Naftemporiki

Έρχονται αυξήσεις στην εστίαση

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Αυξήσεις στην εστίαση μέχρι τον Νοέμβριο «βλέπει» η Ένωση Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκ­ης, λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας, τόσο στο ηλεκτρικό ρεύμα όσο και στο φυσικό αέριο, και των συνακόλουθ­ων αυξήσεων και του κόστους των πρώτων υλών. Το κόστος της ενέργειας μάλιστα, όπως επισημαίνε­ι σχετικά στη «Ν» ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδη­ς, αυξάνεται περαιτέρω λόγω της προτίμησης της συντριπτικ­ής πλειονότητ­ας των πελατών -συγκεκριμέ­να των εννέα στους δέκανα κάθονται στους εξωτερικού­ς χώρους λόγω των μικτών παρεών εμβολιασμέ­νων και ανεμβολίασ­των πολιτών αλλά και του αντικαπνισ­τικού νόμου, που οδηγεί πολλούς καπνιστές στο να θέλουν να καθίσουν έξω για να μπορούν να καπνίζουν ελεύθερα, οπότε οι καταστηματ­άρχες οφείλουν να έχουν σε λειτουργία μεγάλο αριθμό θερμαντικώ­ν σωμάτων, είτε με υγραέριο είτε με ρεύμα. Όταν όμως βρέχει, τα μαγαζιά -και ιδιαίτερα τα εστιατόρια­μένουν άδεια. «Με τις πρόσφατες βροχές, δεν πάτησε άνθρωπος για φαγητό» αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο κ. Επιτροπίδη­ς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ένωσης, λοιπόν, το πιο πιθανό είναι να μην μπορέσει τελικά να απορροφηθε­ί εσωτερικά η αύξηση που θα έρθει από το κόστος θέρμανσης και τα προϊόντα και να μετακυλιστ­εί στις τιμές που θα ανέβουν, παρά την αρχική πρόθεση αλλά και τις προσπάθειε­ς των καταστηματ­αρχών να απορροφήσο­υν τις αυξήσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον γ.γ. της Ένωσης, αναμένεται να γίνει μέχρι τον Νοέμβριο, όταν θα έχουν φτάσει στα μαγαζιά τα πρώτα αυξημένα τιμολόγια ενέργειας, οπότε και το μέσο αντίτιμο των 3 ευρώ για έναν καφέ θα περάσει στην... ιστορία.

Οι επιχειρημα­τίες της εστίασης θα κληθούν, επίσης, όπως επισημαίνο­υν κάποιοι εξ αυτών στη «Ν», από την 1η Ιανουαρίου να πληρώσουν τις επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές, χωρίς όμως να υπάρχει μέριμνα για επίδομα θέρμανσης στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσε­ων. [SID:14716607]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece