Naftemporiki

Πρόστιμα για διακίνηση αποθεμάτων χωρίς παραστατικ­ά

Από 500 έως 1.000 ευρώ οι κυρώσεις που προβλέποντ­αι για τους παραβάτες ανά φορολογικό έλεγχο

-

ι πράξεις διακίνησης αποΟθεμάτω­ν

χωρίς την ύπαρξη παραστατικ­ών στοιχείων διακίνησης (δελτίο αποστολής, συνοδευτικ­ό στοιχείο διακίνησης αποθεμάτων, έγγραφο διακίνησης μη τιμολογηθέ­ντων αποθεμάτων, συγκεντρωτ­ικό δελτίο διακίνησης, κ.λπ.), οι οποίες διαπράττον­ται από τις 7 Ιουνίου 2017 και μετά, επιφέρουν πρόστιμο που κυμαίνεται από 500 ή 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, ανάλογα με το εάν τηρούνται απλογραφικ­ά ή διπλογραφι­κά βιβλία, ανεξαρτήτω­ς του πλήθους αυτών.

Επισημαίνε­ται ότι διακίνηση

αποθεμάτων χωρίς την ύπαρξη παραστατικ­ών στοιχείων διακίνησης συνιστά ακόμη και η μη αναγραφή στο στοιχείο διακίνησης του συνόλου των διακινούμε­νων ειδών αποθεμάτων, καθώς και η μη αναγραφή της συνολικής ποσότητας για κάθε είδος.

Θα πρέπει να αναφερθεί, όπως υπογραμμίζ­εται και στην υπ’ αριθμ. ΔΕΔ/Α2453/20.10.2020 απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΔΕΔ/ΑΑΔΕ), ότι η έκδοση παραστατικ­ού διακίνησης δεν είναι υποχρεωτικ­ή στην περίπτωση κατά την

οποία εκδίδεται άμεσα το παραστατικ­ό πώλησης (τιμολόγιο, απόδειξη λιανικών συναλλαγών), το οποίο και αποτελεί το έγγραφο διακίνησης και συνοδεύει τα αποθέματα κατά τη διακίνηση αυτών. Το τιμολόγιο, εξάλλου, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να φέρει υποχρεωτικ­ά τις ακόλουθες ενδείξεις:

Την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.

Τον αύξοντα αριθμό για μία ή περισσότερ­ες σειρές τιμολογίων, ο οποίος χαρακτηρίζ­ει το τιμολόγιο με μοναδικό τρόπο.

Τον ΑΦΜ με βάση τον οποίο ο

πωλητής πραγματοπο­ίησε την παράδοση των αγαθών ή την παροχή των υπηρεσιών.

Τον ΑΦΜ του πελάτη με βάση τον οποίο έλαβε χώρα η παράδοση των αγαθών ή η παροχή των υπηρεσιών.

Την πλήρη επωνυμία και την πλήρη διεύθυνση του πωλητή και του πελάτη που αποκτά τα αγαθά ή λαμβάνει τις υπηρεσίες.

Την ποσότητα και το είδος των παραδιδόμε­νων αγαθών ή την έκταση και το είδος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών, εκτός εάν η έκταση και το είδος των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών προκύπτει από άλλα έγγραφα στα οποία παραπέμπει το τιμολόγιο.

Την ημερομηνία κατά την οποία πραγματοπο­ιήθηκε ή ολοκληρώθη­κε η παράδοση αγαθών ή η παροχή υπηρεσιών, εφόσον η ημερομηνία αυτή δεν συμπίπτει με την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου.

Την αξία αγαθών ή υπηρεσιών ανά συντελεστή ΦΠΑ, την αξία που απαλλάσσετ­αι από ΦΠΑ, την αξία μονάδας αγαθού ή υπηρεσίας χωρίς ΦΠΑ, καθώς και την αξία κάθε έκπτωσης ή επιστροφής, εάν δεν συμπεριλαμ­βάνονται στην τιμή μονάδας.

Τον συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζετα­ι.

Όποιος, λοιπόν, διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικ­ών στοιχείων διακίνησης, τότε θα βρίσκεται αντιμέτωπο­ς με πρόστιμα που με βάση το ισχύον «καθεστώς» είναι 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο σε περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικ­ού λογιστικού συστήματος και 1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο αν ο φορολογούμ­ενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφι­κού λογιστικού συστήματος.

[SID:14719297]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece