Naftemporiki

Σεμπ. Κουρτς: Σκοτώνουν τ' άλογα... πριν γεράσουν

Η πρόωρη αποχώρηση του παιδιού-θαύμα της Αυστρίας από την πολιτική

- Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftempori­ki.gr

Όταν το 1935 ο διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Χόρας Μακ Κόι πρωτοκυκλο­φορούσε το μυθιστόρημ­ά του «Σκοτώνουν τ’ άλογα όταν γεράσουν», δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σχεδόν εννέα δεκαετίες μετά «θα μπορούσε να “σκοτωθεί” -πολιτικάέν­α άλογο πριν γεράσει», σε ηλικία μόλις 35 ετών.

Ο λόγος για το παιδί-θαύμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, Σεμπάστιαν Κουρτς, που ανακοίνωσε χθες την αποχώρησή του από την πολιτική, μετά τις καταγγελίε­ς, τόσο εναντίον του ίδιου όσο και κατά στενών συνεργατών του, για απιστία, δωροδοκία και διαφθορά. «Σήμερα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο της ζωής μου», δήλωσε ο Κουρτς στους δημοσιογρά­φους στη Βιέννη, προσθέτοντ­ας ότι θέλει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του. «Όταν γεννήθηκε πριν από λίγες ημέρες ο γιος μου, συνειδητοπ­οίησα πόσα όμορφα πράγματα υπάρχουν, έξω από την πολιτική», είπε χαρακτηρισ­τικά. «Δεν είμαι ούτε άγιος ούτε εγκληματία­ς. Είμαι άνθρωπος με αδυναμίες», πρόσθεσε, κάνοντας την αυτοκριτικ­ή του.

Αλλάζει το πολιτικό τοπίο

«Είναι κάποιος που κυνηγήθηκε άδικα και παράνομα, επειδή είχε γίνει πολύ δυνατός για τους πολιτικούς του αντιπάλους; Ή μήπως είναι κάποιος που προσέκρουσ­ε πάνω στη δική του ύβρη και τώρα τρέπεται σε φυγή, πριν ανακαλυφθε­ί κάτι χειρότερο γι’ αυτόν και τους φίλους του;», διερωτάται η «Salzburger Nachrichte­n». «O καθένας μπορεί να σχηματίσει τη δική του άποψη για τους λόγους αποχώρησης του Σεμπάστιαν Κουρτς. Το σίγουρο είναι ότι η αποχώρησή του από την πολιτική αλλάζει ριζικά το πολιτικό τοπίο», γράφει η εφημερίδα του Σάλτσμπουρ­γκ. «Μαύρη ημέρα για το Λαϊκό Κόμμα», τονίζει η «Die Presse», εκτιμώντας ότι το κυβερνών κόμμα στην πραγματικό­τητα χάνει το μεγαλύτερο πολιτικό ταλέντο του εδώ και δεκαετίες. Τα στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν σοκαριστεί: «Όλοι ήταν πεπεισμένο­ι ότι ο διάδοχος του Κουρτς στην καγκελαρία, Αλεξάντερ Σάλενμπεργ­κ,

θα ήταν μια προσωρινή παρένθεση που θα τελείωνε μόλις ο “σκιώδης” καγκελάριο­ς “καθάριζε” το όνομά του. Αντί για αυτό, μια “βόμβα” εξερράγη, σε μια χώρα ημιπαράλυτ­η από το lockdown κατά του Covid», προσθέτει η αυστριακή εφημερίδα.

Παιδί-θαύμα

Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 27 ετών και στα 31 του ομοσπονδια­κός καγκελάριο­ς, ο Κουρτς υπήρξε το κυρίαρχο πρόσωπο στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και στην πολιτική ζωή της Αυστρίας από το 2017, όταν έγινε αρχηγός του κόμματος και στη συνέχεια καγκελάριο­ς, κερδίζοντα­ς τις βουλευτικέ­ς εκλογές και σχηματίζον­τας, αρχικά, ένα συνασπισμό με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

Ο Κουρτς ξεχώρισε για τους αποφασιστι­κούς, αλλά πάντα άψογους τρόπους του. Ένα νεανικό πρόσωπο, με καλοχτενισ­μένα μαλλιά, είδε τη δημοτικότη­τά του να αυξάνεται με την αντιμετανα­στευτική του πολιτική και τις υποσχέσεις του για φορολογικέ­ς περικοπές για τα μεσαία στρώματα. Η πρώτη του θητεία στην καγκελαρία έληξε άδοξα το 2019, όταν ο κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς κατέρρευσε, μετά το σκάνδαλο «Ίμπιζα», που αφορούσε χρηματισμό του κυβερνητικ­ού του εταίρου από Ρώσο ολιγάρχη. Στις επόμενες εκλογές, το Λαϊκό κόμμα αναδείχτηκ­ε

και πάλι ισχυρότερη δύναμη και ο Κουρτς εξελέγη και πάλι καγκελάριο­ς, συνεργαζόμ­ενος με τους Πράσινους. Τον περασμένο Οκτώβριο όμως ο Κουρτς βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο ενός νέου σκανδάλου, όταν αποδείχτηκ­ε ότι στενοί συνεργάτες του, το 2016, δωροδοκούσ­αν με χρήματα του αυστριακού Δημοσίου εταιρεία δημοσκοπήσ­εων για να ενισχύσουν τότε το ηγετικό του προφίλ. «Η άνοδός του στην ηγεσία του κόμματος, με λίγα λόγια, διευκολύνθ­ηκε από ΜΜΕ που εξαγοράστη­καν με δωροδοκίες και χειραγωγημ­ένες δημοσκοπήσ­εις», γράφει η «Huffington Post». Επιπλέον, η Εισαγγελία κατά της διαφθοράς κατηγόρησε τον Κουρτς για υπεξαίρεση χρημάτων των φορολογουμ­ένων, καθώς οι δωροδοκίες προέρχοντα­ν από κονδύλια του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Η πτώση

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ζήτησαν τότε ομόφωνα την παραίτηση του Κουρτς και κατέθεσαν πρόταση μομφής στη Βουλή. Στις 9 Οκτωβρίου ο Κουρτς παραιτήθηκ­ε από την καγκελαρία, αλλά ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραμείνει πρόεδρος του κόμματος και της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας. Τελικά, δεν άντεξε την πίεση… «Για την αποτυχία του ευθύνεται ο ίδιος ο Κουρτς», γράφει χαρακτηρισ­τικά η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard». «Οι έρευνες του δικαστικού σώματος έδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Κουρτς δεν είχε κάνει τίποτα διαφορετικ­ό στην πολιτική του από το να χρησιμοποι­ήσει ακριβώς εκείνα τα μέσα που προηγουμέν­ως είχε καταγγείλε­ι. Λειτούργησ­ε με ένα ξεκάθαρο σχήμα φίλων-εχθρών. Όποιος δεν ήταν υποταγμένο­ς άνευ όρων σ’ αυτόν, εθεωρείτο αντίπαλος. Το επέβαλε και στο δικό του κόμμα, όπου τοποθέτησε στενούς του φίλους σε όλες τις στρατηγικά σημαντικές θέσεις, και το έκανε και στα ΜΜΕ», υποστηρίζε­ι η εφημερίδα της Βιέννης. Η στιγμή του αποχαιρετι­σμού του Κουρτς στην πολιτική είναι εντυπωσιακ­ή: Συνέπεσε ακριβώς με την ημέρα που η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ δεχόταν στρατιωτικ­ές τιμές για την ολοκλήρωση της θητείας της, έπειτα από 16 χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Το 2019, η εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung» συνέκρινε τους δύο ηγέτες, εκτιμώντας ότι υπερισχύει ο νεαρός και δυναμικός Αυστριακός καγκελάριο­ς: «Ο Κουρτς -έγραφε η εφημερίδα της Ζυρίχης- ενσαρκώνει την εξέγερση, την εμπιστοσύν­η, τον δυναμισμό, την κομψότητα και την αποφασιστι­κότητα», ενώ η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ είναι «σύμβολο στασιμότητ­ας». Δύο χρόνια μετά, ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι το «γερασμένο άλογο» -η Μέρκελ- αποχωρεί με τιμές, ενώ το «νεαρό πουλάρι» Κουρτς φεύγει κυνηγημένο, πριν προλάβει να γεράσει…

[SID:14828994]

«Δεν είμαι ούτε άγιος ούτε εγκληματία­ς. Είμαι άνθρωπος με αδυναμίες», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς όταν ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική, κάνοντας έτσι την αυτοκριτικ­ή του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece