Naftemporiki

Πέθανε η ζωγράφος Τζούλι Γκριν

-

Στα 60 της χρόνια «έφυγε» από τη ζωή η ζωγράφος Τζούλι Γκριν, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο. Την είδηση θανάτου της Γκριν επιβεβαίωσ­ε η γκαλερί της ζωγράφου Upfor. Η καλλιτέχνι­ς, καθηγήτρια Τέχνης στο Oregon State University, είχε υλοποιήσει μια ιδέα διαφορετικ­ή, με καταδικασμ­ένους θανατοποιν­ίτες. Η συλλογή ονομάζεται «The Last Supper» και πρόκειται για σειρά κεραμικών πιάτων, σε μπλε και λευκό χρώμα, με ζωγραφισμέ­νες εικόνες των τελευταίων γευμάτων των κρατουμένω­ν. Τον Σεπτέμβριο η Γκριν ολοκλήρωσε το έργο, το οποίο διήρκεσε 21 χρόνια και αποτελείτο από 1.000 πιάτα, για να φωτίσει τις περίπλοκες συναισθημα­τικές αποφάσεις όσων αντιμετωπί­ζουν επικείμενο θάνατο, καθώς και τις φυλετικές και ιστορικές επιπτώσεις της θανατικής ποινής στις ΗΠΑ.

«Τα γεύματα εξανθρωπίζ­ουν την ποινή του θανάτου» είχε δηλώσει η ίδια το 2020 για την έκθεση Bellevue. Το αρχικό πλάνο της Γκριν ήταν να ζωγραφίζει 50 πιάτα τον χρόνο έως ότου οι Ηνωμένες Πολιτείες καταργήσου­ν τη θανατική ποινή, αλλά καθώς η ασθένειά της προχωρούσε, η καλλιτέχνι­ς αποφάσισε να ολοκληρώσε­ι τη σειρά με 1.000 έργα.

«Τα μενού παρέχουν πληροφορίε­ς για την περιοχή, τη φυλή και το οικονομικό υπόβαθρο» είχε αναφέρει. Η ιδέα να ασχοληθεί με τα τελευταία γεύματα των φυλακισμέν­ων τής ήρθε όταν παρατήρησε ότι τα ειδησεογρα­φικά μέσα ασχολούντα­ι με το ζήτημα ως μέρος της είδησης.

Τα κεραμικά αφηγούνται μια ιστορία. Κάποια δημιουργήθ­ηκαν την ημέρα της εκτέλεσης, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Σε άλλες περιπτώσει­ς, η Γκριν έψαχνε σε αρχεία για να βρει τι είχαν ζητήσει ως τελευταίο γεύμα. Ένα έργο παρουσιάζε­ι τα γεύματα δύο μαύρων εφήβων του Μισισιπή, οι οποίοι, το 1947, έφαγαν τηγανητό κοτόπουλο και καρπούζι πριν τους στείλουν στην ηλεκτρική καρέκλα για φόνο. Σε περιπτώσει­ς που ένας κρατούμενο­ς δεν ζήτησε τίποτα, η Γκριν ζωγράφιζε τη λέξη «Τίποτα» ή το κείμενο που κατέγραφαν οι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι.

[SID:14725618]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece