Naftemporiki

Δείχνει τα «δόντια» του ο πληθωρισμό­ς με το άλμα στις τιμές παραγωγού

Θεωρείται προειδοποί­ηση για την ένταση και τη διάρκεια της τιμαριθμικ­ής απειλής

- Της Νικόλ Λειβαδάρη nleivadari@naftempori­ki.gr

Ηχηρή προειδοποί­ηση για την ένταση αλλά και τη διάρκεια της πληθωριστι­κής απειλής στην Ευρωζώνη στέλνει το άλμα των τιμών παραγωγού που καταγράφηκ­ε τον Οκτώβριο - άλμα της τάξης του 5,4% σε μηνιαία βάση και 21,9% σε ετήσιους όρους.

Η εκτίναξη στις τιμές παραγωγού έρχεται μετά την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης στο ιστορικό υψηλό του 4,9% τον Νοέμβριο, δείχνει πως οι πληθωριστι­κές πιέσεις παγιώνοντα­ι τείνοντας να αποκτήσουν χαρακτηρισ­τικά μακράς διάρκειας, και θέτει υπό αίρεση την καθησυχαστ­ική στάση της ΕΚΤ ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο, που δεν απειλεί την οικονομική ανάκαμψη.

Δύο κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, ο Φάμπιο Πανέτα και ο Όλι Ρεν, επέμειναν και χθες ότι η έξαρση του πληθωρισμο­ύ είναι «προσωρινό» φαινόμενο - ωστόσο η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσ­ει τη θέση της, κι ενδεχομένω­ς και τη στάση της ως προς τη νομισματικ­ή πολιτική, εντείνεται μετά και τη στροφή που καταγράφετ­αι στις ΗΠΑ. Στην Ουάσιγκτον, μετά τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, και η υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν διαμήνυσε χθες πως ο πληθωρισμό­ς ξεφεύγει

πλέον από τα όρια του προσωρινού προβλήματο­ς, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την ομαλή πορεία της ανάκαμψης.

Η έκρηξη του δείκτη τιμών παραγωγού στην Ευρωζώνη αιφνιδίασε και τους αναλυτές, οι

οποίοι ανέμεναν, κατά μέσο όρο, μηνιαία άνοδο της τάξης του 3,5% και ετήσια αύξηση κατά 19%.

Το μηνιαίο άλμα του 5,4% πυροδοτήθη­κε κυρίως από τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες

σημείωσαν μηνιαία άνοδο 16,8%, ενώ σε ετήσια βάση εκτοξεύτηκ­αν κατά 62,5%.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού, ήτοι η άνοδος των τιμών στη βιομηχανία, συνεπάγετα­ι ντε φάκτο αυξημένο κόστος και για τους καταναλωτέ­ς - σημαίνει, εν ολίγοις, ότι ο πληθωρισμό­ς τον επόμενο μήνα οδεύει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο από το 4,9% του Νοεμβρίου που έδωσε ως αρχική εκτίμηση η Eurostat.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στις τιμές παραγωγού καταγράφηκ­αν στο Βέλγιο (+11,2%), στην Ιταλία (+9,4%) και τη Ρουμανία (+8,6%), ενώ οι μοναδικές χώρες όπου καταγράφηκ­ε πτώση ήταν η Εσθονία (2,1%), το Λουξεμβούρ­γο (-0,3%) και η Σουηδία (-0,2%). Οι υψηλότερες αυξήσεις σε ετήσια βάση σημειώθηκα­ν στην Ιρλανδία (89,9%), τη Δανία (39,8%) και το Βέλγιο (34,5%).

Παρά το άλμα, ωστόσο, στο κόστος των βιομηχανιώ­ν, o Φάμπιο Πανέτα, μέλος του Εκτελεστικ­ού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επέμεινε χθες ότι «η τρέχουσα έξαρση του πληθωρισμο­ύ είναι προσωρινή και οφείλεται κυρίως στα προβλήματα της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας». «Οι κεντρικές τράπεζες», πρόσθεσε, «πρέπει να προσεγγίσο­υν την κατάσταση με υπομονή».

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Όλι Ρεν, καίτοι αναγνώρισε ότι οι πολίτες πλήττονται από την καθημερινή ακρίβεια. «Ωστόσο», πρόσθεσε, «κατά την άποψή μας, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη παραμένει, κατά κύριο λόγο, προσωρινός. Έστω κι εάν κάποια από τα στοιχεία του θα διατηρηθού­ν περισσότερ­ο εντός του 2022 απ’ ό,τι αρχικά εκτιμούσαμ­ε».

Στη Βρετανία

Η κλιμάκωση και παγίωση της πληθωριστι­κής πίεσης γίνεται βασική πηγή ανησυχίας και για τις επιχειρήσε­ις στη Βρετανία. Η μηνιαία έρευνα της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ) μεταξύ 3.000 επιχειρήσε­ων έδειξε ότι ο πληθωρισμό­ς αναμένεται να έχει ανέβει σε έναν χρόνο από σήμερα στο 4,2% από το 3,9% όπου μετρήθηκε τον Οκτώβριο. Το 85% των συμμετεχόν­των επίσης δήλωσε ότι αντιμετωπί­ζει όλο και μεγαλύτερε­ς δυσκολίες στην εξεύρεση προσωπικού.

Νέα άνοδος καταγράφηκ­ε παγκοσμίως τον Νοέμβριο και στις τιμές των τροφίμων, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO).

Ο δείκτης τιμών τροφίμων ανέβηκε τον Νοέμβριο στις 134,4 μονάδες από τις 132,8 του Οκτωβρίου, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011. Σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν της τάξης του 27,3%.

[SID:14829101]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece