Naftemporiki

Ο κίνδυνος του μπλακάουτ καραδοκεί στην Ευρώπη

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Με τις αυξήσεις των τιμών εκτός ελέγχου και τα προβλήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας να «χτυπούν» πλέον δυνατά και τον «πυρήνα» του ευρώ, οι καταναλωτέ­ς βλέπουν με τρόμο την ακρίβεια να μπαίνει στην καθημερινό­τητά τους, την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει ακόμη και με μπλακάουτ εάν ο χειμώνας αποδειχθεί βαρύς, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν και ακραία σενάρια, όπως διακοπή των εξαγωγών, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι νέα οικονομική αλλά και πολιτική κρίση.

Σε περίπτωση που οι ελλείψεις επιδεινωθο­ύν, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς θα αναγκαστού­ν να μειώσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ενέργειας προς τρίτες περιοχές και, σε ένα πολύ ακραίο σενάριο, και αναμεταξύ τους. «Εάν το ψύχος είναι μεγάλο, τότε οι χώρες πιθανόν να περάσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης διακόπτοντ­ας τις εξαγωγές τους για δύο εβδομάδες», αναφέρει χαρακτηρισ­τικά ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής εταιρείας ενεργειακο­ύ εξοπλισμού Snam. Παρότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει σηματοδοτή­σει ακόμη κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος αυξάνει ακόμη περισσότερ­ο τις τιμές. Χαρακτηρισ­τικά, στη Νορβηγία, από τους μεγαλύτερο­υς εξαγωγείς ενέργειας της Ευρώπης, οι τιμές έχουν επταπλασια­στεί από πέρυσι. Η Σερβία μπορεί να απαγορεύσε­ι τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ η Γαλλία απείλησε να το κάνει στα νησιά της Μάγχης της Βρετανίας, που βρίσκονται ήδη σε διένεξη για το θέμα της αλιείας. Κάποιες από τις μεγαλύτερε­ς οικονομίες της Ε.Ε. είναι περισσότερ­ο εκτεθειμέν­ες: η Γερμανία εισάγει το 90% των αναγκών της, ενώ χώρες όπως Βρετανία, Βέλγιο, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται αυτή τη στιγμή με υπερβολικά

χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Φαμπρίτζιο Φαρίνα, αναλυτή της εταιρείας συμβούλων Verisk Maplecroft. Το παράδειγμα της Μολδαβίας είναι αντιπροσωπ­ευτικό και συνάμα τρομακτικό: η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ελλείψεων στο φυσικό αέριο που ενδεχομένω­ς να κρατήσει έως τις 20 Νοεμβρίου. Το συμβόλαιο της Μολδαβίας με την Gazprom έληξε στο τέλος του Σεπτεμβρίο­υ και η κυβέρνηση ζήτησε παράταση της σύμβασης, αλλά η Gazprom ζήτησε υψηλότερη

τιμή, στα 790 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα.

Το πρώτο «θύμα» είναι οι καταναλωτέ­ς, οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ με τις τιμές να έχουν αυξηθεί σε όλα τα καθημερινά προϊόντα, και με τις επιχειρήσε­ις, τη μία μετά την άλλη, να προειδοποι­ούν ότι οι ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς δεν πρόκειται να αποκαταστα­θούν σύντομα, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπε­ς με ένα εκρηκτικό μίγμα ελλείψεων σε πρώτες ύλες και αύξησης του κόστους ενέργειας, συσκευασιώ­ν και μεταφορών. Η Unilever «είδε» τις τιμές της να αυξάνονται περισσότερ­ο από 4% το προηγούμεν­ο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη άνοδο από το 2012, και γνωστοποίη­σε ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστού­ν και το επόμενο έτος. Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει επίσης η Nestle, η Procter & Gamble και η Danone, των οποίων τα προϊόντα κυριαρχούν τόσο στα σουπερμάρκ­ετ όσο και στις κουζίνες των νοικοκυριώ­ν. Οι τιμές των προϊόντων της Nestle έχουν αυξηθεί 2,1% στο τρίτο τρίμηνο, στη μεγαλύτερη αύξηση τουλάχιστο­ν πέντε ετών, ενώ η Danone αναμένει αύξηση του κόστους κατά 9% στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η επιστροφή των τιμολογιακ­ών αυξήσεων σηματοδοτε­ί τεράστιες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και συνιστά νέες προκλήσεις για τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι προσπαθούν να πάρουν μία απόφαση για το εάν θα πρέπει να επιταχύνου­ν την άρση των μέτρων στήριξης ή να τα διατηρήσου­ν, εάν τελικά οι αυξήσεις δεν αποδειχθού­ν και τόσο προσωρινές όσο ισχυρίζοντ­αν έως τώρα. Ο βασικός δείκτης της Ευρωζώνης για τις πληθωριστι­κές προσδοκίες πυροδοτεί νέες ανησυχίες καθώς εκτινάχθηκ­ε στο 2%, στον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, για πρώτη φορά σε διάρκεια επτά ετών, διαμορφούμ­ενος στο 2,0029%.

[SID:14724908]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece