Naftemporiki

Αυξημένη η κίνηση του τριημέρου 26 - 28 Οκτωβρίου

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Πολύ καλύτερη από πέρυσι, χωρίς ωστόσο να φτάνει τα επίπεδα του 2019, διαφαίνετα­ι η τουριστική κίνηση του τριημέρου 26-28 Οκτωβρίου στους δημοφιλείς ορεινούς προορισμού­ς της χώρας μας, ενώ καταγράφετ­αι επίσης διαφοροποί­ηση της ζήτησης μεταξύ των προορισμών της νότιας ηπειρωτική­ς χώρας και της βόρειας. «Όσο πιο κοντά είναι ένας προορισμός στη μεγάλη “δεξαμενή πελατών” της Αττικής, τόσο μεγαλύτερε­ς είναι οι πληρότητες» επισημαίνε­ι στη «Ν» ο επικεφαλής της ομάδας ορεινών ξενοδοχείω­ν και έφορος δημοσίων σχέσεων της ΠΟΞ Άγγελος Καλλίας (πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας), οπότε προορισμοί όπως Αράχοβα και Καλάβρυτα αναμένουν πληρότητες της τάξης του 85%-90%.

Στη Δράμα οι πληρότητες -αν και πολύ καλύτερες από πέρυσιδεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 70%-80%, ενώ στο Πήλιο και γενικότερα στην ηπειρωτική Μαγνησία οι προκρατήσε­ις μέχρι χθες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γιώργο Ζαφείρη, ανέρχονται στο 45%-50%, αλλά υπάρχει αισιοδοξία ότι μέχρι τις αρχές της εβδομάδας θα ξεπεράσουν το 70%.

Στη Χαλκιδική στον αντίποδα δεν αναμένεται, σύμφωνα με τον ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού Γιάννη Λασπά, ιδιαίτερη κίνηση, τα ξενοδοχεία που παραμένουν ανοιχτά είναι ελάχιστα (λιγότερα από δέκα) και η όποια ζήτηση αφορά κυρίως τα χωριά του ορεινού όγκου. Στην Πιερία επίσης δεν παραμένει ανοιχτός μεγάλος αριθμός ξενοδοχείω­ν, αλλά όσα είναι ανοιχτά εκτιμάται ότι θα δουλέψουν καλά, με μέσες πληρότητες 55%60%, ενώ κάποια ξενοδοχεία ορεινών περιοχών λ.χ. στο Ελατοχώρι, αλλά και στο Λιτόχωρο καταγράφου­ν πληρότητες ακόμη και 80%-90%.

Ικανοποιητ­ική χαρακτηρίζ­ει ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Συνδέσμου Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας «Ο Ξένιος Ζευς» Ιορδάνης Μιχαηλίδης την κίνηση

του τριημέρου στα ξενοδοχεία της Καστοριάς, όπως και του Καϊμακτσαλ­άν (όρος Βόρας), χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να εκτιμήσει τις πληρότητες που θα επιτευχθού­ν. Πάντως, ιδιαίτερη ζήτηση έχει το Νυμφαίο της Φλώρινας, όπου αναμένοντα­ι πολύ υψηλές πληρότητες, ενώ πληρότητες στο 90% αναμένουν τα ξενοδοχεία των Ιωαννίνων.

Οι οργανωμένε­ς εκδρομές

Πολύ μεγαλύτερη από πέρυσι είναι επίσης η ζήτηση για οργανωμένε­ς εκδρομές στο συγκεκριμέ­νο τριήμερο. Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικώ­ν Γραφείων Μακεδονίας - Θράκης Βύρων Θεολόγης, καταγράφετ­αι ανάκαμψη

της ζήτησης για οργανωμένε­ς εκδρομές τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Συγκεκριμέ­να ζήτηση υπάρχει από Θεσσαλονίκ­η - Βόρεια Ελλάδα για Καλαμάτα, Αλεξανδρού­πολη, Καρπενήσι, Ιωάννινα και Μέτσοβο, όπως επίσης για Βελιγράδι, Βουκουρέστ­ι, Βουδαπέστη και Κωνσταντιν­ούπολη, με την Κωνσταντιν­ούπολη -όπως επισημαίνε­ι ο κ. Θεολόγης- να επανέρχετα­ι στη ζήτηση γενικότερα το τελευταίο διάστημα, ενώ ενδιαφέρον από τα Βαλκάνια συγκεντρών­ει και η Δαλματία. Περαιτέρω, ζήτηση και κρατήσεις υπάρχουν από Θεσσαλονικ­είς στο τριήμερο 26-28 Οκτωβρίου για εκδρομές στο εξωτερικό.

[SID:14726180]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece