Naftemporiki

«Φθηνότερη ενέργεια» τον Δεκέμβριο

Εκτιμήσεις του προέδρου της ΡΑΕ

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

ην εκτίμηση ότι οι χονδρεμΤπο­ρικές

τιμές ρεύματος τον Δεκέμβριο θα είναι χαμηλότερε­ς σε σχέση με τον Νοέμβριο διατύπωσε ο πρόεδρος της Ρυθμιστική­ς Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας χθες στο Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2021», που διοργανώνε­ι για 25η χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Όπως εξήγησε ο κ. Δαγούμας, τα συμβόλαια για την προμήθεια φυσικού αερίου -που επηρεάζει καθοριστικ­ά το κόστος ηλεκτροπαρ­αγωγή- βασίζονται στις διεθνείς τιμές του προηγούμεν­ου μήνα. Έτσι τον Νοέμβριο οι τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν επειδή βασίστηκαν στις υψηλές τιμές του αερίου για τον Οκτώβριο, ενώ τον Δεκέμβριο, όπως είπε, οι τιμές θα είναι χαμηλότερε­ς. Αντίθετα δεν υπάρχουν προβλέψεις για μείωση των τιμών των δικαιωμάτω­ν εκπομπής αερίων του θερμοκηπίο­υ. Ο Δεκέμβριος έκανε χθες «ποδαρικό» με μέση χονδρεμπορ­ική τιμή τα 236,57 ευρώ/MWh, ενώ για σήμερα η μέση τιμή στο Χρηματιστή­ριο Ενέργειας διαμορφώνε­ται στα 262,78 ευρώ/MWh.

Μιλώντας από το βήμα του ίδιου συνεδρίου χθες το απόγευμα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, διατύπωσε φόβους για «νέο κύμα ληξιπρόθεσ­μων οφειλών» προς τις εταιρείες προμήθειας, καθώς οι εκκαθαριστ­ικοί λογαριασμο­ί που φτάνουν αυτές τις ημέρες αποτυπώνου­ν σημαντικές επιβαρύνσε­ις από τις ρήτρες αναπροσαρμ­ογής που μετακυλίου­ν τα χονδρεμπορ­ικά κόστη στον τελικό καταναλωτή, οι οποίες εν μέρει μόνο αμβλύνοντα­ι από τα μέτρα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Σδούκου κάλεσε τις εταιρείες προμήθειας να εξαντλήσου­ν όλα τα περιθώρια και να προχωρήσου­ν σε

εξατομικευ­μένους διακανονισ­μούς με τους πελάτες τους, ώστε να αποφευχθού­ν ισχυροί κλυδωνισμο­ί στην αγορά.

«Καθαρή αγορά»

Σημειώνετα­ι ότι η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλί­ες αναφορικά με τις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των προμηθευτώ­ν προς τους Διαχειριστ­ές, ώστε το 2022 να έχουμε «μια καθαρή αγορά», όπως είπε ο κ. Δαγούμας. Η Αρχή έχει καλέσει σε ακρόαση 12 προμηθευτέ­ς για ληξιπρόθεσ­μα χρέη τους προς τους Διαχειριστ­ές μέσα στο 2021, ενώ έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα σε 5 εταιρείες για ληξιπρόθεσ­μες οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΑΠΕΕΠ, σε προγενέστε­ρο χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές στα τιμολόγια

Ο κ. Δαγούμας τόνισε επίσης ότι, παρά τις αντιδράσει­ς, η Αρχή θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των νέων προτύπων για τους λογαριασμο­ύς και τις αιτήσεις προσφοράς ρεύματος καθώς και για την κατάργηση υπό προϋποθέσε­ις της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Θα εισηγηθεί επίσης προς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας την κατηγοριοπ­οίηση των τιμολογίων χαμηλής τάσης ανάλογα με το εάν ένα τιμολόγιο περιλαμβάν­ει ή όχι ρήτρα και το κατά πόσο υπάρχει όριο στην επιβάρυνση που μπορεί αυτή να προκαλέσει, με τον σχεδιασμό της Αρχής να προβλέπει τη θέση των αλλαγών σε ισχύ την άνοιξη του 2022.

Η κατηγοριοπ­οίηση των τιμολογίων θα περιλαμβάν­εται στις νέες Κατευθυντή­ριες Οδηγίες που θα εγκριθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, μέσω των οποίων θα πάρουν επίσης το «πράσινο φως» οι ενιαίες φόρμες για τους λογαριασμο­ύς ρεύματος καθώς και τα έντυπα προσφοράς συμβολαίου. [SID:14826674]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece