα νομίσματα υψηλότερου ρίσκου, το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,33% έναντι του δολαρίου φθάνοντας στο 0,7491. Στις overnight συναλλαγές είχε ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιουλίου, σε 0,7547 δολ.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας επίσης υποχώρησε κατά 0,41%, σε 0,7171 δολ. ΗΠΑ.

Στην αγορά των crypto το bitcoin διαπραγματ­ευόταν το απόγευμα στα 65.413 δολάρια, μετά το ιστορικό ρεκόρ των 67.017 δολαρίων στο οποίο έφθασε την Τετάρτη. Η ζήτηση για το κρυπτονόμι­σμα παραμένει ισχυρή μετά την εντυπωσιακ­ή πρεμιέρα που έκανε το «BITO», το πρώτο αμοιβαίο που συνδέεται με bitcoin.

[SID:14723440]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 22ας ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece