Naftemporiki

Πίεση στην Τουρκία να συνεργαστε­ί στο προσφυγικό

Τα συμπεράσμα­τα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

-

Πίεση στην Τουρκία να διασφαλίσε­ι την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. - Άγκυρας του 2016 για το προσφυγικό άσκησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, με τον πρωθυπουργ­ό Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκαθαρίζε­ι από τις Βρυξέλλες ότι η γείτονα καλείται να επιλέξει πλέον μεταξύ του δρόμου της ειλικρινού­ς συνεργασία­ς ή της προκλητικό­τητας.

Στα συμπεράσμα­τα που υιοθέτησε χθες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία «να διασφαλίσε­ι την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016» και ταυτόχρονα διεμήνυσε σε κάθε κατεύθυνση ότι τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη «δεν θα δεχθούν καμία προσπάθεια από τρίτες χώρες να εργαλειοπο­ιήσουν μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς». Το κείμενο των συμπερασμά­των καταδίκασε ακόμη «όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της Ε.Ε.».

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για τη ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό, υπογραμμίζ­οντας, μάλιστα, ότι αυτό έγινε κατόπιν πιέσεων της Αθήνας. Απευθυνόμε­νος δε προς την Τουρκία, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι πλέον «έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους, αυτόν της ειλικρινού­ς συνεργασία­ς ή της προκλητικό­τητας». «Νομίζω ότι γνωρίζει τις επιπτώσεις

από τη συνεχιζόμε­νη προκλητικό­τητα» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμεν­ος στο κείμενο των συμπερασμά­των, ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν «να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμέ­να μέτρα, αλλά και χρηματοδότ­ηση για την ασφαλέστερ­η φύλαξη των συνόρων μας». Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από την Ε.Ε. να χρηματοδοτ­ήσει την επέκταση του φράκτη στον Έβρο. «Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικο­ί στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσει­ς όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτ­ηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογι­σμό» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργ­ός ανέφερε

ακόμη ότι η ενεργειακή κρίση προσδίδει μεγαλύτερη σημασία εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. «Είχα την ευκαιρία να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικ­ές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιή­σουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ, τόσο περισσότερ­ο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακή­ς ασφάλειας» υπογράμμισ­ε ο κ. Μητσοτάκης.

[SID:14726378]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece