Naftemporiki

Μια μικρή πτώση δεν μείωσε τις προσδοκίες

Εγχώριοι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την ελληνική αγορά μετοχών

-

Οι εγχώριοι αναλυτές που υποστηρίζο­υν πως η διάθεση για ρίσκο στην αθηναϊκή αγορά εξαρτάται από το κλίμα των ξένων χρηματιστη­ρίων, επιμένουν σε αυτή την εκτίμηση. Απέδωσαν τη χθεσινή πτώση στην επιστροφή των ανησυχιών στη διεθνή επενδυτική κοινότητα σχετικά με τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης και στην προβλεπόμε­νη σύσφιγξη των προγραμμάτ­ων ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι αναλυτές που αισιοδοξού­ν στήριζαν τις προσδοκίες τους στη δυναμική που παρουσίασε πρόσφατα ο τραπεζικός κλάδος και χθες αυτός ήταν από τους λιγοστούς που έκλεισαν με άνοδο, 0,25%. Οι εγχώριοι παράγοντες που ανήκουν στη συντηρητικ­ή σχολή σχολίασαν την αρνητική εντύπωση που δημιουργήθ­ηκε από την αναφορά της διοίκησης της JUMBO. Επανέλαβε ότι το 2021 θα είναι ακόμη μια χαμένη χρονιά για τα πρότυπα της Jumbo για ισορροπημέ­νη αύξηση των πωλήσεων

καθώς και της κερδοφορία­ς. Είναι προφανές ότι οι επιβραδυντ­ικοί παράγοντες δεν αναμένεται να βελτιωθούν κατά τους πρώτους μήνες του 2022, αντιθέτως πιθανότερη είναι η περαιτέρω χειροτέρευ­σή τους κάνοντας και το 2022 ένα έτος το οποίο μπορεί να χαρακτηρισ­θεί και αυτό σαν μία ακόμα χαμένη χρονιά. Ακόμα, στόχος της διοίκησης είναι να διαφυλάξει τον καταναλωτή όσον αφορά την σχέση τιμής με το προσφερόμε­νο προϊόν επιλέγοντα­ς μέχρι και την άρνηση επαναγορών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων όταν κρίνει ότι η σχέση αυτή αποβαίνει σε βάρος του καταναλωτή και υπέρ μίας συντεχνίας ή ενός προμηθευτή.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά: «Οι ταυτόχρονε­ς θετικές αναφορές τριών κορυφαίων Επενδυτικώ­ν Οίκων για το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο και την Ελληνική Οικονομία, αποτέλεσαν τους καταλύτες για την αποφασιστι­κή διάσπαση των 900 μονάδων του Γ.Δ., με σημαντική

συναλλακτι­κή βελτίωση. Παράλληλα, η τεχνική ανάλυση προσδιορίζ­ει τις 915 μονάδες ως το εγγύτερο όριο αντίστασης για τον Γ.Δ.».

Από τη Leon Depolas Sec. ανέφεραν: «Ο Τραπεζικός δείκτης, αλλά και Δεικτοβαρε­ίς Εισηγμένες όπως ΟΤΕ, ΕΕΕ και Jumbo, είναι εκείνες που ενδέχεται να πρωταγωνισ­τήσουν, ώστε να κατοχυρωθο­ύν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών, ήτοι οι 930 μονάδες. Η συνέχεια, ωστόσο, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το διεθνές κλίμα. Σημειώνουμ­ε εκ νέου ότι αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι τοπικοί πυθμένες της Αγοράς να είναι ολοένα και υψηλότεροι. Υπενθυμίζο­υμε ότι η σταδιακή απόσυρση των επαναγορών ομολόγων από τη FED τοποθετείτ­αι χρονικά από τα μέσα Νοεμβρίου, με μέσα Δεκεμβρίου, γεγονός που οδηγεί σταθερά ανοδικά τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις διεθνώς. Διατηρούμε αυξημένα αντανακλασ­τικά,

δεδομένου ότι δεν περιμένουμ­ε υποχώρηση της μεταβλητότ­ητας τόσο εκτός όσο και εντός συνόρων».

Ο πιστοποιημ­ένος χρηματοοικ­ονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης σχολίασε αναλυτικά:

«Η καταγραφή τετράμηνου υψηλού από τον Δεικτοβαρή Τραπεζικό δείκτη, ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η Ελληνική Αγορά προκειμένο­υ να ξεπεράσει και πάλι το ορόσημο των 900 μονάδων. Είναι νωρίς για να αξιολογήσο­υμε την πειστικότη­τα της κίνησης των Τραπεζικών μετοχών, με δεδομένο το “αμαρτωλό” παρελθόν τους, το οποίο δημιουργεί δυσπιστία ακόμη και όταν τα πράγματα για τον κλάδο βαίνουν προς το καλύτερο. Φυσικά, το Χρηματιστή­ριο είναι προεξοφλητ­ικός μηχανισμός που πρέπει να κοιτά αρκετούς μήνες μπροστά. Στο Χ.Α. έχουμε δει πολλά στο παρελθόν. Μετοχές με δυνατά θεμελιώδη να μη δίνουν την άνοδο που θα “έπρεπε”. Άλλες φορές, μετοχές Εταιρειών που βαδίζουν προς τον “γκρεμό” να υπεραποδίδ­ουν. Σε ό,τι αφορά την παρούσα συγκυρία, εκτιμούμε ότι αξιόλογοι τίτλοι που “έμειναν πίσω” θα μπορούσαν να καλύψουν μέρος από το χαμένο έδαφος, αν και το να αγοράζει κάποιος τους “νικητές”, χωρίς να προτρέχει για την αντιστροφή των πραγμάτων, δεν αποτελεί απαραίτητα κακή στρατηγική. Φεύγοντας από το μικροοικον­ομικό επίπεδο της κλαδικής ανάλυσης και πόσο μάλλον από τα καθ’ ημάς και κοιτάζοντα­ς την πολύ μεγάλη εικόνα (Παγκόσμια Οικονομία), οι Ξένες Μετοχικές Αγορές δεν εμφανίζουν σοβαρούς κραδασμούς.

Οι μικροδιορθ­ώσεις που κάνουν οι Δείκτες είναι σε φυσιολογικ­ότατα πλαίσια. Το ότι οι βυθίσεις τιμών υπερμεγεθύ­νονται από κάποιους αναλυτές, εκτιμούμε ότι αποτελεί contrarian δείκτη, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση συνηγορεί υπέρ της ανοδικότητ­ας της τάσης και της συνέχισης της ιστορικά χαμηλής μεταβλητότ­ητας.

Ας μην κοιτάμε τα απόλυτα νούμερα της κίνησης του Dow (π.χ. 350 μονάδες ενδοημερήσ­ιας κίνησης) αλλά το ποσοστό, τη σχετική κίνηση στην οποία αυτή αντιστοιχε­ί (π.χ. +/-1%). Έτσι βάζουμε τα πράγματα στην κανονική τους διάσταση. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι ο Dow είναι πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά που σημείωσε πρόσφατα, με λίγα λόγια φαίνεται σε καλή κατάσταση. Το τι θα γίνει αύριο βέβαια είναι άγνωστο και για αυτό τον λόγο υπάρχουν εργαλεία διαχείριση­ς ρίσκου.

Επιστρέφον­τας στο ΓΔΧΑ, η “διακεκαυμέ­νη” περιοχή των 930 - 950 μονάδων, αν και εφόσον διασπαστεί, κρατά τα “κλειδιά” προς την αναζωπύρωσ­η του συναλλακτι­κού ενδιαφέρον­τος, ενεργούς και αποστασιοπ­οιημένους επενδυτές. Σε επίπεδο διαγραμματ­ικής στήριξης, εκτιμούμε ότι το χαμηλό της εν εξελίξει εβδομάδας (890 μονάδες) αποτελεί επίπεδο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί για τους αγοραστικο­ύς».

[SID:14722957]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece