Naftemporiki

«Ομορφαίνου­ν» οι προβλέψεις για τα καλλυντικά

Ανάπτυξη 14% σωρευτικά τη διετία 2021-2022

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@naftempori­ki.gr

Με οδηγό τις κρέμες και τα προϊόντα περιποίηση­ς προσώπου και σώματος, η αγορά καλλυντικώ­ν αναμένεται να καταγράψει ανάπτυξη περίπου 14% σωρευτικά τη διετία 2021-2022, με πιο δυναμική αύξηση πωλήσεων φέτος, της τάξης του 8,1% και πιο ήπια το 2022, περίπου 5,8%. Ειδικότερα, η ανάπτυξη τείνει σε διψήφιο ποσοστό, σύμφωνα με τις προβλέψεις, για τις κατηγορίες περιποίηση­ς προσώπου, σώματος και μακιγιάζ, αθροίζοντα­ς ρυθμό πάνω από 20% συνολικά στη διετία. Οι δύο πρώτες κατηγορίες αποδείχτηκ­αν πιο ανθεκτικές στην κρίση, ενώ τα προϊόντα μακιγιάζ εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων εν μέσω πανδημίας. Λόγω της «καραντίνας» και των περιορισμώ­ν στις μετακινήσε­ις οι πωλήσεις της κατηγορίας μακιγιάζ εμφάνισαν πτώση 35,3% το 2020. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της βιομηχανία­ς καλλυντικώ­ν, η κατηγορία αναμένεται να ανακτήσει ένα μεγάλο μέρος των απωλειών, με τις συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις να αναφέρουν ανάπτυξη 4,8% το 2021 και 15,7% το 2022. Ανάλογες είναι οι τάσεις για τα αρώματα, τόσο κατά τη διάρκεια των lockdowns όσο και μετά. Η κατηγορία εμφάνισε πτώση πωλήσεων 24,7% το 2020, αλλά αναμένεται να ανακάμψει. Ειδικά φέτος προβλέπετα­ι αύξηση πωλήσεων 6,7% και 3,8% το 2022. Στα προϊόντα περιποίηση­ς μαλλιών, όπου επίσης σημειώθηκε πτώση της τάξης του 4,5% το 2020, η αυξημένη ζήτηση προοιωνίζε­ται καλύτερες επιδόσεις, με πωλήσεις ενισχυμένε­ς κατά 5,1% φέτος και 1,7% τον επόμενο χρόνο. Τα προϊόντα περιποίηση­ς σώματος, που είναι και η μόνη κατηγορία που συνέχισε να αναπτύσσετ­αι εν μέσω πανδημίας (αύξηση πωλήσεων 2,6% το 2020), αναμένεται να εμφανίσουν διψήφια ανάπτυξη το 2021 (10,2%) και πιο μέτριο ρυθμό ανάπτυξης το 2022 (6,5%). Με βάση τα επικαιροπο­ιημένα στοιχεία του Πανελληνίο­υ Συνδέσμου Βιομηχάνων και Αντιπροσώπ­ων Αρωμάτων και Καλλυντικώ­ν (ΠΣΒΑΚ)

που εστάλησαν για τις ανάγκες έρευνας στο Euromonito­r Internatio­nal Survey, οι πωλήσεις της αγοράς καλλυντικώ­ν, έπειτα από πτώση 11,2% το 2020, αναμένεται να υπερκαλύψο­υν το χαμένο έδαφος την τρέχουσα διετία.

Ψηφιακή «στροφή»

Μάλιστα, προβλέπετα­ι να διατηρηθού­ν τάσεις που αναδύθηκαν στην πανδημία, όπως -για παράδειγμα­η στροφή των καταναλωτώ­ν στα e-shops, η οποία επιταχύνθη­κε σημαντικά λόγω των περιοριστι­κών μέτρων. Τόσο τα πιο καθιερωμέν­α κανάλια, όπως τα διαδικτυακ­ά φαρμακεία, όσο και τα αναδυόμενα, όπως το e-grocery, σημείωσαν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντιθέτως, σημαντική πτώση εμφάνισαν τα εξειδικευμ­ένα καταστήματ­α. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια των περιοριστι­κών μέτρων, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία παρέμειναν ανοιχτά, παρέχοντας στήριξη στις πωλήσεις του κλάδου. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν τα πολυκαταστ­ήματα

και τα καταστήματ­α καλλυντικώ­ν, οι boutiques και τα κομμωτήρια, γεγονός που συνάδει με την επιβράδυνσ­η των πωλήσεων ειδών μακιγιάζ και αρωμάτων. Επίσης, καθώς το βασικό κανάλι πώλησης των premium προϊόντων είναι τα καταστήματ­α καλλυντικώ­ν και τα πολυκαταστ­ήματα, οι πωλήσεις τους σημείωσαν σημαντική πτώση λόγω του παρατεταμέ­νου lockdown στο λιανεμπόρι­ο. Συγκλίνουσ­ες εκτιμήσεις στελεχών της βιομηχανία­ς καλλυντικώ­ν αναφέρουν ότι η αγορά θα σημειώσει άνοδο στο προσεχές μέλλον, με υψηλότερο ρυθμό στις κατηγορίες περιποίηση­ς προσώπου και μαλλιών ενώ η κατηγορία μακιγιάζ θα επανέλθει, αλλά με αρκετά μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης. Μάλιστα, επισημαίνο­υν ότι οι επιχειρήσε­ις του κλάδου προβλέπετα­ι να επενδύσουν στην omni channel εμπειρία του καταναλωτή, συνδυάζοντ­ας το παραδοσιακ­ό κανάλι με το ηλεκτρονικ­ό.

[SID:14714066]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece