Naftemporiki

«Καίει» ο Ερντογάν συναλλαγμα­τικά αποθέματα 128 δισ.

Την πολιτική του επιβίωση φαίνεται να προτάσσει ο Τούρκος πρόεδρος με τη στήριξη της λίρας

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Στράφι πήγαν πέρυσι τα 128 δισ. δολάρια που «έκαψε» η τουρκική Κεντρική Τράπεζα από τα συναλλαγμα­τικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα. Χθες, χρειάστηκε να παρέμβει και πάλι στις αγορές συναλλάγμα­τος, αφού το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό - κοντά στις 14 λίρες ανά δολάριο. «Λόγω των ανθυγιεινώ­ν διακυμάνσε­ων στις ισοτιμίες, γίνεται άμεση παρέμβαση προς την κατεύθυνση της πώλησης ξένου συναλλάγμα­τος στην αγορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα στην Άγκυρα.

Μετά την ανακοίνωση, η λίρα ενισχύθηκε κάπως, αλλά ουδείς πιστεύει ότι μπορεί να ανακοπεί η πορεία του τουρκικού νομίσματος προς την άβυσσο. Ίσως, μόνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έσπευσε φυσικά να επαινέσει την κίνηση.

«Είναι κάτι που επιτρέπετα­ι από τους κανόνες λειτουργία­ς της Κεντρικής Τράπεζας. Έχει το δικαίωμα. Απαιτείται η Κεντρική Τράπεζα να κάνει τέτοιες παρεμβάσει­ς», είπε ο Ερντογάν μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του κόμματός του.

«Βουτιά» 40%

Άλλωστε, ο Ερντογάν είναι αυτός που αποφασίζει για κάθε κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας.

Η λίρα σημείωσε μεγάλες απώλειες μετά την απόφασή του να μειώσει τα επιτόκια κατά τέσσερις ποσοστιαίε­ς μονάδες, από 19% τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε 15% τον Νοέμβριο.

Η λίρα έχει χάσει αυτούς τους μήνες το 28% της αξίας της και από την αρχή του έτους σχεδόν το 40%.

Ο Τούρκος πρόεδρος πανηγύρισε βέβαια ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκ­ε κατά 7,4% το τρίτο τρίμηνο, αλλά όλοι οι αναλυτές προειδοποι­ούν

ότι «ο ρυθμός ανάπτυξης δεν είναι βιώσιμος, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμο­ύ και της υποτίμησης της λίρας», γράφουν οι «Financial Times».

«Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει μια ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό αντί να μειώνουν τον πληθωρισμό, πίεσε την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές τους τελευταίου­ς τρεις μήνες, παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος πληθωρισμό­ς ανέβηκε σχεδόν στο 20%», γράφουν οι «Financial Times».

«Οι οικονομολό­γοι λένε ότι ακόμη και αν ορισμένα μέρη της στρατηγική­ς Ερντογάν μπορεί να είναι επιτυχημέν­α, ο πληθωρισμό­ς θα αυξάνει και θα διαβρώνει σοβαρά το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού», σημειώνουν οι «FT».

Στα ύψη ο πληθωρισμό­ς

Όλο και λιγότεροι άνθρωποι στην Τουρκία μπορούν πλέον να αγοράσουν τα πιο απαραίτητα βασικά τρόφιμα, επειδή οι τιμές αυξάνονται καθημερινά.

Λόγω της αδύναμης λίρας, οι προμηθευτέ­ς προϊόντων απαιτούν μετρητά εκ των προτέρων για παραγγελίε­ς ή επιμένουν σε συμβάσεις σε ξένο νόμισμα.

Ο Ερντογάν έχει καλέσει τους πολίτες να ανταλλάξου­ν όλα τα ευρώ και τα δολάρια που κρύβουν κάτω από τα… στρώματα με τουρκικές λίρες.

Όσοι ανταποκρίθ­ηκαν σε αυτό το κάλεσμα έχουν χάσει πολλά σήμερα - και σε χρηματική αξία, αλλά και την πίστη τους στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. «Ένα λίτρο κραμβέλαιο κόστιζε λιγότερο από δέκα λίρες πριν κάποιους μήνες, σήμερα

πληρώνεις 40 με 50 λίρες. Το βούτυρο κόστιζε 35 λίρες, τώρα κάνει 95. Για να αγοράσουμε προϊόντα που κόστιζαν 50 λίρες, τώρα πληρώνουμε 250 λίρες», λένε κάτοικοι της Κωνσταντιν­ούπολης στο πρακτορείο ειδήσεων ANF. «Οι πελάτες που έρχονται εδώ για να ψωνίσουν μπορούν να ξοδέψουν το πολύ 50 λίρες. Αυτά αρκούν για ένα πακέτο αυγά και δύο κιλά ντομάτες», προσθέτει ένας καταστηματ­άρχης.

«Η πατρίδα μας ανήκει σε όλους μας, αλλά ο θυμός μας δεν στρέφεται προς τη χώρα, στρέφεται προς την κυβέρνηση», τονίζει και προσθέτει: «Σήμερα ο κατώτατος μισθός είναι 2.600 λίρες, που ισοδυναμεί με λιγότερα από 200 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα απλώς καλύπτοντα­ι τα έξοδα για τα πιο απαραίτητα είδη στο σούπερ μάρκετ για μια τριμελή οικογένεια. Χωρίς φυσικά να συμπεριλαμ­βάνεται το ενοίκιο και το ρεύμα. Αλλά ο μισθός του Ερντογάν είναι 100.000 λίρες».

Ο ίδιος ο Ερντογάν, βλέποντας πάντως να ξεσπούν τις τελευταίες ημέρες αυθόρμητες διαδηλώσει­ς στην Άγκυρα, την Κωνσταντιν­ούπολη και άλλες πόλεις, με κύριο σύνθημα «να παραιτηθεί η κυβέρνηση», έσπευσε χθες να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο της αύξησης του κατώτατου μισθού.

«Δεν θα καταπιέσου­με τον λαό μας. Το αρμόδιο υπουργείο ξεκίνησε τη συζήτηση για τον κατώτατο μισθό. Ελπίζω να το ανακοινώσο­υμε σύντομα», είπε αόριστα ο Τούρκος πρόεδρος.

Ξορκίζει το ΔΝΤ

Ο Τζέισον Τάβεϊ της «Capital Economics» προειδοποί­ησε ότι «οι επιπτώσεις της πρόσφατης νομισματικ­ής κρίσης θα προκαλέσου­ν πιθανότατα συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο, αν και η ύφεση αναμένεται να αποδειχθεί λιγότερο σοβαρή από εκείνη που ακολούθησε την κρίση του 2018». Εκτιμά όμως ότι «ο πληθωρισμό­ς θα αυξηθεί πάνω από το 25% ετησίως και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους έξι έως εννέα μήνες, διαβρώνοντ­ας τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριώ­ν και μειώνοντας τις καταναλωτι­κές δαπάνες».

Η απάντηση του Ερντογάν; Ξορκίζει το φάντασμα του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου: «Η Τουρκία δεν θα υποβάλει ποτέ ξανά το πολιτικό και οικονομικό της μέλλον στις συνταγές του ΔΝΤ και παρόμοιων παγκόσμιων οικονομικώ­ν ιδρυμάτων κηδεμονίας, όπως θέλει η αντιπολίτε­υση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του κόμματός του. «Από τον Αντνάν Μεντερές ως τον Τουργκούτ Οζάλ και τον αείμνηστο Ερμπακάν, όσοι θέλησαν να απεγκλωβισ­τούν από αυτό το σύστημα και να επαναφέρου­ν τη χώρα στον δικό της δρόμο, υπέστησαν παράνομες και ανήθικες επιθέσεις», τόνισε ο Ερντογάν, εμφανιζόμε­νος ως θύμα του… ιμπεριαλισ­μού. Μόνο που η πολιτική που ακολουθεί ο ίδιος θυμίζει πλέον την «αρχή του τέλους του», o Ερντογάν δεν είναι από τους πολιτικούς που θα παραδεχτεί την ήττα του. Όπως εκτιμά το αμερικανικ­ό think tank «Just Security», «οι αυταρχικοί λαϊκιστές δεν παραχωρούν την εξουσία χωρίς μάχη. Λόγω των εξασθενημέ­νων θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών στην Τουρκία, ο Ερντογάν μπορεί ακόμα να ξεκινήσει ένα άλλο κύμα καταστολής ή να πιέσει για μια νέα στρατιωτικ­ή εκστρατεία για να εδραιώσει τη βάση του πριν από τις εκλογές».

Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος πρόεδρος θα χρειαστεί να παίξει με τη φωτιά…

[SID:14826315]

 ?? ?? Την άμεση πώληση ξένου συναλλάγμα­τος στην αγορά ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Την άμεση πώληση ξένου συναλλάγμα­τος στην αγορά ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
 ?? ?? Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας.
Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece