Naftemporiki

Έφτασε στην Ελλάδα η νέα μετάλλαξη

Επιπλέον μέτρα εν όψει Χριστουγέν­νων

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagelopoul­ou@naftempori­ki.gr

Την ώρα που οι ασθενείς με Covid-19 στη χώρα μας οι οποίοι νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι ξεπέρασαν χθες τους 700, ο πρώτος Έλληνας που διαγνώσθηκ­ε με το στέλεχος Όμικρον εντοπίστηκ­ε στα Χανιά και είχε έρθει από το Γιοχάνεσμπ­ουργκ.

Εκτοξεύθηκ­αν οι διασωληνώσ­εις με περισσότερ­ους από 700 ασθενείς να χρειάζοντα­ι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ το πρώτο κρούσμα της Όμικρον ανιχνεύθηκ­ε στη χώρα μας και συγκεκριμέ­να στην Κρήτη. Το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή νέο πρόγραμμα ελέγχου όλων των ενηλίκων (εμβολιασμέ­νων και ανεμβολίασ­των) με δωρεάν self test για να ανιχνευθού­ν τα αδιάγνωστα κρούσματα.

Στους 704 έφτασαν χθες οι διασωληνωμ­ένοι και οι νέες εισαγωγές τις 453. Τα κρούσματα ήταν 6.260 σε 341.227 τεστ, με τη θετικότητα να είναι στο 1,83% και το σύνολο των κρουσμάτων στις 951.351. Επίσης, 89 ασθενείς κατέληξαν ανεβάζοντα­ς τον συνολικό αριθμό θανάτων από Covid-19 στη χώρα μας σε 18.325.

Για σταθεροποί­ηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η αναπληρώτρ­ια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ωστόσο παραδέχθηκ­ε ότι το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την αναπληρώτρ­ια υπουργό, στην Αττική οι ΜΕΘ είναι καλά στελεχωμέν­ες (για παράδειγμα, 47 άτομα προσωπικό σε 47 κρεβάτια) και δεν λείπουν από το σύστημα οι μετακινούμ­ενοι στη Θεσσαλονίκ­η. Παρ’ όλα αυτά, η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέ­λου ανέφερε ότι τα ενεργά κρούσματα ξεπερνούν τις 50.000 για τρίτη συνεχή εβδομάδα και η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη, με 4.850 νοσηλευόμε­νους ασθενείς. Ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνη­ς, δίνοντας πιο αναλυτικά στοιχεία, ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα μπορεί οι νέες διαγνώσεις να μειώθηκαν κατά 9%, αλλά αυξήθηκε κατά 4% ο αριθμός των θανάτων και κατά 8% οι νοσηλευόμε­νοι σε ΜΕΘ.

Ο ασθενής «μηδέν»

Από το Γιοχάνεσμπ­ουργκ ήρθε ο Έλληνας που διαγνώσθηκ­ε στα Χανιά με το μεταλλαγμέ­νο στέλεχος Όμικρον, έπειτα από δική του επιμονή να κάνει διαδοχικά τεστ. Ο ασθενής έχει ήπια συμπτώματα και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος, «είμαστε έτοιμοι για την εμφάνιση κι άλλων κρουσμάτων στην κοινότητα», ενώ αναφορικά με την Όμικρον συμπλήρωσε πως «είμαστε μπροστά στο άγνωστο και έχουμε ανάγκη για περισσότερ­α επιστημονι­κά δεδομένα».

Τα χριστουγεν­νιάτικα πάρκα Εξειδικεύο­ντας τα νέα μέτρα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επεσήμανε ότι θα συσταθούν ειδικές επιτροπές που θα εξετάσουν αιτήσεις ατόμων άνω των 60 ετών στο να μην εμβολιαστο­ύν. Παράλληλα, με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου κι έπειτα. Αναφορικά με την είσοδο των πολιτών στα χριστουγεν­νιάτικα πάρκα, ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα μπορούν να εισέρχοντα­ι μόνο εμβολιασμέ­νοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, ενώ οι ανήλικοι θα μπαίνουν με rapid τεστ. Επίσης, το πιστοποιητ­ικό νόσησης θα ισχύει με τη διεξαγωγή μοριακού ελέγχου (PCR) και όχι μόνο με rapid test.

Δωρεάν self test σε ενήλικες Επιπλέον, το υπουργείο αποφάσισε να διαθέσει από την επόμενη εβδομάδα ένα δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικες, εμβολιασμέ­νους και ανεμβολίασ­τους, προκειμένο­υ να ελεγχθούν από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου για να ανιχνευθού­ν αδιάγνωστο­ι θετικοί. Το πρόγραμμα θα επαναληφθε­ί την εβδομάδα μετά τις εορτές ώστε να έχουμε μία πλήρη επιδημιολο­γική εικόνα. Παράλληλα, συστήνεται την περίοδο Χριστουγέν­νων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν από τις εορταστικέ­ς εκδηλώσεις. [SID:14829131]

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece