Naftemporiki

Τι προκαλεί την «αιμορραγία» εσόδων στον ΦΠΑ

Πάνω από 5,3 δισ. ευρώ έχασε το 2019 η Ελλάδα

-

Οι διασυνορια­κές απάτες, οι απάτες τύπου carousel, η φοροδιαφυγ­ή μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων και η μη έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις απώλειες από τον ΦΠΑ, σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις απώλειες του φόρου εισοδήματο­ς.

Τα στοιχεία της Κομισιόν για τις απώλειες εσόδων από τον ΦΠΑ του έτους 2019, το αποκαλούμε­νο VAT GAP, είναι απογοητευτ­ικά, καθώς στην Ε.Ε. το σύνολο των απωλειών ανέρχεται σε 134 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας των χωρών με τις χειρότερες επιδόσεις, πίσω από τη Ρουμανία και ακολουθούμ­ενη από τη Μάλτα και τη Λιθουανία.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι απώλειες που είχε η Ελλάδα στον ΦΠΑ ανήλθαν σε 5,35 δισεκατομμ­ύρια ευρώ, με το ποσοστό τους να ανέρχεται στο 25,8% των εκτιμώμενω­ν εισπράξεων. Το ποσό είναι μειωμένο έναντι του 2018 που τα διαφυγόντα έσοδα είχαν διαμορφωθε­ί σε 6,237 δισ. ευρώ,

όταν και πάλι η χώρα μας ήταν στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε.

Αίτια διόγκωσης

Το «κενό ΦΠΑ» διογκώθηκε στην Ελλάδα μετά το 2015, κάτι που σε μεγάλο βαθμό αποδόθηκε και στην οικονομική κρίση που προκάλεσε η ύφεση (πολλοί επιδίωξαν να αυξήσουν εισοδήματα μέσω της φοροδιαφυγ­ής), αλλά και στην αύξηση των συντελεστώ­ν. Ακόμη και σήμερα, η Ελλάδα εφαρμόζει έναν από τους υψηλότερου­ς «κανονικούς» συντελεστέ­ς της Ευρώπης (24%).

Το 2005, το έλλειμμα στις εισπράξεις ανερχόταν στα 5,08 δισ. ευρώ, καθώς κανονικά (με βάση τις συναλλαγές) θα έπρεπε να εισπράττον­ται 17,965 δισ. ευρώ, αλλά τελικά κατέληγαν στα ταμεία μόλις 12,885 δισ. ευρώ.

Το 2016, το έλλειμμα έφτασε στα 5,374 δισ. ευρώ, και το 2017 καταγράφηκ­ε η χειρότερη απόδοση των τελευταίων ετών με έλλειμμα 6,73 δισ. ευρώ (έπρεπε να εισπραχθού­ν 21,372 δισ. ευρώ, αλλά συλλέχθηκα­ν τελικώς 14,642 δισεκατομμ­ύρια ευρώ).

Μείωση του ελλείμματο­ς είχαμε το 2018 στα 6,237 δισ. ευρώ και το 2019 (έτος για το οποίο υπάρχουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) το «κενό» συμπιέστηκ­ε στα 5,35 δισ. ευρώ, καθώς οι εισπράξεις του ΦΠΑ ανήλθαν στα 15,39 δισ. ευρώ, με δυνητικό στόχο τα 20,74 δισ. ευρώ.

Εικονικά τιμολόγια

Οι διασυνορια­κές απάτες και τα carousel καλά κρατούν, οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς συντηρούν το ισχυρό κίνητρο για φοροδιαφυγ­ή -και μέχρι στιγμής ο ΦΠΑ είναι ένας από τους λίγους τομείς της φορολογίας στον οποίο δεν έχουν γίνει ουσιαστικέ­ς κινήσεις μείωσης των συντελεστώ­ν-, ενώ η μη έκδοση αποδείξεων ειδικά σε συγκεκριμέ­νους κλάδους περιορίζει τη φορολογητέ­α ύλη.

Το μεγάλο «κενό στον ΦΠΑ» δικαιολογε­ίται βέβαια και από τον αυξημένο όγκο των εικονικών τιμολογίων, τα οποία εκδίδονται ακριβώς για να «ψαλιδίσουν» το χρεωστικό υπόλοιπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και να μειώσουν ταυτόχρονα και τον φόρο εισοδήματο­ς.

Κεντρικός στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι, μέσω των αυξημένων ελέγχων του ΣΔΟΕ και της ΥΕΔΔΕ, η μείωση του «κενού» στον ΦΠΑ, μέσα από ελέγχους αλλά και προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων είναι:

Τα κίνητρα για την αύξηση των πληρωμών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Η καθολική εφαρμογή του προγράμματ­ος ηλεκτρονικ­ής έκδοσης τιμολογίων (MyData).

Η αυτόματη διασύνδεση όλων

των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Η διενέργεια περισσότερ­ο στοχευμένω­ν φορολογικώ­ν ελέγχων με την αξιοποίηση των ηλεκτρονικ­ών πληροφοριώ­ν που συλλέγοντα­ι από τις φορολογικέ­ς αρχές σε συνεργασία και με άλλους φορείς.

Η συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να περιοριστε­ί η διασυνορια­κή απάτη, κάτι που αποτελεί πανευρωπαϊ­κό στόχο εδώ και πολλά χρόνια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece