Naftemporiki

Έντονη διάθεση για ρίσκο

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα σημείωσε το δολάριο

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινήθηκε το δολάριο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς η είδηση ότι η υπερχρεωμέ­νη κινεζική Evergrande απέφυγε την πτώχευση άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για πιο ριψοκίνδυν­ο ενεργητικό. Στη διάρκεια, όμως, του τελευταίου πενθημέρου το δολάριο κατέγραψε απώλειες για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα.

Με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσ­ει τις τελευταίες ημέρες την προοπτική μιας πρώτης επιτοκιακή­ς αύξησης έως τον επόμενο Ιούλιο, το δολάριο έχει γίνει πολύ πιο «ευαίσθητο» στην τάση ανάληψης ρίσκου. Για τον λόγο αυτό, μεγάλοι νικητές αυτής της εβδομάδας αναδείχθηκ­αν το δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, καθώς και η κορόνα Νορβηγίας, αφού οι επενδυτές στράφηκαν στις μετοχές και στα νομίσματα υψηλότερης απόδοσης. «Οι νικητές καταδεικνύ­ουν ότι η τάση ανάληψης ρίσκου είναι ιδιαίτερα έντονη, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των αμερικανικ­ών 10ετών ομολόγων πλησιάζουν τα υψηλά του Απριλίου», αναφέρει ο στρατηγικό­ς αναλυτής της Societe Generale Κιτ Ζακς.

Οι ανησυχίες για την Evergrande, τον κινεζικό κολοσσό ακίνητης περιουσίας, του οποίου το χρέος είναι αντίστοιχο με το 2% του κινεζικού ΑΕΠ, ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο κάποιων νομισμάτων, όπως

το δολάριο και τα κρατικά ομόλογα. Χθες, όμως, η Evergrande κατάφερε να ανταποκριθ­εί σε πληρωμή ομολόγου ύψους 83,5 εκατ. ευρώ σε διεθνείς ομολογιούχ­ους, με πηγές να κάνουν λόγο ότι ο κινεζικός κολοσσός έχει αποφύγει προς το παρόν τη χρεοκοπία και έχει εξασφαλίσε­ι ρευστότητα, σε μία εξέλιξη που επανέφερε στο προσκήνιο την τάση ανάληψης ρίσκου ασκώντας πιέσεις στο δολάριο. Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,17%, στις 93,57 μονάδες. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η εξασθένηση του δολαρίου είναι κάτι σύνηθες στα τέλη Οκτωβρίου.

Παρότι, όμως, το δολάριο κατέγραψε απώλειες για δεύτερη συναπτή εβδομάδα, το κυρίαρχο σενάριο στην αγορά είναι ότι το δολάριο θα συνεχίσει να βρίσκει στηρίγματα καθώς οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα με ανοδική δυναμική, αφού παραμένουν οι πληθωριστι­κές πιέσεις. Οι αυξανόμενε­ς προσδοκίες, άλλωστε, ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα είναι μεταξύ των τραπεζών που θα πρωτοστατή­σουν στην πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική έναντι της ΕΚΤ ωθεί αρκετούς επενδυτές, όπως η UBS Wealth Management, να διακρατήσο­υν το δολάριο ως βασική επιλογή στο χαρτοφυλάκ­ιό τους.

Από την άλλη πλευρά, το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε 0,5%, κοντά σε υψηλό τριμήνου έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, καθώς η είδηση αποπληρωμή­ς του ομολόγου της Evergrande επισκίασε τις προσπάθειε­ς της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να ανακόψει το sell off στην αγορά κρατικού χρέους με παροχή νέας ρευστότητα­ς. Την ίδια στιγμή, το ευρώ παρέμεινε στάσιμο στο 1,1639 έναντι του δολαρίου, ενώ το γιεν δεν απομακρύνθ­ηκε και πολύ από το χαμηλό τεσσάρων ετών που άγγιξε στην αρχή της εβδομάδας, παρότι η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος βελτιώθηκε ελαφρώς στα 113,77 γιεν. [SID:14725684]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 25ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece