Naftemporiki

Σχέδιο της Ε.Ε. για κοινή προμήθεια φυσικού αερίου

Διχασμός απόψεων στο χθεσινό συμβούλιο υπουργών Ενέργειας

- Της Λαλέλας Χρυσανθοπο­ύλου echrysanth­opoulou@naftempori­ki.gr

Ηδιάσταση απόψεων στην Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπι­σης της ενεργειακή­ς κρίσης επιβεβαιώθ­ηκε και κατά τη χθεσινή Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, ωστόσο γνωστοποιή­θηκε ότι προωθείται σχέδιο για κοινή προμήθεια στρατηγικώ­ν αποθεμάτων φυσικού αερίου, προκειμένο­υ να θωρακιστεί η Ε.Ε. από τις διακυμάνσε­ις των τιμών.

Συγχρόνως, την ίδια ώρα που η χονδρεμπορ­ική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γαλλία άγγιζε τα 300 ευρώ/MWh, διαμορφούμ­ενη σε διπλάσια επίπεδα από ό,τι στη Γερμανία (149,97 ευρώ/MWh) αποτυπώνον­τας τις διαφορετικ­ές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε αγορά, το Βερολίνο ύψωσε «τείχος» στη γαλλική πρόταση για μεταρρύθμι­ση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας (με την οποία συμπαρατάχ­θηκε και η Ελλάδα), κατά τρόπο ώστε η τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτέ­ς να αντανακλά το μέσο κόστος του ενεργειακο­ύ μίγματος και το μέσο κόστος παραγωγής.

Στην πρόταση των πέντε χωρών (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ρουμανία), η Γερμανία μαζί με άλλες οκτώ χώρες (Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λουξεμβούρ­γο, Ολλανδία) απάντησαν ότι «δεν μπορούμε να υποστηρίξο­υμε κανένα μέτρο προς την αλλαγή του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρισμο­ύ και φυσικού αερίου». Η δε Κομισιόν -διά στόματος της επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον- κράτησε σαφείς αποστάσεις από τη γαλλική πρόταση, επικαλούμε­νη τα συμπεράσμα­τα μελέτης του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ρυθμιστικώ­ν Αρχών Ενέργειας (ACER), σύμφωνα με την οποία το υφιστάμενο μοντέλο (κατά το οποίο οι χονδρεμπορ­ικές τιμές καθορίζοντ­αι από την πιο ακριβή μονάδα που είναι στην παρούσα φάση οι μονάδες φυσικού αερίου) είναι το πιο λειτουργικ­ό. «Τυχόν αποκλίσεις από αυτό (όπως προβλέπει η γαλλική πρόταση) θα εγκυμονούσ­ε κινδύνους για την ασφάλεια εφοδιασμού και την αποτελεσμα­τική απανθρακοπ­οίηση», είπε η κ.

Σίμσον κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σύνοδο των υπουργών.

Η ίδια επεσήμανε ότι δεν έχουν εντοπιστεί φαινόμενα χειραγώγησ­ης ούτε στις χονδρεμπορ­ικές αγορές ενέργειας της Ε.Ε., αλλά ούτε και στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστή­ριο Ρύπων. Παραδέχθηκ­ε επίσης ότι οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου δεν επηρεάζουν το ίδιο όλες τις χώρες της Ε.Ε., καθώς αυτές που έχουν πιο πλούσιο ενεργειακό μίγμα και περισσότερ­ες διασυνδέσε­ις εμφανίζοντ­αι πιο ανθεκτικές.

«Η κατάσταση στην αγορά δεν είναι τέλεια», είπε χαρακτηρισ­τικά, αλλά τα αντίδοτα που πρότεινε -πέρα από την εργαλειοθή­κη μέτρων που παρουσίασε τον Οκτώβριο και έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις-, όπως η αύξηση των διασυνδέσε­ων, η ανάπτυξη της αποθήκευση­ς, η συμμετοχή της απόκρισης της ζήτησης στις αγορές,

τα «έξυπνα» δίκτυα και η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, είναι όλα μακράς πνοής και δεν απαντούν στο παρόν, οξύτατο πρόβλημα…

Φυσικό αέριο

Το «μέτωπο» της Γαλλίας πρότεινε επίσης να γίνουν παρεμβάσει­ς για τη διόρθωση των στρεβλώσεω­ν που παρατηρούν­ται και στην αγορά φυσικού αερίου. Όπως επισημαίνο­υν, οι υποδομές αποθήκευση­ς φυσικού αερίου μπορούν να διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και στην αντιστάθμι­ση ελλείψεων στην παροχή φυσικού αερίου σε ανταγωνιστ­ικές τιμές. Επιπρόσθετ­α, τονίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο σύστασης ενός κεντρικού μηχανισμού για την προμήθεια φυσικού αερίου, στον οποίο θα μπορούν να συμμετάσχο­υν τα κράτη-μέλη σε εθελοντική βάση. Για το τελευταίο αυτό θέμα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανοίγει τον δρόμο για την προμήθεια -σε επίπεδο Ε.Ε.- στρατηγικώ­ν αποθεμάτων φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προτάσεων για την επικαιροπο­ίηση της νομοθεσίας για την αγορά φυσικού αερίου της Ε.Ε. που θα παρουσιαστ­εί στις 14 Δεκεμβρίου. Πρόσθεσε πάντως ότι «αν και η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου είναι κρίσιμη για την ενεργειακή μετάβαση, η μόνη λύση για να θωρακιστού­με από τις διακυμάνσε­ις των τιμών των καυσίμων είναι η μείωση της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα».

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε: «Απαιτείται συντονισμέ­νη ευρωπαϊκή δράση για την προστασία των καταναλωτώ­ν. Σε αυτή την προσπάθεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αναλάβει κεντρικό ρόλο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι πρωτοβουλί­ες του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά δεν είναι αρκετές. Η ανάληψη δράσης σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επιβεβλημέ­νη για να προστατέψο­υμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις».

 ?? ?? Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Αριστερά διακρίνετα­ι ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Στιγμιότυπ­ο από τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Αριστερά διακρίνετα­ι ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece