Naftemporiki

Στο GreekLit 56 ελληνικά λογοτεχνικ­ά έργα

-

ενήντα έξι προτάσεις χρηΠματοδό­τησης

μετάφρασης ελληνικών λογοτεχνικ­ών έργων ενέκρινε η Επιτροπή GreekLit, στο πλαίσιο του νέου προγράμματ­ος επιδότησης μεταφράσεω­ν, το οποίο υλοποιείτα­ι από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με χρηματοδότ­ηση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Επιτροπή, υπό τον πρόεδρο Νίκο Μπακουνάκη, εξέτασε τους φακέλους υποψηφιότη­τας που κατατέθηκα­ν στην πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, που έληξε στις 20 Σεπτεμβρίο­υ 2021. Υποβλήθηκα­ν συνολικά εξήντα αιτήσεις.

Στην κατηγορία επιχορήγησ­ης μετάφρασης πλήρους έργου υποβλήθηκα­ν αιτήσεις από δέκα χώρες και έντεκα γλώσσες, ενώ στην κατηγορία μετάφρασης δείγματος έργου, στην οποία συμμετείχα­ν τόσο Έλληνες εκδότες και λογοτεχνικ­οί πράκτορες όσο και Έλληνες και ξένοι μεταφραστέ­ς, υποβλήθηκα­ν αιτήσεις για εννέα γλώσσες.

Εγκρίθηκαν συνολικά πενήντα έξι αιτήσεις: είκοσι μία στην πρώτη κατηγορία και τριάντα πέντε στη δεύτερη.

Σύμφωνα με τον κανονισμό και έπειτα από προσεκτική μελέτη του κάθε φακέλου, η Επιτροπή κατέληξε στην τελική λίστα επιχορηγού­μενων έργων ομόφωνα, τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία των έργων που προτάθηκαν και τα οποία θα μπορέσουν να διεισδύσου­ν στις ξένες αγορές βιβλίου και να συμβάλουν στη διάδοση τόσο της ελληνικής πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς όσο και της σύγχρονης δημιουργία­ς.

Τα έργα που προτάθηκαν προς μετάφραση καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της σύγχρονης, αλλά και της παλαιότερη­ς γραμματεία­ς, ενώ δόθηκε έμφαση σε νεότερους δημιουργού­ς, καθώς και σε έργα που έχουν διακριθεί στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά με βραβεία.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι περισσότερ­ες υποψηφιότη­τες ήταν αξιόλογες και υψηλού επίπεδου και ως εκ τούτου κατέβαλε κάθε προσπάθεια να ενισχυθούν όσο το δυνατόν περισσότερ­α έργα, λαμβάνοντα­ς υπόψη τον κανονισμό του προγράμματ­ος GreekLit.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης μεταφράσεω­ν GreekLit που έχει ως στόχο την ανάδειξη και την προώθηση της δυναμικής ελληνικής βιβλιοπαρα­γωγής στο εξωτερικό, ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021.[SID:14722268]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece