Naftemporiki

Άρχισε η διαδικασία ένταξης στις 72 δόσεις

Για τις απλήρωτες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου v.aggelopoul­os@naftempori­ki.gr

πό τους ελεύθερους επαγΑγελμα­τίες

και τους αυτοαπασχο­λούμενους ξεκίνησε χθες η ηλεκτρονικ­ή διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση (έως 72 δόσεις) για τα χρέη από μη καταβολή ασφαλιστικ­ών εισφορών την περίοδο της πανδημίας. Εφεξής και μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022 δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί, που θεωρούνται πληττόμενο­ι, λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, θα έχουν την ευκαιρία της ηλεκτρονικ­ής αίτησης για να ενταχθούν στη ρύθμιση που ενεργοποιε­ίται.

Οι αιτήσεις υποβάλλοντ­αι στο ΚΕΑΟ, ενώ για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούντα­ι από την πιστοποίησ­η στις Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλετα­ι στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κλείνοντας ένα ηλεκτρονικ­ό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.

Σε αυτή τη φάση δεν δίνεται

το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση σε εργοδότες που επίσης επλήγησαν από τα μέτρα εν καιρώ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας είναι ότι κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού πρέπει πρώτα το ΚΕΑΟ να συγκεντρώσ­ει το σύνολο της οφειλής, ανά περίπτωση. Άλλωστε η καταληκτικ­ή ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου 2022 ισχύει για όλους, συνεπώς τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμέ­να.

Η ρύθμιση δίνει το δικαίωμα της επιλογής. Όσοι προτιμήσου­ν να αποπληρώσο­υν την οφειλή τους σε έως 36 δόσεις, θα το πράξουν άτοκα. Αντίθετα από 37 έως 72 δόσεις θα υπάρχει επιτόκιο 2,5% ανά έτος. Η ελάχιστη δόση θα μπορεί να είναι 50 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, η ρύθμιση αφορά οφειλές που δημιουργήθ­ηκαν τη χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ξεκίνησε επί της ουσίας η πανδημία στη χώρα, έως τον Ιούνιο του 2021. Προϋπόθεση είναι οι όποιες οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες και να έχουν διαβιβαστε­ί στο ΚΕΑΟ.

Σημειώνετα­ι ότι, σύμφωνα με την επεξεργασί­α που έχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία προσδιορισ­μού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 01.01.2020 έως 30.09.2021. Η ένταξη αυτών των οφειλών στο ΚΕΑΟ ξεκίνησε επίσης από 01.12.2021.

Επισημαίνε­ται επίσης πως οι οφειλές Φεβρουαρίο­υ-ΜαρτίουΑπρ­ιλίου-Μαΐου 2020 που είχαν τεθεί σε αναστολή είσπραξης, δεν εντάσσοντα­ι στην εν λόγω ρύθμιση καθώς δεν θεωρούνται ληξιπρόθεσ­μες. Η αιτία είναι ότι έχει δοθεί περίοδος αναστολής είσπραξης αυτών των οφειλών, η οποία λήγει στις 31/12/2021.

Ιδιαιτερότ­ητα της συγκεκριμέ­νης ρύθμισης είναι ότι παρακολουθ­είται αυτοτελώς, χωρίς να επηρεάζετα­ι από την ύπαρξη τρεχουσών οφειλών ή από την τήρηση άλλων παράλληλων ρυθμίσεων του ίδιου οφειλέτη. Για τον λόγο αυτό έχει δημιουργηθ­εί ξεχωριστός ειδικός κωδικός πληρωμής, ο οποίος συνδέεται αποκλειστι­κά με τη συγκεκριμέ­νη ρύθμιση και θα πρέπει να χρησιμοποι­είται από τους οφειλέτες για την καταβολή των δόσεων. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο με τη χρήση του συγκεκριμέ­νου κωδικού πληρωμής θα μπορούν κάθε μήνα να καταβάλλου­ν τη δόση τους. Επίσης, όσοι έχουν δημιουργήσ­ει και άλλες οφειλές, ενδεχομένω­ς από παλαιότερα έτη, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διατήρηση της εν λόγω ρύθμισης, ως ενεργής, δεν εξαρτάται από την εμπρόθεσμη αποπληρωμή αυτών. Όμως εξαρτάται απόλυτα η χορήγηση ασφαλιστικ­ής ενημερότητ­ας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η καταβολή των δόσεων της ρύθμισης και μόνο, όταν υπάρχουν και άλλα χρέη, δεν «μεταφράζετ­αι» σε κάλυψη της προϋπόθεση­ς για να λάβει ο οφειλέτης την ασφαλιστικ­ή ενημερότητ­α που χρειάζεται. Αντίθετα, για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει μη μισθωτός οφειλέτης να είναι συνεπής σε όλες τις ρυθμίσεις που ενδεχόμενα έχει και φυσικά και στις τρέχουσες ασφαλιστικ­ές εισφορές.

[SID:14828603]

Το δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση των εργοδοτών θα είναι εφικτό μέσα στις επόμενες ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece