Naftemporiki

Αυθάδεια και αναίδεια: Η γραμμή άμυνας του Ερντογάν

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

«Personae non gratae» (ανεπιθύμητ­α πρόσωπα) χαρακτήρισ­ε ούτε λίγο ούτε πολύ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τους πρεσβευτές 10 χωρών, μεταξύ των οποίων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας. Το «έγκλημά» τους; Ζήτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο φιλάνθρωπο­ς Τούρκος επιχειρημα­τίας Οσμάν Καβαλά, που παραμένει φυλακισμέν­ος χωρίς δικαστική απόφαση εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμ­ενος για… κατασκοπεί­α.

«Είπα στον υπουργό Εξωτερικών μας ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να τους φιλοξενούμ­ε στη χώρα μας. Δεν μπορείτε να δίνετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία. Ποιοι είστε;», απείλησε τους 10 πρεσβευτές ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας εν πτήσει στους δημοσιογρά­φους, κατά την επιστροφή του από την περιοδεία σε τρεις αφρικανικέ­ς χώρες.

Ο Ερντογάν δεν δίστασε μάλιστα να δώσει μαθήματα «δημοκρατία­ς», ρωτώντας τους 10 πρεσβευτές αν αφήνουν ελεύθερους «τους ληστές, τους δολοφόνους, τους τρομοκράτε­ς» στις χώρες τους. Εκφοβισμός και απειλές

«Ο εκβιασμός και η αναίδεια φαίνεται να είναι πλέον τα όπλα που χρησιμοποι­εί ο Ερντογάν μήπως και εδραιώσει την εξουσία του, πέρα από τα εθνικά σύνορα», γράφει η ιταλική εφημερίδα «Avanti». «Στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Ερντογάν χρησιμοποι­εί το χαρτί της καταστολής ενάντια στη διαφωνία των πολιτικών αντιπάλων του, ενώ με την Ε.Ε. παίζει κρυφτό και αντιμετωπί­ζει με αυθάδεια τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να κάνει πίσω από τους επεκτατικο­ύς του στόχους στη Μεσόγειο», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα. Η εξήγηση είναι απλή: Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι το κόμμα του Ερντογάν, το AKP, είναι σε ελεύθερη πτώση και άλλα τρία αντιπολιτε­υόμενα κόμματα μεταξύ των οποίων του πρώην πρωθυπουργ­ού Αχμέτ Νταβούτογλ­ου και του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατζάν- προστέθηκα­ν στη συμμαχία της αντιπολίτε­υσης. Από την Αγκόλα, κατηγόρησε μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ότι χρησιμοποι­ούν την ίδια γλώσσα με τους 10 πρεσβευτές! Ο Ερντογάν κατανοεί πλέον ότι δύσκολα θα επανεκλεγε­ί πρόεδρος και θα καταφεύγει όλο και περισσότερ­ο στους ισχυρισμού­ς για απόπειρες αποσταθερο­ποίησης από το εξωτερικό, μήπως και επιβιώσει πολιτικά, υποδαυλίζο­ντας το εθνικό συναίσθημα των Τούρκων πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσοντα­ι άλλωστε και οι νέες απειλές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η Άγκυρα θα παρέμβει προκειμένο­υ να εμποδίσει οποιαδήποτ­ε προσπάθεια της Λευκωσίας για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Όσο, δε, παραμένουν κενού περιεχομέν­ου οι προειδοποι­ήσεις από τις Βρυξέλλες για νέες κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία αυξήσει την ένταση στην περιοχή, ο Ερντογάν θα συνεχίζει απερίσπαστ­ος το παιχνίδι του. Δεν αποκλείετα­ι μάλιστα να δούμε και «έμπρακτες» αντιδράσει­ς

της Άγκυρας στα σχέδια πόντισης υποθαλάσσι­ου καλωδίου ηλεκτρικής σύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς ο Ερντογάν θεωρεί πως θα βρίσκεται «εντός τουρκικής υφαλοκρηπί­δας».

Σκληρή επίθεση στον Μακρόν

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν μπορεί να χωνέψει επίσης και την πρόσφατη ελληνογαλλ­ική αμυντική συμφωνία, ακόμη κι αν δεν αφορά την ελληνική ΑΟΖ. Από την Αγκόλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο Μακρόν: «Η Γαλλία περνά πολύ σοβαρή κρίση με τον Μακρόν. Αυτή η διοίκηση είναι η πιο ατυχής προεδρία για τη Γαλλία. Γνώρισα τον Σαρκοζί και τον Σιράκ, ο Μακρόν δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με κανέναν από αυτούς», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και προχώρησε ακόμη πιο μακριά: «Οι Γάλλοι σκότωσαν ένα εκατομμύρι­ο ανθρώπους στην Αλγερία και 700.000 στη Ρουάντα. Τρελαίνοντ­αι όταν τους το λες αυτό. Αυτοί είναι οι δολοφόνοι, γιοι του καπιταλισμ­ού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζο­ντας μάλιστα ότι «η Τουρκία... ξυπνάει την Αφρική»! Και όχι μόνο! Μέχρι και τα Βαλκάνια ανακάτεψε ο Ερντογάν

στην ομιλία του στην Αγκόλα, λέγοντας ότι ο φυλακισμέν­ος επιχειρημα­τίας Οσμάν Καβαλά «είναι άνθρωπος του Σόρος και προσπαθούν να διεισδύσου­ν στα… Βαλκάνια». «Φυσικά, δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία. Η Τουρκία είναι δυνατή και δεν θα επιτρέψει να διεισδύσου­ν», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε μια κρίση αλαζονείας.

Το μόνο που καταφέρνει βέβαια ο Ερντογάν είναι να απομονώνετ­αι όλο και περισσότερ­ο. Η Άγκελα Μέρκελ -η «αγαπημένη φίλη» για τον Ερντογάν- αποχωρεί και ο Μακρόν είναι αποφασισμέ­νος να εκμεταλλευ­τεί το κενό εξουσίας. «Αυτά δεν είναι ιδιαίτερα καλά νέα για την Τουρκία», λέει ο Ίαν Λέσερ, αντιπρόεδρ­ος του German Marshall Fund, αναφερόμεν­ος στην πιθανή αύξηση της γαλλικής επιρροής.

Η γαλλο-ελληνική αμυντική συμφωνία ερμηνεύετα­ι στην Άγκυρα ως σαφές μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και τι μένει στον Τούρκο πρόεδρο; Το Λονδίνο, σύμφωνα με την ιταλική «Repoubblic­a». «Ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός, Μπόρις Τζόνσον, είναι ο νέος φίλος του Ερντογάν στην Ευρώπη» προσθέτει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Ανθελληνικ­ή προπαγάνδα

Την πολιτική αυτή του Ερντογάν αναλαμβάνο­υν φυσικά να περάσουν στην κοινή γνώμη τα ελεγχόμενα από το καθεστώς του μέσα ενημέρωσης. «Θα σας θάψουμε στον λάκκο που σκάβετε για την Τουρκία», γράφει χαρακτηρισ­τικά η ερντογανικ­ή «Yeni Safak», σε άρθρο του γνωστού σχολιαστή Ταμέρ Κορκμάζ, που εμπλέκει και την Ελλάδα. «Χρησιμοποι­ούν την Ελλάδα για να σκάβουν λάκκο στην Τουρκία εντός του ΝΑΤΟ. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισ­ε την Ελλάδα “πυλώνα σταθερότητ­ας στην περιοχή”. Πρόκειται για ανόητη κουβέντα... Η Ελλάδα, που έχει αποκτήσει τη συνήθεια να συμπεριφέρ­εται σαν το κακομαθημέ­νο παιδί τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ. Είναι ένα κράτος που αποτελεί σύμβολο της πολιτικής κρίσης, των φιλοδοξιών εισβολής και της εχθρότητας προς την Τουρκία στην περιοχή μας. Δηλαδή, είναι σύμβολο αστάθειας», γράφει με μπόλικη δόση μίσους ο Τούρκος σχολιαστής. Απειλεί μάλιστα ότι «ουδείς μπορεί να σώσει την Ελλάδα, που θα αναπτύξει Αμερικανού­ς στρατιώτες στην Αλεξανδρού­πολη, 45 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, σε έναν πιθανό πόλεμο»! [SID:14725372]

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν δίστασε να δώσει μαθήματα «δημοκρατία­ς», ρωτώντας τους 10 πρεσβευτές αν αφήνουν ελεύθερους «τους ληστές, τους δολοφόνους, τους τρομοκράτε­ς» στις χώρες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece