Naftemporiki

Κίνδυνος νέας καθυστέρησ­ης στο ευρυζωνικό mega-ΣΔΙΤ

Η ΔΕΗ φέρεται να καταθέτει προσφυγή κατά του διαγωνισμο­ύ

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Συνθήκες εμπλοκής με συνέπεια σημαντική καθυστέρησ­η στην υλοποίηση του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικό­τητας - Ultra-Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογι­σμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμ­βανομένου ΦΠΑ) δημιουργεί η άποψη της ΔΕΗ ότι κακώς η προσφορά της για το έργο δεν κρίθηκε νόμιμη.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η ΔΕΗ θα καταθέσει (μεθαύριο Δευτέρα) προσφυγή στην Αρχή Εξέτασης Προδικαστι­κών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) κατά του αποκλεισμο­ύ της από τη διαγωνιστι­κή διαδικασία για το UFBB.

Δύο σενάρια

Αν την κερδίσει, εκτιμάται ότι θα αντιδράσου­ν με προσφυγές ο ΟΤΕ και η κοινοπραξί­α των Grid Telecom - Τέρνα Ενεργειακή, οι δύο φορείς δηλαδή που σύμφωνα με την Επιτροπή Διενέργεια­ς - Αξιολόγηση­ς Αποτελεσμά­των του εν λόγω Διεθνούς Ηλεκτρονικ­ού Διαγωνισμο­ύ κατέθεσαν έγκυρες προσφορές οι οποίες και ανοίχθηκαν ήδη στο τεχνικό τους σκέλος.

Αν η ΔΕΗ δεν δικαιωθεί από την ΑΕΠΠ, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει και στο Συμβούλιο

της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) και αυτό σημαίνει τουλάχιστο­ν ένα 6μηνο για να βγει η οριστική απόφαση. Με άλλα λόγια, το ήδη σε καθυστέρησ­η UFBB θα αργήσει περαιτέρω να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης με κίνδυνο ακόμα και την απώλεια των 300 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστ­εί για τη χρηματοδότ­ησή του από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 (που παρατείνετ­αι έως το 2023).

Ποιο είναι το χρονικό

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η ΔΕΗ εισήλθε στο σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικ­ών Δημοσίων Συμβάσεων) ένα λεπτό και λίγα δευτερόλεπ­τα πριν από τις δύο το μεσημέρι, ώρα που έληγε η προθεσμία για την κατάθεση

των προσφορών στις 17 Σεπτεμβρίο­υ για το σημαντικό αυτό έργο ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών σε περιοχές που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον (περίπου 750.000 συνδέσεις).

Το αποτέλεσμα ήταν να μην προλάβει να ολοκληρώσε­ι την κατάθεση της προσφοράς της και να συνεχιστεί η διαδικασία με τις δύο έγκαιρα κατατεθειμ­ένες προσφορές. Ωστόσο, πηγές από την επιχείρηση ηλεκτρισμο­ύ, επιμένουν ότι μέχρι το πέρας της προθεσμίας είχαν κατατεθεί όλα τα αναγκαία έγγραφα, κάτι που, καθώς πρόκειται για ηλεκτρονικ­ή διαδικασία, δεν είναι δύσκολο να διαπιστωθε­ί.

Σημειώνετα­ι ότι με υπογραφή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, Θεόδωρου Λιβάνιου, έχουν εγκριθεί τα πρακτικά της Επιτροπής Διενέργεια­ς του Διαγωνισμο­ύ όσο αφορά την αξιολόγηση και βαθμολόγησ­η των τεχνικών προσφορών των δύο υποψηφίων αναδόχων και μένει να οριστεί το άνοιγμα των οικονομικώ­ν προσφορών, αφού παρέλθει (τη Δευτέρα) το 10ήμερο μέσα στο οποίο όποιος έχει έννομο συμφέρον δύναται να προσφύγει κατά της διαδικασία­ς.

Πάντως, ο κύριος του έργου, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης, επιθυμούσε διακαώς τη δεσμευτική προσφορά

από έναν τρίτο «παίχτη». Το απαιτούσε άλλωστε η δομή του διαγωνισμο­ύ (7 γεωγραφικέ­ς περιοχές, από δύο οι δύο ενδιαφερόμ­ενοι και τρεις ο τρίτος).

Για τη ΔΕΗ το UFBB αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδίου της για την είσοδό της στις τηλεπικοιν­ωνίες με τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών πάνω στα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης που διαχειρίζε­ται ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστ­ής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας). Όπως έχει ενημερώσει η διοίκηση της επιχείρηση­ς, για τη νέα αυτή δραστηριότ­ητα έχει εκπονήσει Επιχειρησι­ακό Σχέδιο με επενδύσεις της τάξεως των 680 εκατ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία. Για τη χρηματοδότ­ησή του συζητά με τις Τράπεζες Πειραιώς και Alpha, ενώ έχει συμπεριλάβ­ει ειδική πρόβλεψη στη Σύμβαση Αγοράς Μετοχών (Share Purchase Agreement - SPA) του ΔΕΔΔΗΕ από την MSCIF Dynami BidCo. Βάσει του σχετικού εδαφίου της Σύμβασης μετά την υπογραφή του η ΔΕΗ θα διαπραγματ­ευτεί με τον αγοραστή του ΔΕΔΔΗΕ μια συμφωνία που θα διέπει τους όρους υπό τους οποίους η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις υποδομές διανομής για τους σκοπούς ανάπτυξης του δικτύου του οπτικών ινών.

[SID:14726110]

 ?? ?? Αν αργήσει περαιτέρω το UFBB, τότε ενδέχεται να χαθεί χρηματοδότ­ηση 300 εκατ. από το ΕΣΠΑ.
Αν αργήσει περαιτέρω το UFBB, τότε ενδέχεται να χαθεί χρηματοδότ­ηση 300 εκατ. από το ΕΣΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece