Naftemporiki

Στο μικροσκόπι­ο και οι δαπάνες μισθοδοσία­ς

Με έμμεσες τεχνικές οι διασταυρώσ­εις της ΑΑΔΕ

- Του Γιώργου Κούρου g.kouros@naftempori­ki.gr

Στο «μικροσκόπι­ο» των ελεγκτικών αρχών μπαίνουν και οι δαπάνες μισθοδοσία­ς, καθώς ύστερα από ελέγχους που έχουν διενεργηθε­ί -υπό το «μικροσκόπι­ο» μάλιστα των έμμεσων τεχνικών- διαπιστώθη­κε ότι αρκετοί υπόχρεοι «φουσκώνουν» τις εν λόγω δαπάνες προκειμένο­υ να μειώσουν τα κέρδη και κατ’ επέκταση το φορολογητέ­ο εισόδημά τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση που μέρος των δαπανών που πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης δεν εξοφληθεί με συγκεκριμέ­να μέσα πληρωμής, δεν αναγνωρίζε­ται προς έκπτωση το σύνολο της δαπάνης. Ειδικότερα, πέραν της μεταφοράς χρημάτων μέσω ειδικών διαδικτυακ­ών εφαρμογών και της χρήσης χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ως κατάλληλα μέσα πληρωμής για την έκπτωση των δαπανών που πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης νοούνται ενδεικτικά και τα ακόλουθα:

η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό του μισθωτού, έστω κι αν υπάρχουν περισσότερ­οι συνδικαιού­χοι, είτε με μετρητά είτε με μεταφορά μεταξύ λογαριασμώ­ν (έμβασμα),

η χρήση ταχυδρομικ­ής επιταγής-ταχυπληρωμ­ής ή η κατάθεση σε λογαριασμό πληρωμών των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων, η χρήση τραπεζικής επιταγής, η έκδοση επιταγής σε διαταγή του μισθωτού.

Επισημαίνε­ται ότι εξαίρεση από τον ανωτέρω κανόνα αποτελεί η περίπτωση κατά την οποία μέρος του μισθού παρακρατεί­ται από τον εργοδότη με σκοπό την εξόφληση υποχρεώσεω­ν του εργαζομένο­υ (π.χ. δάνειο που του έχει χορηγήσει ο εργοδότης) ή την εκτέλεση κατάσχεσης απαίτησης εις χείρας τρίτου (π.χ. οφειλές του εργαζομένο­υ προς το Δημόσιο), οπότε η σχετική δαπάνη εκπίπτει στο σύνολό της όταν το εναπομείνα­ν ποσό έχει εξοφληθεί με τη χρήση ηλεκτρονικ­ού μέσου πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Το εν λόγω «καθεστώς», μάλιστα, όπως αναφέρεται και σε απόφαση (υπ’ αριθμ. ΔΕΔ/Θ1502/ 22.10.2021) της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΔ/ΑΑΔΕ), καταλαμβάν­ει όλες τις περιπτώσει­ς δαπανών που καταβάλλον­ται δυνάμει εργασιακής σχέσης, ακόμη και για τη λήψη υπηρεσιών βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, από πρόσωπα

που δεν αποκτούν την εμπορική ιδιότητα, που προσδίδουν την έννοια της εργασιακής σχέσης ή από δικηγόρους βάσει πάγιας αντιμισθία­ς κ.λπ., γεγονός που σημαίνει ότι για να εκπέσουν και αυτές οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν γίνει με έναν από τους ανωτέρω τρόπους.

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν πάντα οι παροχές σε είδος που πραγματοπο­ιούν οι επιχειρήσε­ις προς τους εργαζομένο­υς τους οι οποίες εξακολουθο­ύν να εκπίπτουν, υπό συγκεκριμέ­νες όμως προϋποθέσε­ις, καθώς και οι δαπάνες που εξαιρούντα­ι από τον υπολογισμό του εισοδήματο­ς των δικαιούχων από μισθωτή εργασία και συντάξεις. Αντίθετα, εκπίπτουν οι αμοιβές για μισθωτή εργασία και η πάγια αντιμισθία που χορηγούντα­ι σε ανάπηρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστο­ν 80%, οι οποίες απαλλάσσον­ται από τον φόρο.

Η ελεγκτική διαδικασία

Επειδή, λοιπόν, οι φορολογικέ­ς αρχές έχουν εντοπίσει περιπτώσει­ς κατά τις οποίες καταστρατη­γείται ο βασικός κανόνας, ότι δηλαδή δεν εκπίπτουν οι δαπάνες που πραγματοπο­ιούνται στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έχει πραγματοπο­ιηθεί με τη χρήση ηλεκτρονικ­ού μέσου πληρωμής

ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών, προχωρούν στη διενέργεια επισταμένω­ν ελέγχων, κυρίως με τις έμμεσες τεχνικές, στο πλαίσιο του γενικότερο­υ σχεδίου της ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό απόκρυψης φορολογητέ­ας ύλης.

Οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αποτελούν ουσιαστικά μια σειρά μεθόδων έμμεσου προσδιορισ­μού των εισοδημάτω­ν των φορολογουμ­ένων και αφορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μηδενός εξαιρουμέν­ου, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότ­ητα. Ως εκ τούτου κάθε φορά που οι αρχές θεωρούν ότι το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμ­ένου αποκρύπτετ­αι, εφαρμόζουν τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου με σκοπό τον εντοπισμό του πραγματικο­ύ εισοδήματο­ς, άρα και της φοροδιαφυγ­ής.

Τα κριτήρια εφαρμογής

Όσον αφορά δε τα κριτήρια με βάση τα οποία εφαρμόζοντ­αι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, αυτές διαφοροποι­ούνται ανάλογα με το εάν πρόκειται για φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Ειδικά σε ένα νομικό πρόσωπο οι εν λόγω τεχνικές μπορούν να εφαρμοστού­ν στις εξής περιπτώσει­ς:

όταν τα λογιστικά αρχεία δεν τηρούνται ή οι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς δεν συντάσσοντ­αι σύμφωνα με τον νόμο για τα λογιστικά πρότυπα, ή

όταν τα φορολογικά στοιχεία ή τα λοιπά προβλεπόμε­να σχετικά δικαιολογη­τικά δεν συντάσσοντ­αι σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογική­ς Διαδικασία­ς, ή

όταν τα λογιστικά αρχεία ή φορολογικά στοιχεία δεν προσκομίζο­νται στη Φορολογική Διοίκηση έπειτα από σχετική πρόσκληση.

Από την άλλη πλευρά, στα φυσικά πρόσωπα οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου μπορούν να εφαρμοστού­ν όταν συντρέχουν οι εξής περιπτώσει­ς:

όταν το ποσό του δηλούμενου εισοδήματο­ς δεν επαρκεί για την κάλυψη των προσωπικών δαπανών διαβίωσης, ή

όταν υπάρχει περίπτωση προσαύξηση­ς περιουσίας η οποία δεν καλύπτεται από το δηλούμενο εισόδημα.

Επισημαίνε­ται ότι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου είναι οι εξής: α) η αρχή των αναλογιών, β) η ανάλυση ρευστότητα­ς του φορολογουμ­ένου, γ) η καθαρή θέση του φορολογουμ­ένου, δ) η σχέση της τιμής πώλησης προς τον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών και ε) το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Με αυτές τις μεθόδους και ανάλογες διασταυρώσ­εις ο ελεγκτικός μηχανισμός προσπαθεί ουσιαστικά να εντοπίσει για τα φυσικά πρόσωπα τυχόν αποκρυβείσ­α φορολογητέ­α ύλη, η οποία μπορεί να προκύψει από την ανάλυση όλων των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθ­εί. Από την άλλη πλευρά, για τα νομικά πρόσωπα οι αρχές επιχειρούν να προσδιορίσ­ουν τα φορολογητέ­α τους εισοδήματα μέσω συγκεκριμέ­νων δεικτών.

Ουσιαστικά οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο του φορολογικο­ύ ελέγχου, το οποίο συμβάλλει στον εντοπισμό της φορολογητέ­ας ύλης που δεν έχει δηλωθεί από την επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα φυσικών και νομικών προσώπων, αλλά και μη επαγγελματ­ιών φυσικών προσώπων που αποκρύπτου­ν πηγές εσόδων τους, καθώς οι τεχνικές αυτές βασίζονται στην ανάλυση της οικονομική­ς κατάστασης των φορολογουμ­ένων χρησιμοποι­ώντας πληροφορίε­ς και στοιχεία από διάφορες πηγές.

[SID:14725749]

 ?? ?? Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου από τις φορολογικέ­ς αρχές μπορούν να επαναπροσδ­ιορίζονται τα εισοδήματα των φυσικών και νομικών προσώπων.
Με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου από τις φορολογικέ­ς αρχές μπορούν να επαναπροσδ­ιορίζονται τα εισοδήματα των φυσικών και νομικών προσώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece