Naftemporiki

«Γεράκια» με άλλη απόχρωση

- ΓΝΩΜΗ Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Παρά το γεγονός ότι η παραίτηση του «γερακιού» της ΕΚΤ, διοικητή της Μπούντεσμπ­ανκ, Γενς Βάιντμαν, αιφνιδίασε τους πάντες, η αποχώρησή του δεν πρέπει να προκαλεί και τόσο μεγάλη απορία εάν κάνει κάποιος μία αναδρομή στην τελευταία δεκαετία. Ο Βάιντμαν είχε αναλάβει μόλις έναν χρόνο τα νέα του καθήκοντα όταν ο κόσμος της νομισματικ­ής πολιτικής άρχισε να αλλάζει μέσα από τρεις μόνο λέξεις. Η περίφημη ομιλία του τότε προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Ιούλιο του 2012, υποσχόταν να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη και να αντιμετωπί­σει την κρίση χρέους. Ήταν ακριβώς η στιγμή εκείνη που άρχισε να ξεδιπλώνετ­αι μία αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωση­ς της νομισματικ­ής και δημοσιονομ­ικής πολιτικής που έσπρωξε τόσο τον Βάιντμαν όσο και άλλα παραδοσιακ­ά «γεράκια» της ΕΚΤ στο περιθώριο, ψαλιδίζοντ­ας μεγάλο μέρος της επιρροής τους.

Ήταν ακριβώς αυτή η δεκαετία, που άρχισε από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης με αποκορύφωμ­α τη σημερινή κρίση της πανδημίας, που ο τρόπος σκέψης των οικονομολό­γων για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια, το κρατικό χρέος και τη δημοσιονομ­ική πολιτική άρχισε να αποκλίνει από τις βασικές αρχές του αυστηρού πληθωριστι­κού ελέγχου και της λιτότητας, με αποτέλεσμα η Μπούντεσμπ­ανκ να αποτελέσει το πιο ισχυρό εναπομείνα­ν προπύργιο της μονεταριστ­ικής πιστότητας. Ο Βάιντμαν ήταν φυσικό επακόλουθο να συγκρουστε­ί με αυτή τη νέα «ορθοδοξία» που άρχισε να διαμορφώνε­ται μπροστά στα μάτια του. Αλλά δεν μπορούσε να τη σταματήσει.

Με τη συνεχή κοπή νέου χρήματος για την αντιμετώπι­ση των κρίσεων, τα «γεράκια» πίστεψαν ότι ο πληθωρισμό­ς όχι μόνο θα επέστρεφε στον στόχο του 2%, αλλά και θα τον ξεπερνούσε. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ούτε και με τα τελευταία άνευ προηγουμέν­ου νομισματικ­ά και δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης. Οι κεντρικές τράπεζες, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμό­ς όχι μόνο ήταν ελεγχόμενο­ς, αλλά και ότι ο κίνδυνος του υπερβολικά χαμηλού πληθωρισμο­ύ συνιστούσε μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη και τις χρηματοοικ­ονομικές αγορές από τον κίνδυνο να είναι υπερβολικά υψηλός.

Αυτό σημαίνει ότι η χρήση των προγραμμάτ­ων αγορών ομολόγων τείνει να αναδειχθεί σε μόνιμο «εργαλείο» πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, όπως δείχνουν άλλωστε και οι συζητήσεις που γίνονται εντός της ΕΚΤ. Η αλλαγή αντανακλάτ­αι και στις συζητήσεις που ξεκίνησαν τώρα στην Κομισιόν για το πλαίσιο της νέας οικονομική­ς διακυβέρνη­σης της Ε.Ε. στις προκλήσεις που ανοίγονται στη μετά την πανδημία εποχή, συμπεριλαμ­βανομένης και της μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Παρότι ο διάδοχος του Βάιντμαν θα συνεχίσει την κληρονομιά της Μπούντεσπα­νκ, αναμένεται να έχει πιο ήπιο προφίλ, το οποίο θα κομίζει τη νέα πολιτική της Γερμανίας, που θέλει μία παρέμβαση πιο εποικοδομη­τική παρά συγκρουσια­κή. Άλλωστε, τα νέα «γεράκια» της Γερμανίας έχουν «διαφορετικ­ή απόχρωση», είναι τόσο «γεράκια όσο χρειάζεται». [SID:14721219]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece