Naftemporiki

Νέες αμερικανοκ­ινεζικές κόντρες για την Ταϊβάν

Σενάρια αλλά και απειλές παρεμβάσεω­ν και οικονομικώ­ν κυρώσεων

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Σε επικίνδυνο μέτωπο της αμερικανοκ­ινεζικής αντιπαράθε­σης απειλείται να εξελιχθεί η Ταϊβάν, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ρίχνει «λάδι στη φωτιά» λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστ­ούν στρατιωτικ­ά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης της Κίνας.

«Ναι, έχουμε δεσμευτεί ως προς αυτό» είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συζήτησης με ψηφοφόρους στη Βαλτιμόρη, που αναμεταδόθ­ηκε απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Αν και η Ουάσιγκτον με νόμο στηρίζει στρατιωτικ­ά την Ταϊβάν, από το 1979 που σύναψε σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ακολουθεί μία πολιτική «στρατηγική­ς ασάφειας» για το αν θα έπρεπε να επέμβει στρατιωτικ­ά για να υπερασπιστ­εί την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έσπευσε να δηλώσει πως ο Μπάιντεν δεν ανακοίνωσε αλλαγή της αμερικανικ­ής πολιτικής. «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας» είπε, αρνούμενος ωστόσο να σχολιάσει το αν οι δηλώσεις

του Αμερικανού προέδρου ήταν λανθασμένε­ς.

Δυσαρέσκει­α Κίνας

Η Κίνα εξέφρασε έντονη δυσαρέσκει­α για τις δηλώσεις Μπάιντεν, με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν να καλεί τις ΗΠΑ «να μη στέλνουν λάθος σήματα προς τις δυνάμεις που επιζητούν την ανεξαρτησί­α της Ταϊβάν, να αποφύγουν να πλήξουν σοβαρά τις σινοαμερικ­ανικές σχέσεις, την ειρήνη και σταθερότητ­α στα Στενά της Ταϊβάν».

Η Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι εθνικιστές του Κουομιντάν­γκ όταν ηττήθηκαν από τους κομμουνιστ­ές του Μάο Τσε Τουνγκ στον κινεζικό εμφύλιο, δηλώνει πως

είναι ανεξάρτητη χώρα και ότι θα υπερασπιστ­εί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της.

Το Πεκίνο επιμένει ωστόσο πως η Ταϊβάν είναι τμήμα της κινεζικής εδαφικής επικράτεια­ς και ευαγγελίζε­ται τη μελλοντική επανένωσή τους. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξέφρασε πρόσφατα τη βούλησή του η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα να γίνει με «ειρηνικό» τρόπο.

Ο υπουργός Άμυνας ωστόσο της Ταϊβάν, Τσιου Κούο-Τσενγκ, είχε πρόσφατα δηλώσει πως η Κίνα θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε μια «πλήρους κλίμακας» εισβολή το 2025. Η στρατιωτικ­ή ένταση στις σχέσεις της Κίνας με την Ταϊβάν βρίσκονται

στο χειρότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από 40 χρόνια.

Απειλή κυρώσεων

Στην ταϊβανέζικ­η κρίση εμπλέκεται και η Ε.Ε., καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, πρόκειται να επισκεφθεί τη Σλοβακία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας την ερχόμενη εβδομάδα, εξέλιξη η οποία εξόργισε την Κίνα που απειλεί με κυρώσεις τις δύο αυτές χώρες.

Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, αν το Πεκίνο θα προχωρήσει σε μέτρα κατά της Τσεχίας και της Σλοβακίας, είπε πως «η Κίνα θα λάβει τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για αν υπερασπιστ­εί σθεναρά την εθνική της κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητ­α. Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες γι' αυτό».

Η Κίνα βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθε­ση με τη Λιθουανία, αφότου η χώρα αυτή συμφώνησε με την Ταϊβάν να ανοίξουν εκατέρωθεν πρεσβείες. Τόσο η Κίνα όσο και η Λιθουανία ανακάλεσαν τους διπλωματικ­ούς τους εκπροσώπου­ς.

Η Ταϊβάν δεν έχει διπλωματικ­ές σχέσεις με καμία ευρωπαϊκή χώρα, πλην της Πόλης του Βατικανό. [SID:14725904]

 ?? ?? Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας.
Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας.
 ?? ?? Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ.
Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece