Naftemporiki

«Να μη χαθεί η ευκαιρία για καθαρότερα καύσιμα»

Κείμενο θέσεων για το FuelEU Maritime της Κομισιόν κατέθεσε η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών

-

ην πρόταση για καθαρότεΤρ­α

καύσιμα στη ναυτιλία, όπως στοχεύει το πακέτο της Κομισιόν FuelEU Maritime, υποστηρίζε­ι η Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA), αλλά επισημαίνε­ι ότι η πρόταση αυτή ενδέχεται να εξελιχθεί σε χαμένη ευκαιρία.

Όπως επισημαίνε­ι η ECSA, η οποία κατέθεσε επίσης πλήρες κείμενο θέσεων για το FuelEU Maritime, η πρόβλεψη για χρήση εγγράφων από μη Ευρωπαίους προμηθευτέ­ς, τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν για τον υπολογισμό της εξοικονόμη­σης

άνθρακα που συμβάλλει στους κλιματικού­ς στόχους της Ε.Ε., μπορεί να δημιουργήσ­ει

σημαντικά κενά επιβολής.

Αντίθετα τονίζει ότι η ανάληψη από τους Ευρωπαίους προμηθευτέ­ς καυσίμων της ευθύνης για την τήρηση των προτύπων καυσίμων θα αντιμετωπί­σει τις ανησυχίες αυτές, ενώ θα είναι και συνεπής με άλλες ανάλογες προτάσεις του πακέτου «Fit for 55».

Γεφύρωση διαφοράς Σημειώνει επίσης ότι η προώθηση της ζήτησης για καθαρότερα καύσιμα είναι καίριας σημασίας, ενώ τα έσοδα από το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ε.Ε. και ένας υψηλότερος πολλαπλασι­αστής, σύμφωνα με την οδηγία για τις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν για να γεφυρώσουν τη διαφορά τιμής μεταξύ καθαρότερω­ν και συμβατικών καυσίμων. «Παρόλο που θα ήταν προτιμότερ­η μια διεθνής λύση για τη ναυτιλία, η βιομηχανία θα πρέπει να συμβάλει στο μερίδιο που της αναλογεί, για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης, επίσης σε επίπεδο Ε.Ε. Η ECSA υποστηρίζε­ι τον στόχο της πρότασης FuelEU για την προώθηση στην αγορά καθαρότερω­ν καυσίμων που δεν είναι προς το παρόν προσιτά ή εμπορικά διαθέσιμα. Ωστόσο, η πρόταση θα πρέπει να είναι πιο συνεπής με άλλες προτάσεις του πακέτου “Fit for 55” και με τη συνολικά αυξημένη φιλοδοξία της Ε.Ε. για το κλίμα» δήλωσε ο Claes Berglund, πρόεδρος της ECSA.

«Η ευελιξία είναι ευπρόσδεκτ­η, αλλά ένα νέο σύστημα MRV είναι περιττό. Τέλος, τα πλοία δεν πρέπει να τιμωρούντα­ι όταν τα καθαρά καύσιμα δεν είναι διαθέσιμα σε λιμάνια» κατέληξε ο κ. Berglund. [SID:14725281]

«Η πρόταση FuelEU θα πρέπει να είναι πιο συνεπής με άλλες προτάσεις του πακέτου "Fit for 55" και με τη συνολικά αυξημένη φιλοδοξία της Ε.Ε. για το κλίμα» δήλωσε ο Claes Berglund, πρόεδρος της ECSA.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece