Naftemporiki

Λεφτά υπήρξαν για τις μικρομεσαί­ες

- ΣΧΟΛΙΟ

Στα 29 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ποσό που έλαβαν οι ευρωπαϊκές μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις κατά το 2020 από τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία-μέσα που δημιουργήθ­ηκαν από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για τη στήριξη των επιχειρήσε­ων, όπως προκύπτει από την ετήσια συνοπτική έκθεση της Κομισιόν. Από αυτά, τα 21,6 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 7 δισ. για κεφάλαια κίνησης) αντλήθηκαν από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικ­ά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) για άμεση βοήθεια σε 478.000 ΜμΕ,

από τις οποίες οι 375.000 είναι πολύ μικρές επιχειρήσε­ις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα χρηματοοικ­ονομικά μέσα, όπως μετοχικοί και χρεωστικοί τίτλοι, εγγυήσεις δανείων και κεφάλαια επιχειρημα­τικού κινδύνου και οι μηχανισμοί επιμερισμο­ύ του κινδύνου αποδείχθηκ­αν αποδοτικός τρόπος χρήσης των πόρων της πολιτικής συνοχής, ακόμη περισσότερ­ο σε περιόδους κρίσης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα αυτά είχαν ιδιαίτερη επίδραση στη βιωσιμότητ­α πολλών χιλιάδων επιχειρήσε­ων στην Ελλάδα, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή χρηματοδοτ­ικά εργαλεία παροχής μη επιστρεπτέ­ου κεφαλαίου κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, Ταμεία εγγυοδοσία­ς από την Ελληνική Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, που μάλιστα παρείχαν δάνεια με επιδότηση των τόκων, καθώς και επιστρεπτέ­ες προκαταβολ­ές. Υπολογίζετ­αι ότι από την έναρξη της πανδημικής κρίσης έχουν διατεθεί στην Ελλάδα περισσότερ­α από 12 δισ. ευρώ ενισχύσεων σε ΜμΕ.

Ο απολογισμό­ς της Ε.Ε. αφορά το πρώτο έτος της πανδημίας, ενώ οι ενισχύσεις συνεχίστηκ­αν και τους πρώτους μήνες του 2021.

Το ερώτημα που απασχολεί άπαντες είναι εάν θα υπάρξει και νέος κύκλος ενισχύσεων των ΜμΕ, καθώς η πανδημία φουντώνει ξανά στην Ευρώπη. [SID:14828270]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece