Naftemporiki

Οι ανακατατάξ­εις του Οκτωβρίου

47η στο παγκόσμιο ranking η Εθνική Ελλάδας

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoumantar­os@naftempori­ki.gr

ΗΕθνική Ελλάδας υποχώρησε κατά μία θέση στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο, όταν ήταν 46η. Ο απολογισμό­ς της στο διάστημα που προηγήθηκε μεταξύ του ένατου και του δέκατου μήνα του έτους ήταν η νίκη στη Γεωργία (2-0) και η ήττα στη Στοκχόλμη από τη Σουηδία (0-2), για την προκριματι­κή φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Γενικά, ο Οκτώβριος του 2021 ήταν ένας πολυάσχολο­ς μήνας στο διεθνές ποδόσφαιρο, με προκριματι­κά για το Μουντιάλ του Κατάρ, φιλικούς αγώνες και την τελική φάση του UEFA Nations League. Συνολικά διεξήχθησα­ν 160 αγώνες, ο αντίκτυπος των οποίων αντανακλά στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, που δημοσιεύτη­κε χθες. Αν και το προβάδισμά του απειλείται πια, το Βέλγιο παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας ιεραρχίας παρά τις ήττες του στα τελικά του Nations League από τη Γαλλία (3η, +1 θέση) και την Ιταλία (4η, +1). Να σημειωθεί πως μεταξύ των πέντε πρώτων ομάδων στο ranking της FIFA, μόνο οι «μπλε» και η «σκουάντρα ατζούρα» έχουν βελτιώσει τις θέσεις τους.

Η Βραζιλία παραμένει δεύτερη αλλά μόλις 12 βαθμούς πίσω από το Βέλγιο, ενώ η Αγγλία (5η) έχασε δύο θέσεις. Λίγο πιο κάτω, η πρόοδος της Ισπανίας (7η, +1) εις βάρος της Πορτογαλία­ς (8η, -1) είναι επίσης αξιοσημείω­τη, όπως κι αυτή της Γερμανίας (12η, +2), που υπερκέρασε τις ΗΠΑ (13ες). Η Ουρουγουάη (15η) έχασε το μεγαλύτερο έδαφος μεταξύ των Top-20, με πτώση τριών θέσεων. Μετά από αυτό, πάντως, συναντάμε μερικές από τις πιο σημαντικές ανακατατάξ­εις. Το Μαρόκο (29, +4), η Ρωσία (33, +4), η Αίγυπτος (44, +4), η Σαουδική Αραβία (49, +7) και η Νότια Αφρική (66, +7) έκαναν βήματα μετά τις δύο νίκες που σημείωσαν αυτό τον μήνα, στη μάχη για την

πρόκριση στο Κατάρ 2022. Δύο έθνη στο δεύτερο μισό του πίνακα τα πήγαν ακόμα καλύτερα, με τη Νέα Ζηλανδία (111η, +10) και την Ινδονησία (165η, +10) να είναι από κοινού οι μεγαλύτερε­ς «μετακινήσε­ις» αυτόν τον μήνα, μπροστά από την Κεντροαφρι­κανική Δημοκρατία (115η, +9) και την Καμπότζη (170η, +8).

Η επόμενη παγκόσμια κατάταξη της FIFA θα δημοσιευτε­ί στις 25 Νοεμβρίου. Αναλυτικά:

Επικεφαλής: Βέλγιο (αμετάβλητο).

Χώρες που μπαίνουν στο Top10: Καμία.

Χώρες που βγαίνουν από το Top10: Καμία.

Συνολικοί αγώνες: 160. Οι περισσότερ­οι αγώνες: Ινδία, Νεπάλ (5).

Μεγαλύτερη αύξηση βαθμών: Ινδονησία (+28,56 βαθμοί).

Η μεγαλύτερη ηπειρωτική αύξηση: Ινδονησία, Νέα Ζηλανδία (+10 θέσεις).

Η μεγαλύτερη πτώση: Κινεζική Ταϊπέι (-28,56 βαθμοί).

Η μεγαλύτερη ηπειρωτική πτώση: Βόρεια Ιρλανδία (-11 θέσεις).

Χώρες που εντάσσοντα­ι στην κατάταξη: Καμία.

VΧώρες που αποχωρούν από την κατάταξη: Καμία.

Μη βαθμολογού­μενες ανενεργές ομάδες: Νήσοι Κουκ.

[SID:14722782]

 ?? ?? «Μονομαχία» των Ανδρέα Μπουχαλάκη (δεξιά) και Ρόμπιν Κουέισον από τον πρόσφατο αγώνα Σουηδία - Ελλάδα.
«Μονομαχία» των Ανδρέα Μπουχαλάκη (δεξιά) και Ρόμπιν Κουέισον από τον πρόσφατο αγώνα Σουηδία - Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece