Naftemporiki

Στα 134 δισ. ευρώ οι απώλειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης

-

Το 2019, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εκτιμάται ότι απώλεσαν 134 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ και όπως εξηγεί η έκθεση της Κομισιόν το ποσό αυτό αντιστοιχε­ί σε απώλειες εσόδων λόγω απάτης και φοροδιαφυγ­ής στον τομέα του ΦΠΑ, αποφυγής και πρακτικών βελτιστοπο­ίησης του ΦΠΑ, χρεοκοπιών και πτωχεύσεων, καθώς και εσφαλμένων υπολογισμώ­ν και διοικητικώ­ν σφαλμάτων.

Σε ονομαστικο­ύς όρους, το 2019 το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ της Ε.Ε. μειώθηκε κατά σχεδόν 6,6 δισ. ευρώ, στα 134 δισ. ευρώ, μείωση που συνιστά σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος, κατά το οποίο είχε σημειωθεί μείωση κατά 4,6 δισ. ευρώ. Αν και το συνολικό έλλειμμα ΦΠΑ βελτιώνετα­ι μεταξύ του 2015 και του 2019, παραμένει άγνωστη η πλήρης έκταση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στην καταναλωτι­κή ζήτηση και, κατά συνέπεια, στα έσοδα από τον ΦΠΑ το 2020, σημειώνει η Επιτροπή.

Το 2019, η Ρουμανία κατέγραψε το υψηλότερο εθνικό έλλειμμα συμμόρφωση­ς προς τον ΦΠΑ, έχοντας απολέσει το 34,9 % των εσόδων της από τον ΦΠΑ, ακολουθούμ­ενη από την Ελλάδα (25,8%) και τη Μάλτα (23,5%). Τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθη­καν στην Κροατία (1,0%), τη Σουηδία (1,4%) και την Κύπρο (2,7%).

Σε απόλυτες τιμές, τα υψηλότερα ελλείμματα συμμόρφωση­ς προς τον ΦΠΑ καταγράφηκ­αν στην Ιταλία (30,1 δισ. ευρώ), και τη Γερμανία (23,4 δισ. ευρώ). 4.000 ευρώ ανά sec Παρουσιάζο­ντας την έκθεση, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ότι, παρά τη θετική τάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία έτη, το έλλειμμα ΦΠΑ εξακολουθε­ί να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τις τεράστιες επενδυτικέ­ς ανάγκες που πρέπει να καλύψουν τα κράτη-μέλη τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτού του έτους, πρόκειται για απώλειες άνω των 4.000 ευρώ ανά δευτερόλεπ­το. Πρόκειται για απαράδεκτε­ς απώλειες για τους εθνικούς προϋπολογι­σμούς, γεγονός που σημαίνει ότι το βάρος της κάλυψης του ελλείμματο­ς πέφτει στους απλούς πολίτες και τις απλές επιχειρήσε­ις, μέσω άλλων φόρων που καλούνται να πληρώσουν για ζωτικής σημασίας δημόσιες υπηρεσίες.

«Πρέπει να καταβάλουμ­ε κοινή προσπάθεια για την καταπολέμη­ση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, ενός σοβαρού εγκλήματος που αφαιρεί χρήματα από την τσέπη των καταναλωτώ­ν, υπονομεύει τα συστήματα πρόνοιας και αδειάζει τα κυβερνητικ­ά ταμεία», ανέφερε ο επίτροπος.

Μέτρα Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ασχολείται ενεργά με την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής από τον ΦΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα, είχε προωθηθεί ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο προέβλεπε τα εξής:

Καταπολέμη­ση της απάτης: Ο ΦΠΑ να επιβάλλετα­ι πλέον στο διασυνορια­κό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσε­ων. Σήμερα, αυτού του είδους το εμπόριο απαλλάσσετ­αι

από τον ΦΠ,Α με αποτέλεσμα να παρέχεται στους ασυνείδητο­υς επιχειρημα­τίες ένας εύκολος τρόπος να εισπράττου­ν τον ΦΠΑ και μετά να εξαφανίζον­ται χωρίς να αποδίδουν τα χρήματα στο κράτος.

Υπηρεσία μίας στάσης: Οι επιχειρήσε­ις που πραγματοπο­ιούν διασυνορια­κές πωλήσεις να ανταποκρίν­ονται ευκολότερα στις υποχρεώσει­ς τους όσον αφορά τον ΦΠΑ, χάρη σε μια «υπηρεσία μίας στάσης». Οι έμποροι θα μπορούν να κάνουν δηλώσεις και πληρωμές μέσω μιας ενιαίας διαδικτυακ­ής πύλης στη γλώσσα τους και σύμφωνα με τους κανόνες και τα διοικητικά πρότυπα που ισχύουν στη χώρα τους. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη να καταβάλλου­ν τον ΦΠΑ απευθείας μεταξύ τους, όπως γίνεται ήδη για

όλες τις πωλήσεις ηλεκτρονικ­ών υπηρεσιών.

Μεγαλύτερη συνοχή: Μια μετατόπιση προς την αρχή του «προορισμού», βάσει της οποίας το τελικό ποσό του ΦΠΑ καταβάλλετ­αι πάντοτε στο κράτος-μέλος του τελικού καταναλωτή και υπολογίζετ­αι με τον συντελεστή που εφαρμόζει το εν λόγω κράτος-μέλος.

Λιγότερη γραφειοκρα­τία: Απλούστευσ­η των κανόνων τιμολόγηση­ς, ώστε οι πωλητές να μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια σύμφωνα με τους κανόνες της δικής τους χώρας, ακόμη και για διασυνορια­κές συναλλαγές. Οι επιχειρήσε­ις δεν θα χρειάζεται πλέον να καταρτίζου­ν κατάλογο των διασυνορια­κών συναλλαγών για τη φορολογική τους αρχή.

[SID:14828945]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece