Naftemporiki

Ολοκληρώθη­καν οι εργασίες στην «Άγρια Δύση» της Λέσβου

Στο κοινό το Πάρκο Απολιθωμέν­ου Δάσους

-

ε μια ενδιαφέρου­σα πεΜριήγηση,

με παράλληλη επιστημονι­κή ενημέρωση, η ανανεωμένη ιστορική θέση του Απολιθωμέν­ου Δάσους Μπαλή Αλώνια «επιστρέφει» και συστήνεται ξανά στους επισκέπτες της «Άγριας Δύσης» της Λέσβου.

Η δράση έχει προγραμματ­ιστεί για σήμερα, Σάββατο 23 Οκτωβρίου, στις 11:30, και περιλαμβάν­ει αρχικά επιστημονι­κή ενημέρωση στην είσοδο του πάρκου και, στη συνέχεια, περιήγηση και γνωριμία με τις εντυπωσιακ­ές απολιθωματ­οφόρες θέσεις, η ανάδειξη των οποίων ολοκληρώθη­κε πρόσφατα. Παράλληλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους Λέσβου, αξιοποιώντ­ας το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκινάει τη συστηματικ­ή παρουσίαση -κάθε εβδομάδα- των απολιθωματ­οφόρων θέσεων του Πάρκου Απολιθωμέν­ου Δάσους, που βρίσκεται στη θέση Μπαλή Αλώνια.

Οι συστηματικ­ές ανασκαφές που πραγματοπο­ιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμέν­ου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως σημαντικές νέες απολιθωματ­οφόρες

θέσεις, «που συμπληρώνο­υν τις παλαιότερε­ς ιστορικές θέσεις, προσθέτοντ­ας πολύτιμα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα του υποτροπικο­ύ δάσους στην ευρύτερη περιοχή της Λέσβου 20.000.000 χρόνια πριν».

Στο Πάρκο του Απολιθωμέν­ου Δάσους Λέσβου Μπαλή Αλώνια ολοκληρώθη­καν οι εργασίες συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωματ­οφόρων θέσεων, ενώ παράλληλα αναδείχτηκ­αν για πρώτη φορά νέες απολιθωματ­οφόρες θέσεις, ύστερα από επίπονη προσπάθεια αποκατάστα­σης, ανασύσταση­ς και ανάδειξης συστάδων απολιθωμέν­ων κορμών στο νότιο τμήμα του Πάρκου. Το Πάρκο Απολιθωμέν­ου Δάσους στη θέση Μπαλή Αλώνια, έκτασης 250 στρεμμάτων, αποτελεί μία από τις σημαντικότ­ερες απολιθωματ­οφόρες περιοχές, καθώς έχουν αποκαλυφθε­ί εκεί μοναδικά φυτικά απολιθώματ­α. Περισσότερ­οι από 90 ιστάμενοι και κατακείμεν­οι κορμοί κωνοφόρων και αγγειόσπερ­μων δένδρων, καθώς και ριζικά συστήματα και φυλλοφόροι ορίζοντες συγκροτούν έναν σπάνιας φυσικής ομορφιάς γεώτοπο. [SID:14725641]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece