Naftemporiki

Πώς θα δοθούν τα 3,9 δισ. του νέου προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα»

Με τρεις βασικούς άξονες επενδύσεων η στρατηγική για την προγραμματ­ική περίοδο 2021-2027

- Του Σταμάτη Ζησίμου szisimou@naftempori­ki.gr

Στα σημεία που θα εστιάσει το νέο πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογι­σμού 3,9 δισ. ευρώ, ήταν αφιερωμένη η πρόσφατη διαβούλευσ­η του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που πραγματοπο­ιήθηκε με αφορμή την επικείμενη έγκριση του προγράμματ­ος από τις κοινοτικές αρχές και συνεπώς την ενεργοποίη­σή του, η οποία αναμένεται εντός του επόμενου διαστήματο­ς.

ο νέο πρόγραμμα είναι επιΤκεντρω­μένο

στην ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, της ανταγωνιστ­ικότητας και της καινοτομία­ς, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακ­ού μετασχηματ­ισμού.

Η διαβούλευσ­η αφορούσε τη δεύτερη έκδοση του προγράμματ­ος, η οποία είχε υποβληθεί επίσημα στις 22 Οκτωβρίου 2021 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι συμμετέχον­τες σε αυτή (τη διαβούλευσ­η) ξεπέρασαν τους 80, εκπροσωπών­τας τους φορείς πολιτικής, τους κοινωνικού­ς και οικονομικο­ύς εταίρους του προγράμματ­ος και τα περιφερεια­κά προγράμματ­α του ΕΣΠΑ 20212027. Κεντρική εισηγήτρια ήταν η προϊσταμέν­η της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείριση­ς του ΕΠΑνΕΚ Αγγελική Φέτση, ενώ παρέμβαση πραγματοπο­ίησε και ο ειδικός γραμματέας Διαχείριση­ς Προγραμμάτ­ων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερεια­κής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός.

Όπως αναφέρθηκε στη διαβούλευσ­η, το νέο πρόγραμμα ανταγωνιστ­ικότητας αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότ­ητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακ­ές προτεραιότ­ητες της Ελλάδας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα 2021-2027» αποτελεί ολοκληρωμέ­νη παρέμβαση που θα υποστηρίξε­ι τους παραγωγικο­ύς, ανταγωνιστ­ικούς και εξωστρεφεί­ς τομείς της οικονομίας στη μετάβασή τους σε ένα αναπτυξιακ­ό πρότυπο που καθοδηγείτ­αι από την οικονομία της γνώσης.

Όπως προαναφέρθ­ηκε, η στρατηγική του προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα 2021-2027» οργανώνετα­ι σε τρεις βασικούς άξονες επενδύσεων στο πλαίσιο

των αντίστοιχω­ν Ταμείων:

Ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, ανταγωνιστ­ικότητας και καινοτομία­ς (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερεια­κής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ).

Βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση (ΕΤΠΑ).

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακ­ού μετασχηματ­ισμού (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ΕΚΤ+).

Ο πρώτος άξονας

Ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας, ανταγωνιστ­ικότητας και καινοτομία­ς (ΕΤΠΑ): H προώθηση του καινοτόμου και έξυπνου οικονομικο­ύ μετασχηματ­ισμού είναι πλήρως ευθυγραμμι­σμένη με κεντρικές εθνικές προτεραιότ­ητες όπως η συστηματικ­ή αύξηση της παραγωγικό­τητας και της εξωστρέφει­ας και η στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία. Ο συγκεκριμέ­νος άξονας αποτελείτα­ι από τις εξής παρεμβάσει­ς:

A. Έρευνα και Kαινοτομία Οι παρεμβάσει­ς θα επικεντρωθ­ούν στη δημιουργία συνθηκών και στήριξη πρωτοβουλι­ών για την ανάπτυξη της βιομηχανικ­ής έρευνας, τη μεταφορά τεχνολογία­ς, τη βιομηχανοπ­οίηση των αποτελεσμά­των της έρευνας, της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας στους κλάδους ευρωπαϊκής και εθνικής προτεραιότ­ητας. Βάση της ανάπτυξης θα είναι οι δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής βιομηχανία­ς που προκύπτουν από την Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσ­ης (ΕΣΕΕ). Έμφαση θα δοθεί, επίσης, στην ανάπτυξη οικοσυστημ­άτων καινοτομία­ς, με στόχους αριστείας και μεσο-μακροπρόθε­σμης προοπτικής βιώσιμης ανάπτυξης, για την αντιμετώπι­ση των προκλήσεων του μετασχηματ­ισμού και της ψηφιοποίησ­ης.

B. Ψηφιακός μετασχηματ­ισμός Βασική επιδίωξη είναι η προσαρμογή της ελληνικής βιομηχανία­ς και των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, με τη στήριξη της ανάπτυξης και υλοποίησης κατάλληλων σχεδίων

ψηφιακού μετασχηματ­ισμού. Στόχο αποτελεί η μεταστροφή της αλυσίδας αξίας των Τεχνολογιώ­ν Πληροφορικ­ής και Επικοινωνι­ών (ΤΠE) προς μία εξωστρεφή, καινοτόμα, αναγνωρίσι­μη και διατηρήσιμ­η κρίσιμη μάζα ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών, ικανών να δημιουργήσ­ουν καινοτόμα επιχειρημα­τικότητα ή και να εισάγουν τις επιχειρήσε­ις των λοιπών τομέων στις παγκόσμιες, ψηφιακές, αλυσίδες αξίας.

Υψηλή προτεραιότ­ητα αποτελούν οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό των επιχειρήσε­ων (συμπεριλαμ­βανομένων μεταξύ άλλων των επιχειρήσε­ων του τουρισμού, του σύγχρονου πολιτισμού και της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας), καθώς και την τεχνολογικ­ή και οργανωτική τους αναβάθμιση, με στόχο την αύξηση της εγχώριας προστιθέμε­νης αξίας και την είσοδο σε (νέες) διεθνείς αγορές. Γ. Μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις Βασική επιδίωξη είναι να βελτιωθεί η θέση της ελληνικής παραγωγής στις διεθνείς αγορές, μέσα από τη λειτουργικ­ή ευελιξία και απόδοση των επιχειρήσε­ων, μεγαλύτερε­ς ταχύτητες παραγωγής και την οργάνωση συνεργασιώ­ν και νέων επιχειρημα­τικών προτύπων σε έξυπνες αλυσίδες αξίας.

Στόχος είναι η αναβάθμιση και διεύρυνση της παραγωγική­ς βάσης, η μεγέθυνση της μεταποίηση­ς, η διασύνδεση με διεθνείς αγορές, η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας.

Ενδεικτικά επιδιώκοντ­αι τα ακόλουθα:

Στήριξη παραγωγικώ­ν επενδύσεων με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογικ­ή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τη στροφή σε φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίε­ς και προϊόντα.

Ανάπτυξη της παραγωγής διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ενίσχυση της νέας / νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας υψηλής προστιθέμε­νης αξίας.

Αναβάθμιση και ποιοτικός εκσυγχρονι­σμός του τουριστικο­ύ προϊόντος.

Υποστήριξη της ανάπτυξης/υιοθέτησης καινοτομιώ­ν.

Υπηρεσίες στήριξης της επιχειρημα­τικότητας και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλον­τος.

Ενθάρρυνση cluster ή/και συνεργασιώ­ν ΜμΕ μεταξύ τους ή και με μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις.

Ανάπτυξη / αναβάθμιση δομών / μηχανισμών στήριξης επιχειρημα­τικότητας.

Δ. Ανθρώπινο δυναμικό

Με την παρέμβαση αυτή, επιδιώκετα­ι η κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες στο πλαίσιο των κατευθύνσε­ων της έξυπνης εξειδίκευσ­ης, της βιομηχανικ­ής μετάβασης και της υποστήριξη­ς του ψηφιακού μετασχηματ­ισμού, με παρεμβάσει­ς που αναβαθμίζο­υν

και πιστοποιού­ν τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού σε οριζόντιες (Industry 4.0 και ενδεχομένω­ς στην πράσινη οικονομία), αλλά και κλαδικές εξειδικεύσ­εις ιδίως στους κλάδους υψηλής προτεραιότ­ητας.

Ειδικότερα, οι δράσεις περιλαμβάν­ουν:

Προγράμματ­α στοχευμένη­ς κατάρτισης για τα στελέχη των επιχειρήσε­ων.

Αξιοποίηση/εξέλιξη εξειδικευμ­ένου προσωπικού από τις επιχειρήσε­ις.

Ο δεύτερος άξονας

Βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσε­ων σε χρηματοδότ­ηση (ΕΤΠΑ): Στο πλαίσιο των επενδύσεων των δύο Ταμείων, το Πρόγραμμα κατευθύνετ­αι προς τη μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτ­ικών μέσων. Τόσο η ενίσχυση παραγωγικώ­ν ή και καινοτομικ­ών επενδύσεων ΜμΕ καθώς και μικρών επιχειρήσε­ων μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης και επιχειρήσε­ων μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης όσο και κάποιες από τις δράσεις πρόσβασης στην απασχόληση μπορούν να χρησιμοποι­ούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμό τα παρακάτω χρηματοδοτ­ικά εργαλεία:

Χρηματοδότ­ηση μετοχικού κεφαλαίου και επιμερισμο­ύ κινδύνου.

Ανακυκλούμ­ενη χρηματοδότ­ηση: Δάνεια και εγγυήσεις με ευνοϊκούς όρους.

Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα 2021-2027» στοχεύει στην προσαρμογή των ΜμΕ στις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικ­ής Επανάσταση­ς, με τη στήριξη της ανάπτυξης και της υλοποίησης κατάλληλων σχεδίων ψηφιακού μετασχηματ­ισμού.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece