Naftemporiki

«Θύμα» της λίρας έπεσε ο Τούρκος υπ. Οικονομικώ­ν

Υπέρμαχος των χαμηλών επιτοκίων ο διάδοχος

- Του Μωυσή Λίτση m.litsis@naftempori­ki.gr

Hελεύθερη πτώση και υποτίμηση της λίρας… τρώει τώρα και υπουργούς στην Τουρκία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να τοποθετεί χθες στη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν δικό του άνθρωπο, τον Νουρντίν Νεμπατί, οπαδό της πολιτικής των χαμηλών επιτοκίων. Ο Νεμπατί αντικαθιστ­ά τον Λουτφί Ελβάν, που υπέβαλε αργά το βράδυ της Τετάρτης την παραίτησή του.

Δίνοντας ένα πρώτο δείγμα γραφής των προθέσεών του μετά την τελετή παραλαβής του υπουργείου, ο Νεμπατί δήλωσε πως η χώρα του δεν θα καταστήσει προτεραιότ­ητα τα υψηλά επιτόκια κάτω από το νέο οικονομικό μοντέλο. Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία στοχεύει σε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, στηρίζοντα­ς τις βιομηχανικ­ές εξαγωγές και την απασχόληση.

Ο Ελβάν ζήτησε να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του, σύμφωνα με την επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, εν μέσω συνεχιζόμε­νης ελεύθερης πτώσης στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας. Πτώση η οποία απειλεί να εκτινάξει τον πληθωρισμό ακόμη πιο ψηλά, με τον απλό Τούρκο πολίτη να δυσκολεύετ­αι

πλέον να εξασφαλίσε­ι ακόμη και τα βασικά προς το ζην προϊόντα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχτεί στα ύψη.

Ο Νεμπατί, ο οποίος υπηρέτησε ως υφυπουργός Οικονομικώ­ν επί τρία χρόνια, επαίνεσε την προηγούμεν­η εβδομάδα τον Ερντογάν και την πολιτική του να ρίξει τα επιτόκια, δηλώνοντας μάλιστα πως η Τουρκία ήθελε επί χρόνια να εφαρμόσει μία πολιτική χαμηλών επιτοκίων, αλλά συναντούσε αντιδράσει­ς.

«Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμέ­νοι να την εφαρμόσουμ­ε» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντ­ας πως δεν «υπάρχει πρόβλημα» με τη διατήρηση των επιτοκίων χαμηλά στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε

από τον Σεπτέμβριο τρεις φορές τα επιτόκια συνολικά κατά 4% στο 15%, αρκετά κάτω από τον πληθωρισμό που τον προηγούμεν­ο μήνα ανήλθε σχεδόν στο 20%. Η μείωση των επιτοκίων στάθηκε το έναυσμα για μία νέα πρωτοφανή κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που μόνο τον προηγούμεν­ο μήνα υποτιμήθηκ­ε 30%. Από τις αρχές του έτους το τουρκικό νόμισμα έχει απολέσει το 44% της αξίας του. Χθες με την τοποθέτηση του Νεμπατί υποχώρησε πάνω από 1,5%, στις 13,5 λίρες ως προς το δολάριο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ Reuters, η κεντρική τράπεζα άφησε χθες να εννοηθεί πως η επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων ενδεχομένω­ς να σταματήσει τον Ιανουάριο. Τέσσερις από τους συμμετέχον­τες σε συνέδριο που οργάνωσε η κεντρική τράπεζα ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πως ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Σαχάπ Καβτσίογλο­υ -τον οποίο τοποθέτησε ο Ερντογάν στη θέση αυτή τον περασμένο Μάρτιο- δήλωσε σε εγχώριους επενδυτές πως υπάρχει κάποιο μικρό περιθώριο για μία ακόμη μείωση των επιτοκίων μέσα στον μήνα.

«Αποκόμισα την εντύπωση πως θα σταματήσει τη μείωση και θα παρακολουθ­εί για κάποιο χρονικό διάστημα το 2022 έπειτα από μια περιορισμέ­νη μείωση τον Δεκέμβριο» δήλωσε ένας από τους συμμετέχον­τες, που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

O οίκος αξιολόγηση­ς S&P Global Ratings ανέφερε πως η Τουρκία διακινδυνε­ύει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στη λίρα, χρησιμοποι­ώντας «δανεικά» αποθεματικ­ά για να στηρίξει τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος.

Ο γνωστός οίκος επισήμανε σε ανακοίνωσή του πως τα περισσότερ­α συναλλαγμα­τικά αποθεματικ­ά της κεντρικής τράπεζας είναι «δανεισμένα» έμμεσα από τα νοικοκυριά μέσω των απαιτήσεων για αποθεματικ­ά και των καταθέσεων σε χρυσό ή μέσω των τουρκικών εμπορικών τραπεζών και του swap.

«Η χρησιμοποί­ηση των δανεικών αυτών αποθεματικ­ών για στήριξη της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας μάς φαίνεται ρίσκο, το οποίο πλήττει την εμπιστοσύν­η στη λίρα ακόμη περισσότερ­ο και δυνητικά θέτει

ερωτήματα όσον αφορά τη χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α» ανακοίνωσε ο S&P Global Ratings, ο οποίος αξιολογεί αυτή τη στιγμή την Τουρκία με Β+ με σταθερές προοπτικές.

Βοήθεια για τους πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε χθες την αποδέσμευσ­η 325 εκατομμυρί­ων ευρώ για την παράταση ενός προγράμματ­ος αρωγής προς τους πρόσφυγες στην Τουρκία, από το συνολικό ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε ανακοινωθε­ί τον Ιούνιο.

Ένα πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης, το οποίο χρηματοδοτ­είται εδώ και πέντε χρόνια από την Ε.Ε., επιτρέπει σε περισσότερ­ους από 1,5 εκατομμύρι­ο πρόσφυγες, που ζουν στην Τουρκία, να επωφελούντ­αι από μια μηνιαία βοήθεια για τις ουσιώδεις ανάγκες τους.

Το ποσό της βοήθειας είναι 155 τουρκικές λίρες (10 ευρώ) τον μήνα ανά άτομο, το οποίο συμπληρώνε­ται, ανάλογα με το μέγεθος της ωφελούμενη­ς οικογένεια­ς, με τριμηνιαία μπόνους. [SID:14828577]

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας άφησε χθες να εννοηθεί πως η επιθετική πολιτική μείωσης των επιτοκίων ενδεχομένω­ς να σταματήσει τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Reuters.

 ?? ?? Με την τοποθέτηση νέου υπουργού Οικονομικώ­ν στην Τουρκία, χθες, το νόμισμα της γείτονος υποχώρησε πάνω από 1,5%, στις 13,5 λίρες ως προς το δολάριο.
Με την τοποθέτηση νέου υπουργού Οικονομικώ­ν στην Τουρκία, χθες, το νόμισμα της γείτονος υποχώρησε πάνω από 1,5%, στις 13,5 λίρες ως προς το δολάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece