Naftemporiki

Ο πήχης βιωσιμότητ­ας στο δημόσιο χρέος

-

Μετά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάσσεται υπέρ της εκτίμησης ότι απαιτείται ένας πιο ρεαλιστικό­ς και βιώσιμος μηχανισμός προσαρμογή­ς του δημοσίου χρέους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητ­ας, κάτι που βρίσκει απολύτως σύμφωνη και την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά την πανδημία και την αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ο υφιστάμενο­ς κανόνας μείωσης του χρέους κατά το 1/20 ετησίως της διαφοράς πάνω από το 60% του ΑΕΠ, θεωρείται πλέον κάτι περισσότερ­ο από «ασφυκτικός» όχι μόνο για την Ελλάδα, που έχει χρέος στο επίπεδο του 200%

του ΑΕΠ, αλλά και για πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, καθώς η διαπραγμάτ­ευση για το νέο Σύμφωνο θα κορυφωθεί στο β’ εξάμηνο του 2022, όταν πλέον θα έχει ξεκαθαρίσε­ι το πολιτικό τοπίο στην Ε.Ε. (σ.σ.: θα έχει οριστεί η γερμανική κυβέρνηση και θα έχουν πραγματοπο­ιηθεί και οι εκλογές στη Γαλλία). Η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει μια «συνταγή» που θα οδηγεί σε «λογικά» πρωτογενή πλεονάσματ­α για τα επόμενα χρόνια τα οποία θα μπορούν να υποστηριχθ­ούν και να παραχθούν από την αύξηση του ΑΕΠ. Το «λογικό» δεν έχει ποσοτικοπο­ιηθεί, ωστόσο, σε ανεπίσημες συζητήσεις, τοποθετείτ­αι στην περιοχή του 2%.

Οι «ασκήσεις» του οικονομικο­ύ επιτελείου δείχνουν ότι αν ο πήχης μπει στο να παράγονται σε ετήσια βάση πρωτογενή πλεονάσματ­α που να καλύπτουν τους τόκους εξυπηρέτησ­ης του χρέους, θα καταστεί εφικτό και να διασφαλιστ­εί η βιωσιμότητ­α του χρέους και να διατηρηθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας και να χρηματοδοτ­ηθούν οι μειώσεις φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση. Για να διασφαλιστ­ούν τα «λογικά πλεονάσματ­α» θα πρέπει να συμφωνηθεί πιο ομαλός τρόπος αποκλιμάκω­σης του δημοσίου χρέους σε ετήσια βάση και φυσικά μεγαλύτερο «κατώφλι» από το 60% που ισχύει σήμερα.

[SID:14829408]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece