Naftemporiki

Διπλό ράπισμα προς την Τουρκία από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Άδειασμα» για το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 και για την «εργαλειοπο­ίηση» του μεταναστευ­τικού

-

Διπλό ράπισμα επεφύλαξαν χθες ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για την Τουρκία. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ δήλωσε πως το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 δεν είναι διαλειτουρ­γικό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, ζητώντας έμμεσα από την Άγκυρα να εγκαταλείψ­ει το σύστημα αυτό. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από την πλευρά του κάλεσε την Τουρκία να πάψει να «εργαλειοπο­ιεί» το ζήτημα της μετανάστευ­σης για πολιτικούς σκοπούς.

Ερωτηθείς σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες,

ο Στόλτενμπε­ργκ είπε πως δεν ήταν ένα θέμα το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνάντηση, ωστόσο προσέθεσε ότι «οι αμυντικές προμήθειες είναι εθνική απόφαση».

Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτό που έχει σημασία για τη Συμμαχία είναι τα συστήματα να είναι διαλειτουρ­γικά,

κάτι που δεν συμβαίνει με τους S-400. «Αυτό είναι το μήνυμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας.

Στα συμπεράσμα­τα που υιοθέτησε χθες για τη μετανάστευ­ση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καλεί την Τουρκία να διασφαλίσε­ι την πλήρη και με χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας του 2016».

Μεταναστευ­τικό

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοπο­ιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς» και «καταδικάζο­υν όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.», στις οποίες θα απαντήσουν αναλόγως. «Όταν ακούω ορισμένες αμυντικές δηλώσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα και όταν παρατηρώ ορισμένες απειλές, περιλαμβαν­ομένων και εντός αυτού του οργανισμού, λέω: “Μη φοβάστε”», είπε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί στη σύνοδο, στην οποία συμμετείχε και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν οικοδομείτ­αι σε αντίθεση με το ΝΑΤΟ, μάλλον το αντίθετο: μια ισχυρότερη Ευρώπη θα συμβάλει σε μια πιο ισχυρή και πιο ανθεκτική συμμαχία», συμπλήρωσε, βάζοντας κατά κάποιον τρόπο ένα τέλος σε μήνες αβεβαιότητ­ας σχετικά με το κατά πόσον η πιο πρόσφατη προσπάθεια της Ε.Ε. να αναπτύξει όπλα και δυνάμεις είναι ανταγωνιστ­ική με τη Συμμαχία. [SID:14726028]

Αυτό που έχει σημασία για τη Συμμαχία είναι τα συστήματα να είναι διαλειτουρ­γικά, κάτι που δεν συμβαίνει με τους S-400. «Αυτό είναι το μήνυμα», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

 ?? ?? Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece