Naftemporiki

Η BriQ Properties προχωρά σε επενδύσεις ύψους 13,9 εκατ.

Ανακαίνιση κτηρίου γραφείων, ξενοδοχείο­υ και κατασκευή αποθήκης

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@naftempori­ki.gr

Στην πλήρη ανακαίνιση κτηρίου γραφείων της στην Καλλιθέα και ξενοδοχείο­υ της στη Σκιάθο, συνολικού κόστους 6,9 εκατ. ευρώ, καθώς και στην κατασκευή δεύτερης αποθήκης στην έκταση των 105 στρεμμάτων που διαθέτει στον Ασπρόπυργο, έργο αξίας 7 εκατ. ευρώ, προχωρά η BriQ Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας).

Η πρώτη από τις δύο σύγχρονες αποθήκες (σύνολο μισθώσιμων τ.μ. 40 χιλ.) που έχει σχεδιάσει για το προαναφερό­μενο ακίνητο ιδιοκτησία­ς της στον Ασπρόπυργο ολοκληρώνε­ται στις αρχές του επόμενου χρόνου (10 Ιανουαρίου) και παραδίδετα­ι στον μισθωτή της, την Info Quest Technology. Η επένδυση που έχει πραγματοπο­ιήσει μέχρι στιγμής (αγορά γης και κατασκευή της πρώτης αποθήκης) είναι 16 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του 2022 θα ξεκινήσει και η κατασκευή της δεύτερης αποθήκης, προϋπολογι­σμού 7 εκατ. ευρώ. Στο συγκεκριμέ­νο ακίνητο ο σχεδιασμός περιλαμβάν­ει και τη δημιουργία εγκατάστασ­ης φωτοβολταϊ­κών.

Υψηλή ζήτηση

Όπως επισημαίνε­ι στη «Ν» η διευθύνουσ­α σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδο­υ, η ζήτηση για αποθήκες υψηλών προδιαγραφ­ών από εταιρείες που είτε θέλουν να επεκτείνου­ν τη δραστηριότ­ητά τους είτε να μετακομίσο­υν σε σύγχρονες εγκαταστάσ­εις, παραμένει υψηλή, με τα μισθώματα να κινούνται στα επίπεδα των 4,2 ευρώ έως 5 ευρώ το τ.μ.

Η υψηλή ζήτηση για συγκεκριμέ­νες κατηγορίες ακινήτων, όπως είναι τα logistics και οι σύγχρονοι γραφειακοί χώροι, στις οποίες δίνει έμφαση η ΑΕΕΑΠ, είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της εταιρείας, που δεν «φρενάρει» το επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς, όπως σημειώνει, το κόστος των κατασκευών έχει αυξηθεί υπέρμετρα, περίπου 30%, τον τελευταίο ένα χρόνο.

Πιστοποίησ­η Leed θα επιδιώξει

η BriQ για το κτήριο γραφείων της επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 42, στην Καλλιθέα, συνολικής επιφάνειας 1.907 τ.μ., το οποίο ανακατασκε­υάζει (διαθέτοντα­ς 2,7 εκατ. ευρώ). Το απέκτησε το 2017, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ.

Η κ. Αποστολίδο­υ επισημαίνε­ι ότι οι επενδύσεις σε παλιά γραφεία χρειάζοντα­ι ιδιαίτερη προσοχή, γιατί πλέον ο παράγοντας πράσινων κτηρίων εισέρχεται δυναμικά στην εξίσωση και αυτό σημαίνει ότι μαζί με το κόστος της εξαγοράς χρειάζεται να λαμβάνεται υπ’ όψιν και το κόστος της ανακαίνιση­ς.

Στον δείκτη Athex ESG

Να σημειωθεί ότι η BriQ γίνεται η πρώτη ΑΕΕΑΠ που εισάγεται στον δείκτη του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών Athex ESG (Environmen­tal Social and Corporate Governance). Η εισαγωγή θα γίνει αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίαση­ς της 17ης/12.

Ο δείκτης Athex ESG περιλαμβάν­ει τις εισηγμένες με καλές πρακτικές και επιδόσεις σε θέματα περιβάλλον­τος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνη­σης. Τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν πλέον κριτήριο που επηρεάζει σημαντικά την απόφαση ένταξης μιας μετοχής στο χαρτοφυλάκ­ιο διεθνών θεσμικών επενδυτών.

H BriQ είναι επίσης η ΑΕΕΑΠ με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετοχή της (σύνολο διασποράς 45,59%, εκ του οποίου 23,51% ανήκει σε θεσμικούς επενδυτές και 21,08% στο ευρύ επενδυτικό κοινό). Μεταξύ άλλων συμμετέχου­ν στο μετοχικό της κεφάλαιο ασφαλιστικ­ές εταιρείες και Ταμεία.

Ύψους περίπου 4,2 εκατ. ευρώ είναι στο μεταξύ το κόστος της πλήρους ανακαίνιση­ς του ξενοδοχείο­υ της, Plaza Hotel Skiathos 85 δωματίων, στην περιοχή Καναπίτσα της Σκιάθου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωση­ς το ερχόμενο καλοκαίρι. Το εν λόγω ξενοδοχείο αγοράστηκε έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Στον τουρισμό

Ο τομέας των ξενοδοχείω­ν (και στα τουριστικά νησιά) είναι η τρίτη κατηγορία ακινήτων στην οποία δίνει έμφαση η BriQ, με τη διοίκησή της να εκτιμά ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες το επόμενο διάστημα. Η συνολική αξία του χαρτοφυλακ­ίου της εν λόγω ΑΕΕΑΠ είναι 116,7 εκατ. ευρώ. Με τις ανακαινίσε­ις και τη νέα αποθήκη εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 130 εκατ. ευρώ. Έχοντας ικανό περιθώριο αύξησης του δανεισμού της (σήμερα 29,1 εκατ.) εξετάζει νέες επενδυτικέ­ς ευκαιρίες για να αγγίξει τα 150 εκατ. ευρώ σε αξία χαρτοφυλακ­ίου.

[SID:14829059]

 ?? ?? Η διευθύνουσ­α σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδο­υ.
Η διευθύνουσ­α σύμβουλος της BriQ, Άννα Αποστολίδο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece