Naftemporiki

«SOS» εκπέμπει η μυδοκαλλιέ­ργεια

Βαρύ πλήγμα στη φετινή «σοδειά» και στους γόνους

- Της Βάσως Βεγίρη vveg@naftempori­ki.gr

Μεγάλη καταστροφή όχι μόνο στη φετινή «σοδειά», αλλά και στον γόνο που θα έδινε τη «σοδειά» του 2022 υπέστη φέτος ο κατεξοχήν εξαγωγικός -σε ποσοστό άνω του 90%- κλάδος της μυδοκαλλιέ­ργειας, λόγω των αλλεπάλληλ­ων καυσώνων του καλοκαιριο­ύ, σε συνέχεια της δύσκολης χρονιάς του 2020 εξαιτίας των πληγμάτων που επέφερε η πανδημία διεθνώς στον τουρισμό και την εστίαση (με τα lockdowns) και οι μυδοκαλλιε­ργητές του Θερμαϊκού Κόλπου ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ών τους.

Όπως αναφέρει στη «Ν» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου «Ποσειδών» (Σύλλογος Οστρακοκαλ­λιεργητών Κυμίνων του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκ­ης), Κωνσταντίν­ος Βερβίτης, λόγω του παρατεταμέ­νου καύσωνα του φετινού καλοκαιριο­ύ καταστράφη­κε ποσοστό της τάξης του 40%50% της φετινής παραγωγής μυδιών, αλλά και το 90% του γόνου που θα έδινε την παραγωγή του 2022. Η υπόλοιπη μισή παραγωγή διατέθηκε μεν σε καλές τιμές σε Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία, αλλά η απώλεια είναι μεγάλη, ιδιαίτερα λόγω της σχεδόν ολικής καταστροφή­ς του γόνου, και έρχεται σε συνέχεια των πολύ χαμηλών τιμών πώλησης της παραγωγής του 2020 εξαιτίας της κρίσης στον τουρισμό και στην εστίαση που επέφερε διεθνώς η πανδημία του νέου κορονοϊού. Μέλη του εν λόγω συλλόγου είναι οι 59 μονάδες οστρακοκαλ­λιέργειας των Κυμίνων και του Κλειδιού Ημαθίας, ενώ άλλες 23 μονάδες υπάρχουν στη Χαλάστρα και άλλες 60 στις ακτές της Πιερίας και ο Θερμαϊκός Κόλπος είναι ο κύριος τόπος παραγωγής μυδιών της χώρας. Όλες, όπως τονίζει ο κ. Βερβίτης, αναμένουν με αγωνία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικώ­ν τη λήψη μέτρων στήριξής τους, καθώς ο κλάδος δεν υπόκειται στον ΕΛΓΑ και τον σχετικό μηχανισμό αποζημιώσε­ων, ούτε επίσης επιδοτούντ­αι οι εν λόγω μονάδες από κάποιο υπουργείο ή φορέα και παρά τις αρχικές συζητήσεις στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμέ­νη εξέλιξη.

Χάθηκαν 24.000 τόνοι

Σε πάνω από 24.000 τόνους προσδιορίζ­ει από την πλευρά του το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας την απώλεια των μυδιών λόγω του καύσωνα φέτος το καλοκαίρι στις μυδοκαλλιέ­ργειες της Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνο­ντας επίσης ότι ήταν ολική η καταστροφή και του γόνου και με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, και τον αρμόδιο υφυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη της μυδοκαλλιέ­ργειας στον Θερμαϊκό Κόλπο και στα αλιεύματα εσωτερικών υδάτων (λίμνες και ποτάμια), που έχουν επίσης πληγεί

σημαντικά, λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όπως τονίζεται μάλιστα στη σχετική επιστολή, σε αντίθετη περίπτωση «θα είναι αναπόφευκτ­ες οι οικολογικέ­ς και οικονομικέ­ς καταστροφέ­ς» και η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί ως «ερημοποίησ­η της παράκτιας και της αιγιαλίτιδ­ας ζώνης», ενώ η απώλεια του γόνου ενέχει κινδύνους για σοβαρές ελλείψεις σε μύδια κατά την επόμενη χρονιά, μείωση της εξαγωγικής δραστηριότ­ητας και άρα και των εσόδων για τη χώρα. Περαιτέρω, στην επιστολή αναδεικνύε­ται και η κοινωνική διάσταση του ζητήματος, καθώς εκτός από τις περίπου 200 οικογένειε­ς παραγωγών στην Κεντρικής Μακεδονία, στον κλάδο της μυδοκαλλιέ­ργειας απασχολείτ­αι μεγάλος αριθμός επαγγελματ­ιών, μεταξύ των οποίων και πολλοί γεωτεχνικο­ί, κυρίως κτηνίατροι και ιχθυολόγοι.

Στις περιοχές Χαλάστρας, Κυμίνων, Πιερίας, Ημαθίας και Σερρών -επισημαίνε­ι το ΓΕΩΤΕΕ ΚΜαναπτύσσ­εται το 85% με 90% της εγχώριας μυδοπαραγω­γής, ενώ ο Θερμαϊκός Κόλπος αποτελεί πηγή φυσικών αποθεμάτων πολλών άλλων ειδών οστρακοειδ­ών, όπως κυδώνια και γυαλιστερέ­ς. Η παραγωγή μυδιών στις προαναφερθ­είσες περιοχές ανέρχεται περίπου σε 40.000 τόνους ετησίως, από τους οποίους το 90% εξάγεται σε χώρες της Ε.Ε. (κυρίως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία), συμβάλλοντ­ας στην εθνική οικονομία με το ποσό των 18 εκατ. ευρώ.

[SID:14719796]

 ?? ?? Με αγωνία αναμένουν τη λήψη μέτρων στήριξης οι μυδοκαλλιε­ργητές του Θερμαϊκού Κόλπου.
Με αγωνία αναμένουν τη λήψη μέτρων στήριξης οι μυδοκαλλιε­ργητές του Θερμαϊκού Κόλπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece