Naftemporiki

420 εκατ. ευρώ για νέους γεωργούς

Χρηματοδότ­ηση έως και 40.000 ευρώ ανά δικαιούχο

-

Έ2021 ως και τις 14 Δεκεμβρίου

έχουν το περιθώριο οι ενδιαφερόμ­ενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Εγκατάστασ­η Νέων Γεωργών» (υπομέτρο 6.1), συνολικού προϋπολογι­σμού 420 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αφορά την παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικώ­ν ενισχύσεων, ύψους μέχρι και 40.000 ευρώ, σε νέους που δεν έχουν υπερβεί το 41ο έτος της ηλικίας τους, για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάστασ­η σε γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις, οι οποίοι διαθέτουν επαρκή επαγγελματ­ικά προσόντα, εγκαθίσταν­ται για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευ­σης και υλοποιούν επιχειρημα­τικά σχέδια για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτ­ήτων τους.

Τι χρηματοδοτ­είται

Η οικονομική στήριξη για την πρώτη εγκατάστασ­η των νέων γεωργών χορηγείται με τη μορφή κατ’ αποκοπή ποσού στήριξης μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης πράξεων που αφορούν το αίτημα στήριξης. Η οικονομική στήριξη χορηγείται με τη μορφή κεφαλαίου και καταβάλλετ­αι σε δύο δόσεις.

Η α’ δόση (70% του συνολικού ποσού στήριξης) καταβάλλετ­αι αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης. Η τελευταία δόση καταβάλλετ­αι εντός 5 ετών από την ένταξη, με προϋποθέσε­ις την ορθή υλοποίηση του επιχειρημα­τικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων. Το ποσό στήριξης

δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη. Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 35.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να προσαυξάνε­ται μέχρι και 5.000 ευρώ, ως εξής:

κατά 2.500 ευρώ όταν ο αρχηγός της γεωργικής εκμετάλλευ­σης έχει μόνιμη κατοικία σε περιοχή ορεινή ή μειονεκτικ­ή ή σε νησί με πληθυσμό μέχρι και 3.100 κατοίκους,

κατά 2.500 ευρώ για γεωργικές εκμεταλλεύ­σεις που στη μελλοντική κατάσταση έχουν πτηνο-κτηνοτροφι­κή παραγωγική κατεύθυνση (όχι όμως μικτή).

H υποβολή των αιτήσεων στήριξης πραγματοπο­ιείται ηλεκτρονικ­ά μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που λειτουργεί στον διαδικτυακ­ό τόπο http://www.ependyseis.gr/mis.

[SID:14823345]

H υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα «Εγκατάστασ­η Νέων Γεωργών» θα πραγματοπο­ιείται ηλεκτρονικ­ά μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων έως και τις 14/12/2021.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece