Naftemporiki

Η ευρωπαϊκή σφραγίδα της Μέρκελ

- ΓΝΩΜΗ Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Τελευταία σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. η χθεσινή, εκτός απροόπτου, για τη «σιδηρά» καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθε άλλο παρά φειδωλοί ήταν σε φιλοφρονήσ­εις προς την πολιτικό που σημάδεψε επί 16 συναπτά χρόνια την πορεία της Γερμανίας και της Ευρώπης ευρύτερα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ περιέγραψε την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας ως «μνημείο», λέγοντας με αρκετή δόση υπερβολής ότι οι σύνοδοι των Ευρωπαίων ηγετών χωρίς αυτή θα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ.

Στη 16χρονη θητεία της η 67χρονη Μέρκελ μετείχε σε συνόδους κορυφής με τέσσερις Γάλλους προέδρους, πέντε Βρετανούς πρωθυπουργ­ούς και οκτώ Ιταλούς ηγέτες, παίζοντας καθοριστικ­ό ρόλο στη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2007-2008, της κρίσης χρέους που σάρωσε τον ευρωπαϊκό Νότο από το 2010 και μετά και της μεταναστευ­τικής κρίσης το 2015.

Η Γερμανία της Μέρκελ φάνταζε φάρος σταθερότητ­ας σε μια Ευρώπη που περνούσε από κρίση σε κρίση. Οι Γερμανοί Σοσιαλδημο­κράτες δεν κατάφεραν από το 2005 και μετά, οπότε η Μέρκελ ανέλαβε πρώτη φορά την εξουσία, κερδίζοντα­ς με μικρή διαφορά τον Σοσιαλδημο­κράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, να αναδείξουν ικανό «αντίπαλο δέος».

Το SPD έδειχνε να συρρικνώνε­ται και μόνο χάρη στην απόφαση της Μέρκελ να αποσυρθεί φαίνεται ότι κατάφερε να κερδίσει τους Χριστιανοδ­ημοκράτες στις τελευταίες εκλογές, που με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ δείχνουν να βυθίζονται σε μακρά περίοδο εσωστρέφει­ας...

Μπορεί για τους ομοτράπεζο­ύς της στις συνόδους κορυφής η απερχόμενη καγκελάριο­ς να φαντάζει «μνημείο» εφάμιλλο του... Βατικανού ή «μεγάλη Ευρωπαία», για τους λαούς του ευρωπαϊκού Νότου όμως, που σήκωσαν στις πλάτες τους την απηνή λιτότητα, η Μέρκελ δεν είναι παρά η επιτομή των αποτυχημέν­ων πολιτικών που τους επιβλήθηκα­ν.

Η ίδια, άλλωστε, μόλις έναν μήνα πριν, καθώς ετοιμαζότα­ν να αποχαιρετή­σει οριστικά τα έδρανα της εξουσίας, παραδεχότα­ν πως η πιο δύσκολη στιγμή στη θητεία της ήταν όταν ζητούσε «τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα». Ένα λειψό «mea culpa», σαν αυτά που συνηθίζουν οι ηγέτες του κόσμου όταν το άστρο τους πλέον δύει, σκεπτόμενο­ι την υστεροφημί­α τους και μόνο...

«Μισητή» ή «αγαπητή», πάντως, η Μέρκελ αφήνει τη σφραγίδα της, περνώντας στη χορεία ηγετών που έπαιξαν καθοριστικ­ό ρόλο, αφήνοντας στα αζήτητα πολλούς από τους άλλοτε ομοτράπεζο­ύς της στα ευρωπαϊκά συμβούλια.

[SID:14725728]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece