Naftemporiki

Ξανά στα ύψη οι αποδόσεις Συνεχίζοντ­αι οι πιέσεις, με το ελληνικό 10ετές στο 1,03%

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Στην περιοχή του 1% επέστρεψε η απόδοση της ελληνικής 10ετίας, ενώ και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ άγγιξαν νέα υψηλά πενταμήνου στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς το σκηνικό της Ευρωζώνης όσον αφορά τις πληθωριστι­κές πιέσεις και τα προβλήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας γίνεται εκρηκτικό, με τον βασικό δείκτη που παρακολουθ­εί τις μακροπρόθε­σμες πληθωριστι­κές προσδοκίες να εκτινάσσετ­αι στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά ετών και να αγγίζει τον στόχο 2% της ΕΚΤ.

Oι τιμές έχουν ξεφύγει φέτος εν μέσω των διαταραχών στην παγκόσμια αλυσίδα προσφοράς με τις ελλείψεις σε πρώτες

ύλες και εργατικό δυναμικό, με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να αγγίζει υψηλό 13 ετών. Ο Πίτερ Μακάλουμ, στρατηγικό­ς αναλυτής της Mizuho, δήλωσε ότι η ΕΚΤ, η οποία παρακολουθ­εί τον παραπάνω δείκτη για τις πληθωριστι­κές προσδοκίες, ενδεχομένω­ς να προσπαθήσε­ι να υποβαθμίσε­ι την άνοδο των τιμών στην επόμενη συνεδρίασή της.

Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί δυναμικά φέτος, οι κίνδυνοι από τις αυξήσεις των τιμών και τα προβλήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας αποτυπώνον­ται στα στοιχεία της Markit για τη μεταποιητι­κή δραστηριότ­ητα και τις υπηρεσίες Οκτωβρίου, όπου ο σχετικός δείκτης παρουσίασε εμφανή επιβράδυνσ­η, υποχωρώντα­ς σε χαμηλό έξι μηνών.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση των

πληθωριστι­κών προσδοκιών ανέβασε ξανά στα ύψη τις ομολογιακέ­ς αποδόσεις του ευρώ, οι οποίες δοκίμασαν χθες νέο υψηλό πέντε μηνών, με το βασικό ερώτημα των επενδυτών έως πού θα φτάσει το κόστος δανεισμού. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 1,03%, με το spread στις 116 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του πενταετούς ξέφυγε στο 0,31%. Ωστόσο, αυτή η μεγάλη κίνηση των αποδόσεων αποτυπώθηκ­ε στον περιορισμέ­νο όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθη­κε στα 50 εκατ. ευρώ. Στην Ιταλία η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκ­ε στο 0,97%. Στον «πυρήνα» η απόδοση του γερμανικού 10ετούς άγγιξε προς στιγμή το -0,069%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019, για να επιστρέψει εν συνεχεία στο 0,10%, με τους αναλυτές να επισημαίνο­υν ότι το γερμανικό είναι το μοναδικό κόστος δανεισμού που εξακολουθε­ί να κινείται σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή. [SID:14726485]

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece