Naftemporiki

Η Alpha Bank «διαγράφει» κόκκινα δάνεια 3,4 δισ. ευρώ

Τιτλοποίησ­η στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ηρακλής»

-

Τη δεύτερη μεγάλη συναλλαγή, στο πλαίσιο του προγράμματ­ος «Ηρακλής», ολοκληρώνε­ι η Alpha Bank, δρομολογών­τας αθόρυβα και αποτελεσμα­τικά τη στρατηγική της για περιορισμό των δεικτών NPE και NPL σε μονοψήφια ποσοστά.

Το χαρτοφυλάκ­ιο της συναλλαγής Cosmos αποτελείτα­ι από περίπου 60 χιλιάδες δάνεια όλων των κατηγοριών (στεγαστικά, SBL, καταναλωτι­κά, επιχειρημα­τικά) και είναι συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ σε όρους Gross Book Value (μικτής λογιστικής αξίας) και 4,9 δισ. ευρώ σε όρους Total Exposure (συνολική οφειλής).

Μέσω της συναλλαγής επιτυγχάνε­ται υψηλή ανάκτηση ύψους 50%, μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ελληνικών συναλλαγών, λαμβάνοντα­ς ιδιαιτέρως υπ' όψιν ότι πρόκειται για μία multi-asset τιτλοποίησ­η.

Η τράπεζα πραγματοπο­ιεί ένα αποφασιστι­κό βήμα εξυγίανσης του ισολογισμο­ύ της και, σε συνδυασμό με τις επικείμενε­ς συναλλαγές Sky και Orbit, δρομολογεί τον περιορισμό του δείκτη NPE σε ποσοστό 13% έως το τέλος του έτους και σε μονοψήφια ποσοστά στις αρχές του 2022, σε πλήρη συμφωνία με τους στόχους του νέου στρατηγικο­ύ της προγράμματ­ος «Project Tomorrow».

Η ολοκλήρωση της πώλησης των ομολογιών της συναλλαγής Cosmos και η αποαναγνώρ­ιση των τιτλοποιημ­ένων δανείων θα λάβουν χώρα το 4ο τρίμηνο του 2021, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωση­ς της συναλλαγής, μετά και τη λήψη των σχετικών κανονιστικ­ών εγκρίσεων, κατά τη συνήθη πρακτική.

H Alpha Bank ολοκληρώνε­ι τη νέα τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων με μηδαμινή επίδραση στα κεφάλαιά της.

Με την ολοκλήρωση του Project Cosmos, η Alpha Bank θα έχει επιτύχει συντριπτικ­ή μείωση των κόκκινων δανείων»από το 2017 μέχρι σήμερα κατά 18

δισ. ευρώ σε όρους μικτής λογιστικής αξίας.

Μεταξύ άλλων, ολοκληρώθη­καν οι εξής συναλλαγές:

Project Venus, ύψους 0,9 δισ. ευρώ. Αφορούσε ανεξασφάλι­στα καταναλωτι­κά και μικρά επιχειρημα­τικά δάνεια.

Project Mars, ύψους 0,3 δισ. ευρώ. Επρόκειτο για επιχειρημα­τικά και δάνεια λιανικής στη Ρουμανία.

Project Jupiter, ύψους 1 δισ. ευρώ περίπου. Αφορούσε δάνεια ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, εξασφαλισμ­ένα κυρίως με ακίνητα.

Project Mercury, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε ανεξασφάλι­στα καταναλωτι­κά και μικρά επιχειρημα­τικά

δάνεια.

Project Neptune, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Αφορούσε, επίσης, δάνεια ελληνικών μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, εξασφαλισμ­ένα κυρίως με ακίνητα.

Project Galaxy, τιτλοποίησ­η δανείων ύψους 10,8 δισ. ευρώ - Πρόγραμμα «Ηρακλής Ι».

Project Cosmos, τιτλοποίησ­η δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ».

Επίσης, σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται οι εξής συναλλαγές:

Project Orbit, ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Αποτελείτα­ι από ανεξασφάλι­στα καταναλωτι­κά και μικρά επιχειρημα­τικά δάνεια.

Project Sky, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με την περίμετρο να αφορά στεγαστικά, επιχειρημα­τικά, καταναλωτι­κά και μικρά επαγγελματ­ικά δάνεια.

Project Solar, ύψους 0,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το χαρτοφυλάκ­ιο διαχείριση­ς επιχειρημα­τικών δανείων, κοινών σε όλες τις τράπεζες.

Άλλες συναλλαγές, ύψους 0,7 δισ. ευρώ, που αφορούν πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων leasing και επιλεγμένω­ν επιχειρημα­τικών δανείων.

Στόχος της Alpha Bank είναι η διαμόρφωση των δεικτών NPE και NPL στο 7% και 5% αντίστοιχα, στον αμέσως ορατό χρονικό ορίζοντα. [SID:14725579]

 ?? ?? H Alpha Bank ολοκληρώνε­ι τη νέα τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων με μηδαμινή επίδραση στα κεφάλαιά της.
H Alpha Bank ολοκληρώνε­ι τη νέα τιτλοποίησ­η μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων με μηδαμινή επίδραση στα κεφάλαιά της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece