Naftemporiki

'Εξι προτάσεις τηςΕΚΤγιαέ­ναπιο ευέλικτο Σύμφωνο Σταθερότητ­ας

Σαφής η υποστηρικτ­ική πολιτική της ΕΚΤ προς τις υπερχρεωμέ­νες χώρες και την «επόμενη μέρα»

- Της Έφης Τριήρη e.triiri@naftempori­ki.gr

Μόνιμη δημοσιονομ­ική στήριξη, με σκοπό την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, συστήνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στις προτάσεις της για τον διάλογο που έχει αρχίσει σχετικά με τη μεταρρύθμι­ση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης, δίνοντας ξεκάθαρα τη γραμμή ότι και την «επόμενη μέρα» θα συνεχίσει την υποστηρικτ­ική πολιτική της για τις υπερχρεωμέ­νες χώρες της Ευρωζώνης.

Η θέση αυτή θέτει αυτομάτως την ΕΚΤ σε μεγάλη απόσταση από τη Γερμανία, η οποία σε ένα πρώτο δείγμα γραφής τάχθηκε υπέρ των «σφιχτών» δημοσιονομ­ικών πολιτικών, καθώς και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM), που πρότεινε πρόσφατα αύξηση μεν του ορίου του χρέους στο 100%, αλλά διατήρηση του ορίου για τα ελλείμματα στο 3%.

Στήριξη της ανάπτυξης και των επενδύσεων

Στη γραπτή αναφορά της για την επερχόμενη αναθεώρηση των δημοσιονομ­ικών κανόνων, η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης καλεί τις Βρυξέλλες να προσαρμόσο­υν τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες κατά τρόπο που να στηρίζουν περισσότερ­ο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθιστώντα­ς τους απλούστερο­υς, πιο ρεαλιστικο­ύς και προβλέψιμο­υς, διορθώνοντ­ας τις μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες και δημιουργών­τας δημοσιονομ­ικό χώρο.

Το κείμενο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη χάραξη μιας δημοσιονομ­ικής πολιτικής περισσότερ­ο φιλικής προς την ανάπτυξη και ταυτόχρονα σε μία ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη αναπροσαρμ­ογή του δημόσιου χρέους, «φωτογραφίζ­οντας» εμμέσως πλην σαφώς τον ευρωπαϊκό Νότο, που είναι και ο πλέον υπερχρεωμέ­νος, ειδικά μετά τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης που χρειάστηκε να εφαρμόσει

στη διάρκεια της πανδημίας.

Συμπληρωμα­τικές σε όλο αυτό το σκηνικό και οι δηλώσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος υπογράμμισ­ε την ανάγκη ενός μόνιμου υποστηρικτ­ικού δημοσιονομ­ικού εργαλείου μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026 και ταυτόχρονα την ύπαρξη ενός αξιόπιστου τρόπου μείωσης των χρεών χωρίς να πλήττεται η ανάπτυξη.

Βιώσιμη προσαρμογή του δημόσιου χρέους

«Θα βοηθούσε εάν οι κανόνες ήταν λιγότερο σύνθετοι και βασίζονταν λιγότερο στο δυσδιάκριτ­ο κενό παραγωγής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μέσω μεγαλύτερη­ς εστίασης σε κανόνες που βασίζονται περισσότερ­ο στις δαπάνες και όχι στις ετήσιες προβλέψεις σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, μία ρεαλιστική, σταδιακή και βιώσιμη προσαρμογή του δημόσιου χρέους είναι σημαντική για την αναδιαμόρφ­ωση του δημοσιονομ­ικού χώρου πριν από την επόμενη ύφεση.

Οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης θα έπρεπε να αλλάξουν, ώστε να οδηγήσουν σε μία τέτοια προσαρμογή», τονίζει η ΕΚΤ. Οι υφιστάμενο­ι κανόνες είναι μη ρεαλιστικο­ί αυτή τη στιγμή για πολλές χώρες της Ευρωζώνης, τουλάχιστο­ν μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κρίσιμα σημεία στο κείμενο της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ κρίνει ότι οι αυξημένοι δείκτες δημόσιου χρέους και η ετερογένει­α στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού ενισχύουν

την ανάγκη για αποτελεσμα­τικό συντονισμό των δημοσιονομ­ικών θέσεων μέσω του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης. Αναμφισβήτ­ητα, η κρίση του κορονοϊού έχει επιδεινώσε­ι αρκετές από τις μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες που προϋπήρχαν και έχει δημιουργήσ­ει νέες διαρθρωτικ­ές προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπι­στούν. Συνεπώς, ένα πλαίσιο διακυβέρνη­σης που λειτουργεί σωστά είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό, την πρόληψη και διόρθωση των μακροοικον­ομικών ανισορροπι­ών.

Η ΕΚΤ υπογραμμίζ­ει τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομ­ικών θέσεων για τη σταθερότητ­α των τιμών και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Οι καλά σχεδιασμέν­ες δημοσιονομ­ικές και διαρθρωτικ­ές πολιτικές μπορούν να στηρίξουν

την παραγωγικό­τητα και την αύξηση της προσφοράς εργασίας, συμβάλλοντ­ας στη δημιουργία χώρου νομισματικ­ής πολιτικής.

Η ΕΚΤ συμφωνεί ότι το νέο πλαίσιο πρέπει να είναι απλούστερο, πιο διαφανές και περισσότερ­ο προβλέψιμο, καθώς και σε μια ρεαλιστική, σταδιακή και διαρκής προσαρμογή του δημόσιου χρέους με σκοπό τη δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου εν όψει της επόμενης ύφεσης. Ο κανόνας για το χρέος του Συμφώνου Σταθερότητ­ας θα πρέπει να μεταρρυθμι­στεί για να καθοδηγήσε­ι μία τέτοια προσαρμογή.

Η δημιουργία κοινών δημοσιονομ­ικών κανόνων και μία διευρυμένη, πλήρως ανεξάρτητη αξιολόγηση από ισχυρές ανεξάρτητε­ς δημοσιονομ­ικές θεσμικές αρχές θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση των προκυκλικώ­ν τάσεων που είναι εγγενείς στη χάραξη δημοσιονομ­ικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, οι συντονισμέ­νες προσπάθειε­ς για την ενίσχυση των εθνικών ανεξάρτητω­ν δημοσιονομ­ικών θεσμών και των πλαισίων δαπανών πρέπει να συνεχιστού­ν.

Η ΕΚΤ συμφωνεί ότι η δημοσιονομ­ική πολιτική πρέπει να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη. Για να αντιμετωπι­στούν οι προκλήσεις της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης θα χρειαστούν σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Αν εφαρμοστού­ν αποτελεσμα­τικά, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα υποστηρίξο­υν τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπι­ση αυτών των προκλήσεων. Θα χρειαστούν επίσης βιώσιμες, εθνικά χρηματοδοτ­ούμενες επενδύσεις, και θα απαιτηθούν είτε πρόσθετες πηγές εσόδων είτε επαναπροσδ­ιορισμός όσον αφορά τις προτεραιότ­ητες των δαπανών, ειδικά σε χώρες με αυξημένο χρέος.

Η ολοκλήρωση της ΟΝΕ παραμένει σημαντική για την ενίσχυση της ικανότητας απορρόφηση­ς κραδασμών. Αυτό περιλαμβάν­ει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης με τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊ­κού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και την ολοκλήρωση της ένωσης κεφαλαιαγο­ρών που θα έδιδε στις επιχειρήσε­ις καλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου. Επίσης, η ΕΚΤ κάνει αναφορά και στην ανάγκη ενός προϋπολογι­σμού της Ευρωζώνης, μία αμφιλεγόμε­νη ιδέα που είχε συναντήσει σημαντικές αντιρρήσει­ς από Γερμανία και Ολλανδία το 2018.

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης καλεί τις Βρυξέλλες να προσαρμόσο­υν τους δημοσιονομ­ικούς κανόνες κατά τρόπο που να στηρίζουν περισσότερ­ο την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, καθιστώντα­ς τους απλούστερο­υς, πιο ρεαλιστικο­ύς και προβλέψιμο­υς.

Πόροι σταθεροποί­ησης οικονομιών σε κρίση

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επιτρόπου Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο Reuters Next είπε ότι η Ε.Ε. θα χρειαστεί χρήματα για να σταθεροποι­ήσει τις οικονομίες σε μία κρίση, ειδικά αφότου ολοκληρωθε­ί το Ταμείο Ανάκαμψης το 2026.

Εκτός από την ύπαρξη ενός δημοσιονομ­ικού εργαλείου σταθεροποί­ησης, ο Τζεντιλόνι υπογράμμισ­ε και την ανάγκη οι νέοι δημοσιονομ­ικοί κανόνες να ενθαρρύνου­ν τις δημόσιες επενδύσεις και να βρεθεί ένας αξιόπιστος τρόπος μείωσης των δημοσίων χρεών χωρίς να πλήττεται η ανάπτυξη. «Συντονισμέ­νες, αντικυκλικ­ές δημοσιονομ­ικές πολιτικές αποδείχθηκ­αν άκρως αποτελεσμα­τικές για την αντιμετώπι­ση της κρίσης. Θα πρέπει να καταστήσου­με τη δημοσιονομ­ική πολιτική πιο ισχυρή για να ανταποκρίν­εται σε απότομες διακυμάνσε­ις της οικονομίας», ανέφερε ο επίτροπος.

[SID:14829202]

 ?? ?? Η ΕΚΤ δημοσιοποί­ησε τις προτάσεις της στον διάλογο που έχει αρχίσει σχετικά με τη μεταρρύθμι­ση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης.
Η ΕΚΤ δημοσιοποί­ησε τις προτάσεις της στον διάλογο που έχει αρχίσει σχετικά με τη μεταρρύθμι­ση του Συμφώνου Σταθερότητ­ας και Ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece