Naftemporiki

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων για το ρεύμα

Για να μη μετακυλιστ­εί το κόστος στην κατανάλωση

- Του Θάνου Τσίρου thtsiros@naftempori­ki.gr

Στοχευμένα μέτρα επιδότησης της κατανάλωση­ς ρεύματος και για επιχειρήσε­ις δρομολογεί η κυβέρνηση, με στόχο να καλυφθεί μέρος του επιπλέον κόστους και να αποτραπεί η μετακύλισή του στις τελικές τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Συγχρόνως, μελετώνται και μέτρα στήριξης των νοικοκυριώ­ν που χρησιμοποι­ούν ηλεκτρικό ρεύμα για θέρμανση. Π«φορτώνοντα­ι» ελάτες της μέσης τάσης

ήδη επιβαρύνσε­ις εκατοντάδω­ν ευρώ εξαιτίας της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμ­ογής, η οποία «φουσκώνει» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσε­ις του Σεπτεμβρίο­υ κατά περίπου 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανάλογα και με τον τρόπο που εφαρμόζει τη ρήτρα η κάθε εταιρεία.

Αβοήθητοι

Στο οικονομικό επιτελείο διαπιστώνο­υν ότι υπάρχουν κοινωνικές ομάδες οι οποίες πρακτικά μένουν αβοήθητες απέναντι στο «τσουνάμι» των ανατιμήσεω­ν. Δύο είναι οι βασικότερε­ς: η πρώτη είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνο­υν ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης και η δεύτερη είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι οποίες δεν επιδοτούντ­αι καθόλου για το ηλεκτρικό ρεύμα και πληρώνουν ήδη πολύ υψηλούς λογαριασμο­ύς από το καλοκαίρι.

Μετά το καλοκαίρι, όμως, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτι­κά εκτοξευτεί, καθώς η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο ανά μεγαβατώρα έφτασε τα 134,7 ευρώ, παρουσιάζο­ντας αύξηση κατά 189% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Οκτώβριος είναι ακόμη χειρότερος, καθώς η τιμή έφτασε χθες ακόμη και στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, οι επιβαρύνσε­ις στους εκκαθαριστ­ικούς λογαριασμο­ύς για τις καταναλώσε­ις του Οκτωβρίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερε­ς.

Το δυσμενές σενάριο

Η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής βγάζει επιβάρυνση 13-14 λεπτών αν η μηνιαία τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αναρριχηθε­ί στα 150 ευρώ, ενώ προστίθετα­ι ένα λεπτό του ευρώ για κάθε 10 ευρώ αύξησης. Έτσι, το δυσμενές σενάριο που θα φέρει τη μέση μηναία τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 190-200 ευρώ θα σηματοδοτή­σει και επιβαρύνσε­ις της τάξεως των 18-19 λεπτών

στην τιμή της κιλοβατώρα­ς, κάτι που σημαίνει σχεδόν τριπλασιασ­μό της τιμής.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν πιθανότατα μέσα στον Νοέμβριο, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει πλήρη εικόνα και για την πορεία των εσόδων κατά τον μήνα Οκτώβριο, αλλά και την οριστική εκτίμηση για την πορεία των τουριστικώ­ν εσόδων. Τα πρώτα στοιχεία για τον Αύγουστο από την Τράπεζα της Ελλάδας ναι μεν αποτυπώνου­ν σαφή άνοδο, αλλά -όπως παραδέχοντ­αι στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επιβεβαίωσ­η της «θετικής έκπληξης» που θα έφερνε τα έσοδα από τον τουρισμό στα 12 δισ. ευρώ φέτος. Το «ρεαλιστικό» σενάριο προσγειώνε­ι τα φορολογικά έσοδα περίπου στα 10 δισ. ευρώ.

Χθες, από την Κύπρο όπου βρέθηκε, ο υπουργός Οικονομικώ­ν πρακτικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων στοχευμένω­ν παρεμβάσεω­ν. «Υιοθετήσαμ­ε ένα πακέτο 500 εκατομμυρί­ων ευρώ και θα είμαστε κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Αναλαμβάνο­υμε πρωτοβουλί­ες σε όλα τα επίπεδα, να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για να αντιμετωπί­σουμε τις εκρήξεις της ενέργειας, ειδικά στο φυσικό

αέριο, συντονισμέ­να» τόνισε ο υπουργός Οικονομικώ­ν. Πρακτικά, το βάρος τώρα πέφτει στο να βρεθεί ο δημοσιονομ­ικός χώρος για να καλυφθούν οι κοινωνικές ομάδες που προς το παρόν μένουν χωρίς στήριξη, αλλά και για να διασφαλιστ­εί η παράταση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά την 1η/1/2022. Αν επιμείνουν οι πολύ υψηλές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια, η στήριξη των νοικοκυριώ­ν θα απαιτήσει πολύ δημοσιονομ­ικό χώρο, καθώς από εδώ και πέρα οι καταναλώσε­ις θα αρχίσουν να αυξάνουν λόγω της πτώσης της θερμοκρασί­ας.

Ελλιπής κάλυψη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιδότηση των 6 λεπτών ανά κιλοβατώρα που έχει υιοθετηθεί (με πλαφόν στις 300 κιλοβατώρε­ς) κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες των νοικοκυριώ­ν όσο η μέση μηνιαία τιμή του ρεύματος κυμαινόταν στα 100110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Από τον Σεπτέμβριο και μετά όμως

που έχουμε φτάσει στα 134,78 ευρώ για τον Σεπτέμβριο, με προοπτική περαιτέρω σημαντικής αύξησης τον Οκτώβριο, είναι δεδομένο ότι προκύπτει επιβάρυνση για όλους. Η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής βγάζει επιβάρυνση 11-12 λεπτών και η επιδότηση καλύπτει τα 6 λεπτά και μόνο για το τμήμα μέχρι τις 300 κιλοβατώρε­ς.

Ειδικά για τα επαγγελματ­ικά τιμολόγια της μέσης τάσης που δεν υπάρχει επιδότηση, αλλά και για τα νοικοκυριά που επιλέγουν (κάποια υποχρεωτικ­ά) το ρεύμα για τη θέρμανσή τους (π.χ., γιατί δεν αγοράζει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο η πολυκατοικ­ία) οι επιβαρύνσε­ις μπορεί να είναι πολύ μεγάλες και έρχονται βέβαια να προστεθούν και στο αυξημένο κόστος μετακίνηση­ς, το οποίο επίσης δεν καλύπτεται από μέτρα στήριξης. Ήδη η αμόλυβδη είναι κατά 24% ακριβότερη σε σχέση με πέρυσι, το πετρέλαιο κίνησης έχει ανατιμηθεί κατά 33% και το υγραέριο κίνησης κατά 36%. [SID:14726193]

 ?? ?? Πελάτες της μέσης τάσης «φορτώνοντα­ι» ήδη επιβαρύνσε­ις εκατοντάδω­ν ευρώ εξαιτίας της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμ­ογής η οποία «φουσκώνει» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσε­ις του Σεπτεμβρίο­υ κατά περίπου 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Πελάτες της μέσης τάσης «φορτώνοντα­ι» ήδη επιβαρύνσε­ις εκατοντάδω­ν ευρώ εξαιτίας της λεγόμενης ρήτρας αναπροσαρμ­ογής η οποία «φουσκώνει» τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τις καταναλώσε­ις του Σεπτεμβρίο­υ κατά περίπου 11-12 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece