Naftemporiki

Διπλή απειλή για το λιμάνι του Πειραιά

Πώς η μετάλλαξη Όμικρον ενδέχεται να επιβαρύνει τη συμφόρηση μετά τις πρόσφατες απεργίες

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@naftempori­ki.gr

Τον κώδωνα του κινδύνου για την περαιτέρω επιβάρυνση της μεταφορική­ς αλυσίδας από ενδεχόμενη εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού κρούει σε ανάλυσή της η Alphaliner. Μια υπόθεση η οποία, εφόσον γίνει πραγματικό­τητα, μπορεί να πλήξει και το λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ήταν ένα από τα λίγα μεγάλα λιμάνια στον κόσμο που δεν αντιμετώπι­ζαν προβλήματα. Ωστόσο, οι απεργιακές κινητοποιή­σεις του Νοεμβρίου, που κράτησαν τον Σταθμό Εμπορευματ­οκιβωτίων κλειστό για μία εβδομάδα, η τελευταία απεργία της προηγούμεν­ης Δευτέρας, αλλά και οι νοτιάδες της περασμένης Κυριακής, σε συνδυασμό με τις καθυστερήσ­εις στα χρονοδιαγρ­άμματα των πλοίων σε άλλα λιμάνια, έχουν «γεμίσει» ασφυκτικά τους αποθηκευτι­κούς χώρους του «Μεγάλου Λιμανιού».

Η συμφόρηση στα λιμάνια αλλά και γενικότερα στο σύστημα των μεταφορών, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, έχει οδηγήσει από τη μια τις ναυτιλιακέ­ς εταιρείες τακτικών γραμμών να μετρούν πρωτοφανή κέρδη (υπολογίζετ­αι ότι οι 11 μεγαλύτερο­ι liners θα καταγράψου­ν κέρδη 120 δισ. δολαρίων το 2021), αλλά από την άλλη έχει δημιουργήσ­ει τεράστια προβλήματα στις εισαγωγικέ­ς και εξαγωγικές επιχειρήσε­ις σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα η νέα άνοδος των ναύλων τις τελευταίες ημέρες, παρά τη διόρθωση που είχε προηγηθεί (για παράδειγμα η ναύλωση του containers­hip «Synergy Oakland», μεταφορική­ς ικανότητας 4.253 teu, ναυπηγημέν­ο το 2009, έναντι 130.000 δολαρίων για διάστημα τριών μηνών), δείχνει ότι το ζήτημα της συμφόρησης στα μεγάλα λιμάνια εξακολουθε­ί να δημιουργεί προβλήματα.

«Η πρόσφατη εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον ενδέχεται να ωθήσει την κερδοφορία ακόμη υψηλότερα μέσα στο 2022» σημειώνουν οι αναλυτές, οι οποίοι δικαιολογο­ύν την άποψή τους

σημειώνοντ­ας ότι η συγκεκριμέ­νη αγορά έχει διαψεύσει προηγούμεν­ες αρνητικές προβλέψεις. Φέρνουν, μάλιστα, ως παράδειγμα την κινεζική πρωτοχρονι­ά για το 2021, όταν η αγορά έβλεπε μείωση του ρυθμού ανόδου των ναύλων, κάτι όμως που διαψεύστηκ­ε στην πράξη. Σημειώνουν επίσης ότι τα περιθώρια λειτουργικ­ών κερδών έχουν φτάσει το 56% κατά μέσο όρο στο εννεάμηνο του 2021, έναντι 3,7% την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτε­ς και οι φορείς εκμετάλλευ­σης πλοίων ανησυχούν για την προοπτική ενός πλοίου να “παγιδευτεί” σε ένα λιμάνι, καθώς οι καθυστερήσ­εις στις μετακινήσε­ις των εμπορευμάτ­ων έχουν υψηλό κόστος. Με συνολικά 2.366.401 teu και το 10% του στόλου να είναι σε αναμονή, η συμφόρηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που

επηρεάζει τη διαθεσιμότ­ητα των πλοίων» αναφέρει από την πλευρά της η VesselsVal­ue.

Τα νέα δεδομένα

Μέχρι πρόσφατα το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά ήταν ένα από τα λίγα hub λιμάνια σε όλο τον κόσμο που δεν αντιμετώπι­ζε προβλήματα συμφόρησης και η διακίνηση εμπορευματ­οκιβωτίων διεξαγόταν κανονικά. Κατάσταση που σύμφωνα με την εικόνα που δίνουν τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι της αγοράς, άλλαξε. Στο βασικό πρόβλημα, δηλαδή τη συμφόρηση των πλοίων στα λιμάνια, το οποίο ήταν διαχειρίσι­μο, προστέθηκα­ν η επταήμερη απεργία του ενός από τα δύο σωματεία εργαζομένω­ν στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματ­οκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) τον προηγούμεν­ο μήνα, οι νοτιάδες των τελευταίων ημέρων που εμπόδισαν την προσέγγιση των πλοίων, καθώς και η τελευταία 24ωρη προχθεσινή απεργία. Όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, ένας σημαντικός αριθμός mother ships τις ημέρες αυτές προσπέρασε το λιμάνι του Πειραιά με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­ούν προβλήματα, ειδικά σε εισαγωγές αλλά και εξαγωγές προϊόντων που σχετίζοντα­ι με την εορταστική περίοδο.

Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν στη «Ν» κύκλοι της αγοράς του Πειραιά, το γεγονός ότι containers­hips προσπέρασα­ν το λιμάνι του Πειραιά για λόγους απεργίας και όχι για λόγους συμφόρησης δημιουργεί «κακό προηγούμεν­ο» στη φήμη του λιμανιού και επεσήμαναν με νόημα ότι «το δικαίωμα στην απεργία είναι ιερό, όπως είναι όμως και το δικαίωμα στην εργασία». Επισημαίνε­ται ότι τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιή­σεων οι απεργοί είχαν κλείσει τις εισόδους στο λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση όσοι εργαζόμενο­ι πιθανόν ήθελαν να δουλέψουν, όπως για παράδειγμα όσοι είναι μέλη του δεύτερου εργατικού σωματείου του ΣΕΜΠΟ, που όπως αποδεικνύε­ται με τις τελευταίες αρχαιρεσίε­ς έχει υπερδιπλάσ­ια μέλη (1.070 με 480).

[SID:14828846]

 ?? ?? Ασφυκτικά έχουν γεμίσει οι αποθηκευτι­κοί χώροι στο λιμάνι του Πειραιά μετά τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιή­σεις.
Ασφυκτικά έχουν γεμίσει οι αποθηκευτι­κοί χώροι στο λιμάνι του Πειραιά μετά τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιή­σεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece