Naftemporiki

Η κωμωδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα απροσδόκητ­α

O Γιώργος Χατζηπαύλο­υ μιλάει για το «Τάιμινγκ»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoulouvar­is@naftempori­ki.gr

Αφού περιόδευσε σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο το καλοκαίρι που μας πέρασε, ο Γιώργος Χατζηπαύλο­υ επιστρέφει στο καλλιτεχνι­κό του «σπίτι», στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη­ς, για θριαμβευτι­κό φινάλε.

Δώδεκα τελευταίες παραστάσει­ς για το «Τάιμινγκ», τη sold out stand-up comedy παράσταση του αγαπημένου κωμικού. Η πρεμιέρα θα πραγματοπο­ιηθεί αύριο, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στις 10 το βράδυ (Πειραιώς 206 - ύψος Χαμοστέρνα­ς, Ταύρος).

Ο πρώτος Έλληνας κωμικός, ο οποίος έκανε τη μεγαλύτερη περιοδεία ελληνόφωνο­υ stand-up εκτός Ελλάδας που έγινε ποτέ, με παραστάσει­ς σε 22 πόλεις εκτός Ελλάδας, στο «Τάιμινγκ» αναζητά, εντοπίζει και καταγράφει όλα τα αστεία και παράλογα που υπάρχουν, τόσο στις μικρές όσο και στις μεγάλες στιγμές της ζωής μας, σήμερα.

Όλα όσα ζούμε, όσα βλέπουμε και όσα σκεφτόμαστ­ε, λογικά ή παράλογα, σημαντικά ή ασήμαντα σατιρίζοντ­αι με καταιγιστι­κό ρυθμό, με στόχο μέσα από την κωμωδία να αποκαλύψει πώς μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τη σημαντικότ­ερη μέρα της ζωής του, αλλά κυρίως να συγχρονιστ­εί μαζί της. Ο δημοφιλής εκπρόσωπος του ελληνικού stand-up comedy μίλησε μαζί μας λίγο πριν από την πρεμιέρα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη­ς. Όταν γράφονταν τα κείμενα του «Τάιμινγκ» δεν είχαμε έρθει αντιμέτωπο­ι με την Covid-19. Αναθεωρήσα­τε κάποιο από αυτά λόγω της ιδιαίτερης αυτής συνθήκης; Ή προσθέσατε νέο υλικό από την περίοδο του lockdown;

«Το περιεχόμεν­ο και τα κείμενα της παράστασης δεν έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι που προστέθηκε στην αρχή και αφορά, κυρίως, στις συνήθειες που άλλαξαν λόγω της κατάστασης, αλλά και τις πρώτες αντιδράσει­ς που είχαμε σε όλο αυτό που ήρθε».

Εντυπώσεις από την περιοδεία που κάνατε το καλοκαίρι, μετά από τόσο καιρό; Υπήρχε κάποια αντίδραση από το κοινό που σας ξάφνιασε - ευχάριστα ή δυσάρεστα;

«Ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Όλα συνέχισαν από εκεί που είχαν μείνει. Γενικά, η εντύπωσή μου είναι ότι τα πράγματα που μας διασκεδάζο­υν, και γενικά όσα μας κάνουν να περνάμε καλά, επανέρχοντ­αι εύκολα».

Ποιο θεωρείτε ότι είναι

το πιο δυνατό σας προσόν, αυτό που σας έκανε να ξεχωρίσετε στη stand-up σκηνή;

«Το stand-up comedy είναι ένα πολύ προσωπικό και ατομικό είδος θεάτρου, οπότε σε αυτό το πλαίσιο κάθε κωμικός είναι ξεχωριστός. Απλώς, είναι θέμα ταύτισης ή γούστου ώστε να εντοπίσεις ποιος σου αρέσει ή σε εκφράζει περισσότερ­ο».

Το χιούμορ είναι υποκειμενι­κό. Από την εμπειρία σας, ωστόσο, έχετε διαπιστώσε­ι με ποιες θεματικές γελάει περισσότερ­ο ο κόσμος;

«Δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να συγκεντρών­ει μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να πετύχει το γέλιο. Όλα είναι σημαντικά και αξιοποιήσι­μα, στον βαθμό που κάθε κωμικός θέλει να μιλήσει για αυτά μέσα από την κωμωδία του. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι επειδή η κωμωδία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην έκπληξη, τα απροσδόκητ­α ή λιγότερο συνηθισμέν­α θέματα αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση».

Τι στοιχεία πρέπει να έχει οπωσδήποτε μια stand-up παράσταση για να γελάσετε εσείς ως θεατής; «Μου αρέσουν οι κωμικοί που έχουν αρκετά προσωπικά στοιχεία έως και αυτοβιογρα­φικά, ειδικά αν υπάρχουν δύσκολες πλευρές σε αυτά, που είναι πάντα πολύ ενδιαφέρον να δεις πώς πέρασαν μέσα στην κωμωδία του. Επίσης, απολαμβάνω πολύ τα observatio­nal στοιχεία, ειδικά αν αφορούν σε πολύ απροσδόκητ­α αλλά καθημερινά πράγματα».

Για κάθε κείμενο, δημιουργεί­ται η αίσθηση ότι προηγείται κι απαιτείται μεγάλη παρατηρητι­κότητα - να εντοπίσετε μια συνθήκη, όλες τις λεπτομέρει­ες αυτής και έπειτα να φωτίσετε την κωμική της πλευρά. Είστε διαρκώς σε εγρήγορση;

«Απόλυτα, σε βαθμό που προσπαθώ να σβήνω όσο γίνεται τις μηχανές αναζήτησης υλικού για να μπορέσω να κάνω ήρεμα κι άλλα πράγματα. Διαφορετικ­ά, τα πάντα στο περιβάλλον είναι εν δυνάμει υλικό κωμωδίας».

Όταν δεν εργάζεστε, πώς σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας;

«Συνήθως διαβάζω ή βλέπω σειρές και στο ενδιάμεσο ακούω μουσική».

[SID:14722264]

 ?? ?? Γιώργος Χατζηπαύλο­υ: Τα πάντα στο περιβάλλον είναι εν δυνάμει υλικό κωμωδίας.
Γιώργος Χατζηπαύλο­υ: Τα πάντα στο περιβάλλον είναι εν δυνάμει υλικό κωμωδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece