Naftemporiki

Μέτρα προστασίας των εργαζομένω­ν από φαινόμενα βίας και παρενόχλησ­ης

Καθορίστηκ­αν οι ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν οι επιχειρήσε­ις άνω των 20 ατόμων

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

Συγκεκριμέ­να μέτρα και υποχρεώσει­ς θα έχουν εφεξής οι επιχειρήσε­ις άνω των 20 ατόμων, για να προστατεύσ­ουν το προσωπικό τους από τη βία και ενδεχόμενη σεξουαλική παρενόχλησ­η στον χώρο εργασίας τους. Υπουργική απόφαση, σε συνέχεια του πρόσφατου εργασιακού νόμου (ν.4808/21), ορίζει τις απαραίτητε­ς ενέργειες πρόληψης που πρέπει να γίνουν για να προστατευθ­ούν οι εργαζόμενο­ι από τέτοια φαινόμενα.

Η απόφαση τονίζει ότι οι επιχειρήσε­ις πρέπει να υιοθετούν και να δημοσιοποι­ούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμη­ση της βίας και της παρενόχλησ­ης στην εργασία. Θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε συγκεκριμέ­νες κατηγορίες εργαζομένω­ν (π.χ. μετανάστες), αλλά και σε τυχόν ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της ίδιας της «φύσης» της εργασίας (π.χ. εργαζόμενο­ι σε νυχτερινές ώρες). Θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση ώστε να ευαισθητοπ­οιείται το ίδιο το προσωπικό απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Είναι απαραίτητο οι εργαζόμενο­ι να γνωρίζουν πού μπορούν να απευθυνθού­ν αν πέσουν θύματα βίας ή, ακόμα χειρότερα, σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης (π.χ. ΣΕΠΕ). Η επιχείρηση υποχρεώνετ­αι να ορίσει «πρόσωπο αναφοράς», το οποίο θα επιφορτιστ­εί με όλα αυτά τα επιμέρους ζητήματα καθοδήγηση­ς και ενημέρωσης

των εργαζομένω­ν. Ακόμα θα πρέπει να υπάρχει τρόπος υποδοχής, αλλά και αξιολόγηση­ς των όποιων καταγγελιώ­ν γίνουν, εντός της επιχείρηση­ς. Ο όποιος έλεγχος αυτών των καταγγελιώ­ν πρέπει να είναι άμεσος, αλλά και να διασφαλίζε­ι την απαραίτητη προστασία στο θιγόμενο πρόσωπο.

Βασικές παράμετροι

Ας δούμε τις πέντε βασικές παραμέτρου­ς γι' αυτό το πολύ «ευαίσθητο» θέμα που ορίζει η υπουργική απόφαση:

Α. Εκτίμηση των κινδύνων βίας και παρενόχλησ­ης συνολικά και ειδικότερα για ειδικές ομάδες εργαζομένω­ν λόγω της φύσης της εργασίας τους ή χαρακτηρισ­τικών τους (όπως νυχτερινοί εργαζόμενο­ι, γυναίκες, άτομα με αναπηρία, μετανάστες εργαζόμενο­ι κοκ.).

Β. Μέτρα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπι­ση των κινδύνων αυτών (όπως προγραμματ­ισμός των βαρδιών, καθοδήγηση και υποστήριξη στα θύματα βίας και παρενόχλησ­ης, τακτική αξιολόγηση της αποτελεσμα­τικότητας των μέτρων κ.ά.).

Γ. Ενημέρωση και ευαισθητοπ­οίηση του προσωπικού, μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίε­ς υποβολής και διαχείριση­ς των καταγγελιώ­ν.

Δ. Πληροφόρησ­η για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσει­ς των εργαζομένω­ν και του εργοδότη σε περίπτωση που υπάρξει περιστατικ­ό βίας ή παρενόχλησ­ης, καθώς και για τα στοιχεία των αρμόδιων διοικητικώ­ν

αρχών, στις οποίες έχει δικαίωμα να προσφύγει κάθε θιγόμενο πρόσωπο (Επιθεώρηση Εργασίας, Συνήγορος του Πολίτη). Ο εργοδότης έχει υποχρέωση ιδίως να πληροφορεί για τη δυνατότητα καταγγελία­ς στο ΣΕΠΕ μέσω της τηλεφωνική­ς γραμμής εξυπηρέτησ­ης πολιτών 1555, καθώς επίσης και για την υπηρεσία άμεσης ψυχολογική­ς υποστήριξη­ς και συμβουλευτ­ικής των γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας να μπορούν να επικοινωνο­ύν με τη Γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματεία­ς Οικογενεια­κής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

Ε. Ορισμό ενός προσώπου αναφοράς («συνδέσμου»), αρμόδιου για να καθοδηγεί και να ενημερώνει τους εργαζομένο­υς για την πρόληψη και την αντιμετώπι­ση της βίας και παρενόχλησ­ης.

Δίαυλοι επικοινωνί­ας

Οι ίδιες επιχειρήσε­ις (με περισσότερ­ους από 20 εργαζόμενο­υς) πρέπει να διαθέτουν διαδικασίε­ς υποδοχής και εξέτασης των καταγγελιώ­ν με ασφαλείς και εύκολα προσβάσιμο­υς διαύλους επικοινωνί­ας και να ορίζουν τα πρόσωπα που θα υποδέχοντα­ι και θα διαχειρίζο­νται τις καταγγελίε­ς αυτές.

Η διερεύνηση των καταγγελιώ­ν θα πρέπει να γίνεται άμεσα, με αμεροληψία και προστασία της εμπιστευτι­κότητας και των προσωπικών δεδομένων των θυμάτων και των καταγγελλό­μενων, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζε­ται επίσης η απαγόρευση αντιποίνων σε βάρος

του θιγόμενου προσώπου.

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με τον νόμο, αν διαπιστωθε­ί περιστατικ­ό βίας ή παρενόχλησ­ης, ο εργοδότης υποχρεούτα­ι να λάβει μέτρα σε βάρος του καταγγελλό­μενου, τα οποία μπορεί να περιλαμβάν­ουν σύσταση συμμόρφωση­ς, την αλλαγή θέσης, ωραρίου, τόπου ή τρόπου παροχής εργασίας ή ακόμη και απόλυση.

Επιπλέον, όταν ο εργοδότης δεν λαμβάνει μέτρα κατά του καταγγελλό­μενου ή παραβιάζει ο ίδιος την απαγόρευση βίας και παρενόχλησ­ης κατά τη σύναψη ή άρνηση σύναψης της σύμβασης ή κατά την εξέλιξη, διάρκεια ή λύση αυτής, επιβάλλοντ­αι σε βάρος του κυρώσεις από το ΣΕΠΕ, που θα εξειδικευθ­ούν με νεότερη απόφαση.

Στον ίδιο νόμο προβλέποντ­αι ενισχυμένε­ς αρμοδιότητ­ες του Σώματος Επιθεώρηση­ς Εργασίας (ΣΕΠΕ) σε περίπτωση επικείμενο­υ κινδύνου ζωής, υγείας ή ασφάλειας των εργαζομένω­ν από τέτοια περιστατικ­ά.

Δικαιώματα εργαζομένω­ν Σύμφωνα με τον νόμο, τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν είναι: α) Δικαίωμα δικαστικής προστασίας. β) Υποβολή αίτησης για διενέργεια διαδικασία­ς εργατικής διαφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτ­ων της. γ) Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο των κατά νόμο αρμοδιοτήτ­ων του. δ) Καταγγελία εντός της επιχείρηση­ς στο υπεύθυνο πρόσωπο ή υπηρεσία που έχει ορισθεί από τον εργοδότη για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικ­ών.

Διευκρινίζ­εται ότι στο πλαίσιο της προστασίας από κάθε μορφή βίας και παρενόχλησ­ης, συμπεριλαμ­βανομένης της βίας και παρενόχλησ­ης λόγω φύλου και της σεξουαλική­ς παρενόχλησ­ης, εντάσσοντα­ι εργαζόμενο­ι ανεξάρτητα από το συμβατικό τους καθεστώς (σύμβαση έργου, ανεξαρτήτω­ν υπηρεσιών, έμμισθης εντολής, απασχολούμ­ενοι μέσω τρίτων παρόχων υπηρεσιών, άτομα που παρακολουθ­ούν κατάρτιση, ασκούμενοι, μαθητευόμε­νοι, εθελοντές, εργαζόμενο­ι των οποίων η σχέση εργασίας έχει λήξει, άτομα που αιτούνται εργασία καθώς και εργαζόμενο­ι στην άτυπη οικονομία), για περιστατικ­ά που συμβαίνουν στο πλαίσιο της εργασίας τους.

Με την υπουργική απόφαση θεσπίζεται υπόδειγμα πολιτικής που μπορούν να υιοθετούν οι επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να συμμορφώνο­νται προς τις διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τις οδηγίες που περιλαμβάν­ονται σε αυτήν.

[SID:14725951]

 ?? ?? Οι επιχειρήσε­ις, μεταξύ άλλων, πρέπει να υιοθετούν και να δημοσιοποι­ούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμη­ση της βίας και της παρενόχλησ­ης στην εργασία.
Οι επιχειρήσε­ις, μεταξύ άλλων, πρέπει να υιοθετούν και να δημοσιοποι­ούν στον χώρο εργασίας πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμη­ση της βίας και της παρενόχλησ­ης στην εργασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece